Tuesday, December 30, 2008

* Puree Hafeez & Stok EBM *

Meh kalians, aku nak share ape aku masak tuk anak bujang ku inih.
Resepi mudah dan berkhasiat yer puan2.
Khas tuk ibu2 yg ber'kerjaya' cam aku yg sokmo bz, xsempat nak masak bubur hari2.
Jadi ku guna pakai kaedah ini, mungkin bole diguna pakai oleh kalian jua.

Puree Carrot




Puree sweet corn



Puree Apple + Pear



Puree Pumpkin



Kesemua sayur2 dan buah2 di potong2, direbus kasi empuk kendian dikisar halus.
Pastu ku simpan dlm bekas dadih yg kecil comel (muat dlm 100ml/ 3 oz. puree) tuk sekali makan.
Kendian di simpan beku dlm fridge.
Bile nak bg makan, panas kan guna microwave atau warmer.

Sarapan biasenye hafeez makan puree buah apple + pear + yogurt.
Lunch n dinner baru makan bubur.



Bubur nasi + puree pumpkin + puree carrot + ayam/ ikan bilis kisar.

Ape dlm bubur hafeez?
Menu Hafeez, ibu tuka2 guna puree2 yg ade tu kendian di gaul kan bubur nasi.
Bubur nasi pun aku masak sekali banyak dan simpan dlm bekas dadih yg comel2 tuh dan bekukan.

Sebelum p keje, aku bancuh siap2 bubur Hafeez.
Campokan bubur nasi ngan puree2 mengikut citarasa ibu..hihihi
dan panaskan/ cairkan guna microwave.

Siap simpan dlm bekas dadih yg agak tinggi cam cawan tuk sekali makan.
letak dlm fridge bawah. Bile nak mkn, baru panaskan.
Nape aku guna bekas tuh? sbb senang nak rendam dlm warmer. huhuhu.
Bole gak guna botol MLO tuh.




Bersepah2 fridge ngan solid food n ebm hafeez.
Setakat ni Hafeez mmg mkn home made food.
Tak pernah makan nestum/ bubur segera lagi.
Lagipun Paed tak galakkan bagi mkn benda2 tu, sbb ade pengawet.

Masak makanan anak xla susah, ibu2 bole buat tapi kena kreatif la kan.
Secara logik takkan kite nak masak hari2 bubur tuh, sedangkan bukan byk pun anak mkn.
So, guna kan kreativiti tuk wat home made food nih.


Selamat Mencuba yer :)

8 DiNg DoNg!!!:

Marsha~ said...

woooaaahh.. kite takde masa (MALAS) nak buat semua ni. selalunye mak yg masakkan bubur utk Qila.. kalau kite cuti, kite yang masak. nak buat bekas2 kecik macam ni, tunggu ada peti ais sendiri kat umah sendiri lah nanti.. hukhuk..bestnyaaaaaa hafeez ada ibu yg rajin

NuRuL DhiA said...

Marsha, sbb xde sape2 yg sudi masak bubur hafeez la ibu hafeez bekerja keras merajinkan diri cari menu, resepi2 best2 tuk hafeez nih...hhihihi

maryaaa said...

hey kita genglaa...saya pun masakkan stok makanan Ibrahim for two-three weeks' stock. Hari Minggu jer pulun masak..sometimes masak midnite. Seronok masak sendiri ni...bukan susah pun semua rebus and puree...recipe kita pun lebey kurang jerk..hehe. My fridge full of solid food...my bb stay w my aunt so everyweek anta stok.

NuRuL DhiA said...

wah, ade geng rupernye ye. xkisah la mcm mana pun janji masak sendiri tuk anak. mkn air tgn ibu :)
anak sihat ibu senang hati lalalala

Mummy HnH@arnie said...

seronokkan buat frozen food utk baby... good job mama!

my Humaira dah 1 year ++ and Alhamdulillah, hingga ke hari nie, blom pernah lagi makan nestum or any outside commercial foods... 100% air tangan ibu...

NuRuL DhiA said...

Mummy HnH@arnie >> betula sgt seronok nak plak tgk feez berselara menikmati bubur hasil tangan ibu.

norsuriana said...

boleh tak buat puree pisang??? or bubur campur dengan brocoli?? atau terlalu berat utk baby 5 months???

yatie chomeyl said...

sama lah kita..fridge penuh dgn EBM & stok puree fodd baby je hik3x