Tuesday, April 7, 2009

* Support group meeting - The Art of Breastfeeding and Avoiding Difficulties *

29 March yang lalu, aku wat pertama kali nye join gathering susuibu.com.
Gathering sebelum ni xdpt join, sedey tau.
Aku keje shift, org cuti aku bekerja keras di opis..hukhukhuk.
Orang keje, aku plak lalalala cuti.

Support group meeting - The Art of Breastfeeding and Avoiding Difficulties, kali ni buat kat Tasik Cempaka, Bangi.
Dokat jek ngan umah.
Tapi aku lambat gak sampai.
Salah port, aku p terjah tasik seberang sana, padahal port kat tasik sebelah Mc D.
Sib baik callin As, dia bgtau port yg betul.
Sampai2 meeting da start.

Oleh kerana ahli yg hadir agak ramai, Mama (Pn. Kamariah, pengasas susuibu.com) terpaksa bahagikan kepada 3 group.
Aku yang sampai lewat main terjah jek group Dr. Ning.
huhuhu...kebetulan aku nmpk As dlm group tuh, terus menempel kat dia la (cayang kamu As).

Dalam group Dr. Ning, kami bincangkan ttg FAKTA & AUTA:

1. Small Breast -> not enough milk, AUTA. Production susu xbole diukur based on breast size, tp kekerapan direct breastfeeding or pumping.

2. Inverted Nipple (nipple tenggelam) -> xbole bf, AUTA. Sape ckp xbole! ni acik marah nih! Ramai ibu2 yg alami masalah ni berjaya bf baby mrk tau. ade alat yg bole bantu bf baby bg yg ade masalah nipple begini.

3. Keturunan -> kalu mak xbole bf, kite anak cucu cicit pun xbole bf gak, AUTA. my mom 12 org anak semua xdpt bf. mak kata breast mak xde susu, mak terpaksa bg susu lembu. tp tu bukan salah mak, mak kurang ilmu n support pasal bf. buktinya skrg aku yg xpenah rase susu ibu dr mak dpt bf hafeez till now. Keturunan xde kena mengena yer kalians.

4. Pengalaman -> anak 1st x berjaya bf, anak seterus nya pasti xbole bf gak, AUTA. Cukupkan ilmu, support insyallah kalian bole bf anak seterusnya w/pun yg 1st xberjaya.

5. Pumping tentukan kuantiti susu -> Oh, tidak kalians, kite x bole amik ukuran hasil yg kite pam tuk pastikn susu cukup atau x tuk anak. Ade sesetgh pam yg corong nya xberapa sesuwei ngan breast, so masa pam breast x diurut/ suction dr corong x kena keseluruhan kaw, kelenjar susu menjadi faktor hasil pam x byk. Jd masa pam digalakkan urut/picit2 breast ngan jari-jemari tuk pastikan semua kelenjar susu dirangsang tuk keluarkan susu n kosongkan breast sekosong2nye.

6. BF more than 2 years memudaratkan anak -> susu bertukar jd darah, anak x cerdik, memalukan, AUTA. Semua itu karut. Pada aku, selagi Hafeez nak n rezekinye masih ade, aku mmg xtetapkan stop bf sampai bile, target aku 2 tahun, tp kalu lebih, alhamdulillah tu rezeki hafeez. biar feez sendiri yg tentukan bile feez nk stop 'tek' ngan ibu yer cayang yer...muaaahs

7. Susu ibu basi -> bila xbf jangka masa lama, AUTA. serius aku nk tergelak dgr mitos nih, mcm mana susu ibu yg dlm badan ibu ni bole basi yek. JGn salahkn org tua yg keluarkan mitos ni, mereka kurang ilmu, lebih ikut akal logik. memang ikut kan makanan semlm akan basi la tuk dimakan arini. tapi kalian susu ibu sentiasa terpelihara khasiatnye w/pun ibu demam, kite still bole nyusukan anak tau, kecuali ibu yg ade HIV or penyakit berbahaya lain.

8. Susu cair -> xde khasiat, AUTA. Susu ibu terbahagi kepada dua bahagian, iaitu susu awal (foremilk) dan susu akhir (hindmilk). Apabila bayi mula menyusu, dia akan mendapat susu awal (foremilk) yang agak cair (mengandungi air yang banyak, kurang lemak dan tinggi karbohidrat) yang berperanan untuk menghilangkan dahaga bayi. Manakala di akhir penyusuan bayi akan mendapat susu yang agak pekat (hindmilk) dan mengenyangkan kerana mengandungi kurang air (berbanding foremilk) dan lemak yang tinggi. Hindmilk mengandungi kalori yang tinggi dan ini penting untuk memberi tenaga serta penting untuk tumbesaran bayi. Sebab itu, kite digalakkan membiarkan bayi menghabiskan sebelah payudara sepenuhnya dan tidak bertukar ke payudara yang satu lagi untuk memastikan bayi mendapat kedua-dua foremilk dan hindmilk tersebut.

9. Kanan = nasi, kiri = air -> dua2 breast kite ade nasi & air. sama ngan no.8 nye fakta la.

10. Baby kerap nyusu sbb susu xcukup -> baby yg minum susu FM lambat hadam sbb ade protein n bhn lain yg perlukan proses yg lama tuk dihadam. manakala susu ibu lebih mudah dihadam.

11. Caesareans -> susu kurang, AUTA. Susu kurang xde kaitan dgn cara kite bersalin, normal or caesareans.


Dr. Ning(tudung biru) tgh beri penerangan panjang lebar.



Feez tekun main2 ngan pen souvenier susuibu.com

Lepas abih group discussion, pembentangan setiap kumpulan plak.
Setiap kumpulan bentangkan topik2 yg dibincangkan.
Aku x sempat nak salin, tekun mendengar sambil mengawal Hafeez.


Mama memberi ucapan penutup.


Pembentangan dr wakil setiap kumpulan.




Ibu tekun dengar pembentangan sambil bf Feez yg da kelaparan.
Kipas2, sgt panas berpeluh2 anak ibu nih.


Abih sesi pembentangan, masing2 sibuk siap sedia tuk makan2 plak.
Lapo weh, breakfast pun x sempat.




Sesi makan2, serbu portluck mommies.
Macam2 ada. sedap2 semua nye.

Si mata bulat n montok chubby ni anak AS, ku lupa ka nama anak mu As.
Ampun...yer.
susah betul nak amik gambo feez ngan baby As nih.
Sorang pandang camera sorang lagi pandang ke lain.



Tapi, akhirnya, dpt gak.
Tomei..Tomei..ghoram nye dak berdua nih.
Sorang mata sepet, sorang mata bulat.

Sebagai kenangan2, sempat la bergambar beramai2.
Camera aku xde gamba ramai, ni aku cilok dr blog mommies.







Feez sibuk nak tarik rambut kakak n abang depan dia tuh.
Ibu nak posing pun xsenang lah feez.

Seonok sgt dpt jumpe geng2 ibu yg bf.
Selama berforum jek xkenal pun org nye.
Insyallah gathering lain kali kite ketemu lg yer kalians...muaaahs.

Jenguk sini juga:
http://xclusivelyxpressing.blogspot.com/ - hayatie
http://luvhaziq.blogspot.com/ - luvhaziq
http://amsyarwafiq.blogspot.com/ - jun

15 DiNg DoNg!!!:

Leen Die said...

huhu..sadis tak dpt join..dapat temukan feez ngan rayyan

Nieza Ishak said...

huh bestnya kalo join ..
tp ko tak join susuibu ..

just survive sendiri jerk .. experince dr bf suffiya .. kalo free lepak kat cari.

Noy said...

noy breast feed for 1 yr..all those myths is indeed not true..tapi 1 thing for sure,we cannot force a mother to breast feed..A mother should be supported and guided in very delicate and sensitive way to help them BF successfully.I got my support from my nursing colleageues..All the best who are trying to BF

Marsha~ said...

woaaahh.. meriahnye... ramai bagi support ye??

ibu_arifa said...

meriahnya..bestnya kalo dpt sertai juga.. terima kasih kak nurul atas info yg dikongsikan bersama ni.

CoNniE said...

best best..

Mama_Aqish said...

wah best nyer samil beriadah

Ummi Salsabila said...

ala..bestnye kak..sedihnyer xdpt join ari tuh..bila xwat gather lg..hopefully dpt pg gak nnt.

shima ariff said...

Hi, Nurul...

Akak nak tya betul ke klu dah pregnant kena hentikan anak kita yang sedang menyusu? Klu teruskan menyusu apa plk kesannya? Ada effect kat kandungan ke?

AkuPunyaCerita said...

hai nurul...selamat berkenalan. best la blog ni, byk info berguna.

NuRuL DhiA said...

leen,
tula mung leen, tah bile mau ketemukn si kembar nih

nieza,
lama da x jengah cari, selalu lepak as silent forumer jek

Noy,
congrates dpt bf 1 yr!
betul tu, kite xleh pakse, tp bole bg guide n support to mommies to bf their baby

NuRuL DhiA said...

marsha
seronok jom la join!

ibu_arifa
len kali bole kamu join gak yerk

connie,
yes besh bangat, nnt akak join the club tau...br besh ade geng kt opis nnt

NuRuL DhiA said...

mama_aqish
betul3, ilmu dpt kwn pun dpt

ummi salsabila
xpe len kali raudhah join yek..bole jumpe

shima_ariff
setahu nurul xperlu stop bf selagi x memudaratkn ibu n baby dlm kandungan, ibu pun kena pastikn ade bekalan sumber yg lengkap tuk badan ibu, baby dlm kandungan n anak yg bf.

AkuPunyaCerita,
haiiii, salam kenal..insyallah sharing is caring.

Nur said...

salam kenal...:)
bestnyer dok dokek2 yer..senang nk join gather2..yg dok jauh ni kena planning baeek punyer br laa menjadi..

haku ko said...

how i wish i can join this gathering :(