Wednesday, March 25, 2009

* Sup Ikan Merah & Carrot *

Asyik wat puree jek, kali ni aku sharing n caring wat sup ikan merah plak.
nyum..nyum..cedapnye menu nih.

Meh tgk resepi nye kalians.

Isi ikan merah (rebus ngan halia n asam kering kasi ilang hanyir)
Carrot (buang kulit luar)
Kobus Bunga
bawang merah n putih





Memula didihkan air, pastu masukkan bawang.
kemdian masukkan isi ikan tadi.
Last skali masukkan plak sayur2an segar.
Kacau sampai masak.


Dah masak, biar sejuk skit.
Pastu masuk dlm blender, blend sampai hancur sebati.
Simpan dlm bekas kecik tuk sekali makan dan bekukan.
(Bole gantikan ikan ngan isi ayam juga yer)
Cara makan - campur ke dalam bubur nasi.


Sekali jek ibu feez wat sup ikan nih.
Feez xsuka sgt sup ikan.
Tak berapa berselera berbanding ngan sup ayam.
Feez lebih prefer puree buah or sayur.
Wah, anakku ala2 vegetarian gitu.
Dalam sebulan ade la 2 atau 3 kali wat sup ayam.
Selebihnye puree buah or sayur.
Selamat Mencuba yer kalians!!

6 DiNg DoNg!!!:

Anonymous said...

Bila nak guna perlukah di panas kan semula di atas api or just rendam ?

CuTeMiUt78 said...

wah.. bagus ni.. blh cuba

Mummy Dasy said...

ak ah xpnah terfikir nak wat camni dulu

Haslinda said...

sup ikan merah ni bukan takat anak bleh ngap..ngan mak2 dia skali bleh tumpang dua kaki

NuRuL DhiA said...

Honey,
samada panaskan atas api or panaskan guna microwave.
Kalu nk rendam pun bole, lalukn bawah air paip or rendam terus dlm air panas tapi ambil masa sbb ia beku dan sgt keras.

Cutemiut78,
cuba jgn x cuba :)

Mummy Dasy,
sekarang bole la buat camni plak yek, lg mudah jimat masa.

Haslinda,
tula pasal, ngan mak ayah pun bole mkn skali..ekekek

A.H.A.D said...

wah bagus idea u ni...
nti tinggal masak bubur je kan...

btw,slm knl...
kita exchange link k :)