Wednesday, August 6, 2008

* Berpantang *


Sepanjang aku berpantang, ni la benda2 yang aku gunakan. Berurut 3 kali diawal pantang dan 3 kali pada hari-40. Mandi Air daun, macam2 daun ntah ape nama daun tupun aku xtau ( sebelum kawin mandi bunga, dah kawin mandi daun plak huhuhu.)


Sauna ni mak aku beli gantikan proses bersalai (zaman dulu2, baring atas meja yang bawahnya ada bara api) da moden la katakan, bersalai tukar kepada bersauna. Tujuan tuk mengecutkan rahim dan bakar lemak (kasi slim badan). Dlm periuk tu air + rempah herba khas + daun pandan + daun mengkudu + daun lamuni. Duduk la dlm tuh 30 minit, fuh mmg berpeluh basah satu badan.


Hah, ini bukan tea O. Ini la air akar kayu namanya. Sedap?..hmm..ok la. payau sikit. Macam2 jenis akar dan kayu direbus dan nah hasilnya. Hari2 pagi ptg siang mlm air ini la yg aku teguk. Bagus tuk baik luka2 dlm dan luar, buang angin, dll.


Kalau org lain guna tungku batu sungai, tungku moden (tungku cam sup bunjut...huhuhu), aku guna tungku besi tuk proses bertungku. Berat sgt2, kena pegang dua tangan. Bertungku tiap2 pagi n petang selama sejam. lenguh siot tangan nih. ni tuk kecutkan dan naikkan rahim.


Set bersalin aku pakai campo2. Mustika ratu, Leesa formula, DCL. Yg bulat2 mcm biskut bangkit tuh bedak param, lumur satu badan tuk elak angin, panaskan badan n kasi kuli tegang. Pilis sapu kat atas mata n dahi, pulihkan urat mata n elak pening. Pil Perawan n haruan dr Leesa Formula. Slim gel n bio oil sapu kat perut sebelum berbengkung. Aku pakai bengkung kain 5 meter pjg lebar 1/2 meter lilit satu badan dr pangkal peha sampai ke dada (bayangkan keras tegak lurus jek bdan pakai benda tuh).


Ni minyak telon Amway n minyak urut badan baby buatan mak sedara hubby. Minyak telon ni best. Baby xkembung pun pakai minyak nih. Asyik kentut jek..huhuhu. Sendawa pun senang. Bau minyak ni pun sedap. Minyak urut sapu n urut kat badan baby untuk kasi badan tegap ala2 ahli bina badan tuh huhu.

5 DiNg DoNg!!!:

CoNniE said...

Nanti nak beli gak la sauna tuh... erm.. bkn utk berpantang la, tp nk kuruskan badan.. uhuhuhuhuh...

marsha said...

untungnya u... i takde pun berpantang macam ni.. my mom bukan tau sgt sume ni, i lagile tatau.. pantang lebih kurang aje.. bengkung pun kadang2 tak pakai.. tapi berurut tu 44hari i berurut.. tapi perut still buncitlah.. seluar jeans semua tak muat pakai.. sedih btol..i minum byk air masa pantang kot..

Ben Izzat Bin Mohammed Ses said...

aku pening la tgk set2 ko nih...byk sgt..kekekeke

Nora said...

salute lar kat nurul.. complete betul brg² berpantang tuh. akak dulu wat yg termampu jer.. hehehe.. siap 'tuang' lg. sudahnye, berhempas pulas skrg ni nk turunkan sket berat bdn. ade 3.5kg lemak utk dilupuskan nih (baru lps check BMI & lemak masa ekspo kesihatan). hehehe!

NuRuL DhiA said...

CoNniE >> bole2, bukan mahal sgt pun sauna tuh. bole bersauna hari2 baik tuk kesihatan.huhuhu.

marsha >> tq singgah kat blog i nih. ekceli my mom mmg teguh bab2 berpantang nih. i buat pun sbb kena paksa ngan my mom tuk kebaikan diri sendiri gak kan.

Ben Izzat Bin Mohammed Ses >> hahaha, kalu x mcm nih nnt badan xsihat, shape pun kembang x slim river, bersalin nih bkn luar jek kena jg kat dlm pun kena tau :p

Nora >> hihihi, kite pun ade gak 'tuang' kak. penat pun ade sbb byk sgt benda nye nk kena mkn, kena pakai, kena buat. sib baik mak ade tolong. hasilnye dlm sebulan berat nurul turun dr 62kg ke 48kg!! nurul pun terkejut. skrg da maintain 45kg. breastfeeding gak mempercepatkan berat badan kembali ke asal. ramai gak tegur naik keje ritu nurul da kurus. bangga siot.kehkehkeh