Thursday, April 16, 2009

* Membilang Jari , Menghitung Hari *

Kalians,
Ku sedang menghitung hari, membilang jari jemari.
Hafeez da berusia 11bln.
Sungguh aku berdebar-debar.
Lagi beberapa hari Feez akan berusia 1 thn!!!
Bermakna aku hampir ke target ke-3 aku dlm perjalanan menyusukan Hafeez!!!

Dalam keadaan susu ku kejap meriah, kejap merudum.
Sangat susah hati tapi ku buat-buat hepi.
Aku tetap berusaha, gigih, tekun, tuk terus memberi yang terbaik buat Feez.
Kalians tentu igt perjalanan bf aku lancar, tiada masalah.
Susu ku byk sgt tuk Hafeez, stok aku penuh 1 peti...
Kalians silap, aku umpama memikul beban yg maha berat sambil mendaki gunung yg maha tinggi.

Berbekalkan niat, azam, tekad aku tuk beri yg terbaik tuk feez, aku sanggup buat ape saje, telan ape saje..asalkan bekalan susu ku cukup tuk feez.
(Owh..kenapa ayat2 ku kali ini begitu skema sekali...huhuhu..emo..emo)

Kali ni aku nak sharing is caring cara ku berusaha sedaya upaya me'maintain'kan pengeluaran susu buat Hafeez terchenta.
Mungkin kalians bole praktikkan caraku ni tuk diri kalians yerr

PENGEPAMAN: Aku guna pam spectra 3 n wat double pumping. Kat opis aku akan pam setiap 3 jam sekurang2nya. sebyk 3 kali. Kadang2 aku hanya sempat pam 2 kali tapi balik umah aku akan pam samada serentak masa bf feez or lepas feez abis bf. Masa mengepam antara 15-20 minit kedua2 breast. Kadang2 time susu merudum giler2 terutama waktu tgh period aku akan pam 6 kali. iaitu 3kali siang 3 kali mlm. Selepas bf masa nk tidokan feez aku pam, pastu kul 3pg dan kul 6pg atau subuh2. (hormon prolaktin sgt tinggi waktu mlm hingga ke pg!). Aku siap kunci jam lagi nk bgn tgh mlm pam tau kalians.

TEH HERBA: Aku minum milkmaid tea (MMT), tp bukan hari2. Aku minum selang seli, hari ni minum esok x. Sbb? MMT menyebabkan bau badan sbb ade halba kot dan badan aku plak jenis cepat imun kalu amik sesuatu secara berterusan. Ini kesan pd aku, lain org lain kesannya. Tapi pada aku MMT sgt bantu bykkn susu! Cara aku bancuh teh ni pun agak lain, ni resepi aku sendiri yek, kalians bole cuba kalu mau.
1 uncang MMT
1 sudu kecil halba
1 sudu kecil gula
1 mug air suam
Campur kesemua bahan diatas dlm mug. Biarkn teh tuh berendam lelama aku suka biarkn sampai pekat 10 minit ke atas lebih kurang. Dan aku suka minum sejuk jd pas bancuh aku sejukkn dlm fridge baru minum. Biasanya aku bancuh 1 jag terus, letak dlm fridge dan minum bila2 masa aku suka.

KAPSUL HERBA: Kapsul Fenugreek dan pil ASI. Fenugreek, seperti juga domperidone, mudah dihadam dan ia juga menambah penghasilan susu.

RANGSANGAN: Aku suka gentel2 nipple. Mak bidan aku penah cakap rajin urut2 breast n gentel nipple tuk rangsang bykkn susu. Kalians bole cuba gentel2 nipple n kalians akan dpt rase let down masa gentel nipple tuh. Bila da rase let down cepat2 la aku cari feez soh isap, kalu feez xmo terpaksa la aku pam segera, sayang biarkn titik susu kuar camtu jek kan. Masa pam plak aku suka urut2 atau tekan2 keliling breast, sonok tgk susu mancut2 kuar masa pam bile time urut2 tuh.

MINUMAN: Sejak bf nih minuman wajib aku selain MMT ialah horlick + oat, soya (pure soya, bkn dlm kotak/tin kecuali melilea soya), air longan kering. Air longan kering aku mmg masak 1 jag siap2, pastu minum sesuka hati. Ade org batuk minum air nih, aku alhamdulillah, ok n susu pun agak meriah terutama kalu minum soya..wah bengkak dibuatnye. Selain tu, air suam/kosong pun penting. Minum sekurang2nye 8 gelas sehari, aku siap letak botol air sebelah katil setiap kali lepas bf feez aku minum air, refill smula..hihihihi.

MUHASABAH DIRI: setiap kali lepas pam xkira byk mana pun output yg aku dpt, selalu ucap 'alhamdulillah, rezeki hafeez, mudah2an dimurahkan lg rezeki hafeez tuk nyusu hingga 2 tahun'. Jangan mengeluh kalau hanya dpt 1oz atau ciput jek susu yg diperah. Igt lah kalians, susu tuh rezeki drNYa, kite harus bersyukur hatta setitik pun susu yg kite dpt. DIA yg memberi dan setiap pemberian NYa jgn lah di keluh kan. Sentiasa bersyukur dan berdoa agar susu kita cukup tuk anak. Sikit2 lama2 jd byk susu yg kite kumpul, Insyallah.... relaks, usaha dan tawakal :)

Dan sekarang, aku masih terus berusaha memperbykkn susu tuk memenuhi keperluan feez terchenta.
Doakan daku berjaya yer kalians..amin.


16 DiNg DoNg!!!:

lia said...

syabas ibu feez... mesti rasa bdebar mcm nk nikah bler dpt cpai target setahun kan? he3....

~ As ~ said...

tahniah!!.. InsyAllah, kita pl menyusul..

Wan Anis Sorfina said...

tq tips!! sgt berguna!

IEM said...

salam perkenalan..
baru singgah...
free2 jomlah ke blog saya...
TAHNIAH...
terharu nye baca entry ni...

niza said...

syabas dhia!!!truskan usaha awk!!

NuRuL DhiA said...

lia,
maqaceh...sama berdebar2..mcm nk nikah la rasenye kecut perut nye nih..fufufu

AS,
gambate as!!!

Wan Anis Sorfina,
okeh, ade lg ku sharing lg yek

IEM,
salam kenal..thanx for drop by...nnt ku terjah blog mu yer

niza,
thanx niza!!..ku akan terus berusaha!!!

| kunyit a.k.a. eus | said...

wah! bangganyer.. TAHNIAH!!!!

hmm.. hafeez sbaya ngan gazy lak rupenyer!

p-na mama oja said...

go go chayokk!!

cintaKusayangMu said...

thniah..truskn usaha murni mu itew...
qis pn hrp dpt trus supply susu kt twins tu...huhukk..susu makin kurang plak skrg ni sbb baby xde nk isap...nk kena pup slalu la cmni...

Liz said...

selalu baca ur blog tp x penah bg komen. hehe..

smalam, my frozen EBMs terpaksa dibuang sbb letrik takde kat rumah masa kami blk kg. berpuluh botol tau. sampai nangis masa basuh botol2 tu. sedey sgt la. tp lps tu dtg semangat nak kumpul blk stok. biar la susah camne pun! kalau org lain leh kumpul stok semula selepas susu merudum, knp sy tak boleh kan?

bila baca cerita awak and Sue Lunatots, mmg berkobar-kobar.

sy penah terbaca dlm satu artikel, seeloknya kita terbgn sndr masa nak ngepam malam2 tu. sbb kalau kunci jam and bgn, susu yg kita pam pun mcm x brp byk sbb 'terpaksa' keluar. any comment? dulu masa sy bgn mlm2 tu, dpt la dlm 2oz. normal ke?

NuRuL DhiA said...

@2056182101209037042.0
maqaseh eus..gazy bole sekelas ngan feez

NuRuL DhiA said...

@2775203618498370084.0
huhuhu...terharu ngan sokongan mu p-na mama oja

NuRuL DhiA said...

@846144221089097922.0
qis, jgn putus usaha yer, sama2 la kite usaha capai target...amin

NuRuL DhiA said...

@2454523789078408274.0
bagus liz, teruskan usaha dan semangat liz tuk bf, betul3 ibu2 lain bole kite pas ti bole!!!
hasil pam pun bergantung emosi kite, kalu relaks insyallah hasil pun lumayan, kalu emo kite -ve hasil pun kurang.
jgn risau kan hasil pam tuh, byk mana pun tetap trus pam. sikit2 lama2 byk la hasil pam tu nnt.

izzahazfar said...

salam kak...
seronok baca cerita akak simpan stok utk hafiz...

zahpun sama..sdg berusaha...alhamdulillah...dah byk juga stok utk raziq...dlm 50 botol..

kak...semoga anak-anak kita mendapat berkat dari sus kita...insya allah..

NuRuL DhiA said...

@4007835049743800710.0
zah, tahniah kamu berjaya bf puteramu. teruskan usahamu, sama2 kite usaha beri terbaik buat si chumel yer..amin