Ni main masak campak2.
Nama nye kuberi Seafood Ala Madagascar, sbb aku baru lepas habih tgk citer ni..huhuhu.
Simple, ringkas tapi sedap, x caya kalians cube try test masak sendiri.
Pasti mau lagik, dan lagik dan lagik...hihihi.
Bahan2 :
200 g Udang Tesco sederhana besar - buang kulit tinggalkan ekor nye jek
2 ekor Sotong putih - potong ikut suka anda
10 Cili padi - dicincang
1 Cili merah - dicincang
1 Bawang Merah - dicincang
1/2 cawan Jagung manis - bole ganti ngan sayur lain. Aku ade jagung manis Hafeez jek, jd kucampak sekali..huhuhu
4 sudu besar Kicap Pekat
4 sudu besar Kicap Cair
4 sudu besar Sos tiram
Garam secukupnye
Minyak untuk tumis2
Air 1/4 cawan
Cara2
1. goreng ngan sesudu minyak masak udang n sotong tuh (jgn lelama, cukup udang tuka kaler merah, sotong nye jd putih, kalu lelama nnt liat plak)
2. pastu tumis semua bhn cincang sampai wangi
3. masukkan segala jenis kicap dan sos plak
4. tambah air. kacau biar agak pekat.
5. masukan udang sotong dan jagung.
6. garam secukupnye. kacau sebati, angkat dan makan la.
Selamat mencuba!!!
Thursday, December 18, 2008
* Seafood Ala Madagascar *
2008-12-18T00:30:00+08:00
NuRuL DhiA
Masak-Masak|
Subscribe to:
Post Comments (Atom)