Thursday, April 9, 2009

* Panduan pemakanan bayi - It’s So Yummy Mummy! *

Panduan menyediakan makanan kepada bayi.

1. Garam, gula atau sebarang perasa tambahan adalah dilarang untuk ditambah ke dalam sebarang makanan bayi berusia bawah 18 bulan kerana organ dalaman bayi masih belum bersedia untuk memproses bahan-bahan tersebut. Walaubagaimanapun, sekiranya bayi telah berusia 1 tahun, anda boleh memberi anak anda sekadar merasa makanan orang dewasa seperti kek, muffin, ayam goreng, atau puding. Ingat, sekadar merasa tetapi bukan untuk kenyang.
2. Hanya 2 keping ikan bilis sahaja yang diperlukan sebagai perasa bagi bubur bayi. Ikan bilis tersebut bolehlah digoreng tanpa minyak, ditumbuk dan tabur dalam bubur bayi anda.
3. Buah-buahan citrus seperti oren, anggur dan limau tidak digalakkan diberi kepada bayi berusia bawah 1 tahun. Begitu juga dengan yogurt dan telur.
4. Buah tembikai adalah buah yang baik dan boleh diberikan kepada bayi mengikut cara yang sesuai. Begitu juga dengan keledek dan labu.
5. Air yang ditapis (bukan mineral water) adalah lebih baik diberikan kepada bayi dibandingkan dengan air yang tidak ditapis.
6. Air teh dan kopi tidak dibenarkan diberi kepada anak berusia bawah 4 tahun.
7. Bayi yang menyusu susu ibu sepenuhnya, masa yang paling sesuai untuk mula makanan ialah ketika berusia 6 bulan manakala bayi yang menyusu formula, bergantung kepada kehendak bayi (4-6 bulan). Ada pelbagai tanda yang ditunjukkan oleh bayi seperti sentiasa lapar dan tidak cukup dengan hanya menyusu dan mengecap seolah-olah ingin merasa apabila melihat orang makan.
8. Bagi memperkenalkan bayi tentang cara makan, ketika bayi berusia 5 bulan, anda boleh mula makan di hadapan bayi. Bayi anda akan menonton anda makan dan sekaligus akan faham apa yang anda lakukan.
9. Semasa memberi makan kepada bayi, pastikan anda menunjukkan muka yang gembira dan jadikan aktiviti makan sebagai sesuatu yang menyeronokkan dan bukan paksaan. Sebaik-baiknya, anda juga turut makan sedikit makanan tersebut kerana bayi akan mengikut apa yang ibu/ bapanya lakukan.
10. Makanan yang diawet seperti fruits puree yang boleh didapati di pasar raya adalah tidak sesuai diberi kepada bayi kerana mengandungi bahan pengawet yang tinggi. Jangan terpedaya dengan label makanan yang menyatakan ‘no preservative’ atau ‘no sugar added’.
11. Untuk menghilangkan bau hanyir pada ikan, perap ikan dengan asam jawa selama 15-20 minit dan basuh ikan sebelum disediakan sebagai makanan bayi.
12. Gunakan minyak bunga matahari, carotine atau minyak zaitun bagi makanan bayi kerana ia lebih berkhasiat berbanding minyak biasa.
13. Untuk memastikan bayi tidak allergy kepada sejenis makanan, cuba beri bayi makan dalam kuantiti yang sedikit selama 4 hari berturut-turut terlebih dahulu bagi melihat kesannya kepada bayi.
14. Cara yang paling baik memasak makanan bayi ialah dengan api yang kuat tetapi sebentar.
15. Ibu/ bapa perlu kreatif dalam menyediakan makanan bayi.

Peringkat pemakanan bayi

Peringkat 1 (5-7 bulan)
• Pada peringkat ini, makanan yang paling sesuai diperkenalkan ialah buah-buahan. Buah-buahan yang sesuai ialah seperti epal, pear, tembikai, pisang, betik, mangga (pastikan tidak ada serat yang diberikan sekali dengan cara menapis buah mangga terlebih dahulu).
• Beri bayi satu jenis buah atau satu tekstur buah yang sama pada satu masa sahaja supaya bayi boleh memahami rasa dan tidak keliru.
• Buat permulaan, beri bayi makan sehari sekali (lunch- antara 11.30 hingga 12.30 tgh). Kemudian boleh ditambah kepada 2 kali sehari (lunch dan dinner- antara 5.30 – 6.30 petang). Selepas dari waktu tersebut, tidak perlu beri makan kepada bayi, memadai dengan susu sahaja.
• Cara penyediaannya fruit puree ialah seperti berikut:
1. Potong buah kepada kiub-kiub kecil dan rebus atau steam buah-buahan tersebut sekejap sahaja (1-2 minit).
2. Lenyekkan atau blender buah.
3. Buat permulaan, beri bayi makan 2,3 sudu sekali makan sahaja dan tambahkan sedikit demi sedikit pada hari berikutnya.

Peringkat 2 (8 – 11 bulan)
Bentuk makanan yang sesuai adalah sayur-sayuran seperti bayam, saleri (boleh membuatkan makanan menjadi wangi dan menyelerakan) sawi, carrot, brokoli, labu, keledek dan kentang.
Boleh beri bayi makan campuran sayur-sayuran yang direbus atau di steam sahaja atau boleh juga ditambah ke dalam bubur nasi.
Pastikan sayur-sayuran tersebut separuh masak sahaja bagi memastikan vitamin dan khasiatnya tidak hilang.
Ikan bilis, ayam atau ikan salmon juga boleh ditambah ke dalam bubur. Pastikan bubur dilenyek atau diblender terlebih dahulu.

Peringkat 3 (12 – 18 bulan)
Pada peringkat ini, air kopi, teh, dan kekacang masih belum sesuai diberi.
Jus buah-buahan yang segar seperti oren atau apple boleh diberi kepada bayi tetapi pastikan dicampur dengan banyak air masak.
Yogurt buah-buahan bukan citrus boleh mula diberikan kepada bayi sebagai campuran ke dalam fruits puree atau dimakan begitu sahaja semasa tea time.
Apabila bayi mencapai usia setahun, bilangan waktu makannya bertambah kepada 4 kali (breakfast, lunch, tea dan dinner).

Contoh makanan yang sesuai:
• Breakfast (7.30 – 8.30 pagi): Sekeping roti bakar @ cereal+susu (nestum, cornflakes)
• Lunch (11.30 – 12.30 tgh): Nasi panas+sayur yang dipotong halus+ikan salmon @ ayam
• Tea (3 – 4 ptg): Fruits puree + yogurt
• Dinner (6 – 6.30 ptg) : Keledek + kentang + carrot + daun saleri yang direbus sekejap, digaul bersama dan dilenyek.

Sumber dari: susuibu.com

16 DiNg DoNg!!!:

CuTeMiUt78 said...

yup..bagus2 info yg baik

Haslinda said...

wah..info yg bagusss.

dila~noor said...

bgs2..
maknenye kn..yg baby dalam lingkungan 5-7 bulan tu bg fruit puree je tanpa bubur or kene cmpur dlm bubur skali?

Marsha~ said...

thanx for sharingg...

NuRuL DhiA said...

Mommies,
ku suka tahu n bgtahu apa yg ku tahu pd kalians semua :)

dila~noor,
bole campo ngan bubur nasi tp make sure struktur campuran bubur n puree tuh halus mulus yer.. :)

ibu_arifa said...

terima kasih kak nurul :) info yg amat berguna utk dijadikan panduan ku.

umIE a.k.a saLMi said...

good info la dhea..thnkx ekk...

Ummi Salsabila said...

akak..aufa xmo mamamla..dah wat puree epal,carrot,pisang.bubur nasi pun da try.tp dia refuse to eat.nape..risaula.de ke budak yg camtu?

Mahirah Abd said...

sy lak x der baby...tp bagus2 utk panduan sblm menimang cahaya mata... heee...kawin pn blum...kiki~

NuRuL DhiA said...

ibu_arifa & salmi,
sesama kalians :)

Ummi salsabila,
mungkin raudhah cepat sgt tuka menu.
sepatutnye kite kena bg menu yg sama selama seminggu.
atau pun cuba campokn sikit susu dalam bubur tuh.

Mahirah,
cepat la kawen, jemput kite tau..da ngidam rase nye nk mkn nasi minyak...apsal la xde org kawen plak nih...huhuhu

adex-aieda said...

kak,..
good info to sharing..
adex copy letak kat blog adex eik..
hahahahah

NuRuL DhiA said...

adex-aieda,
sile3...akak xkisah..ala budak kembar tuh geram nye aunti nk gomol2

Anonymous said...

salam.bole tanya.kalau utk bb setahun ke atas, apa cara yg plg praktikal utk sediakan mknan bb yg nk anta kat BS,dlm masa yg sama mmudahkan ibu yg berkerjaya,esp yg btul2 sibuk..?sbb bby dah makin besar, dia pun mcm dah jemu mkn puri bubur nasi yg frozen tu.bubur frozen&lauk&sayur frozen mmg betul2 mmudahkan tp bby mcm dah jemu..nk gak masak yg best2 mcm puding roti,pasta smua tu tp ssuai ke bekukan mcm puri ek..?kalu x ssuai,kalu simpan dlm peti sejuk tahan bape hari?leh bg tips x..?kalu leh mtk share menu harian bb umur setahun ke atas yg nk di pack ke rumah bs leh..?10qvm..

nurul dhia said...

bole dear puding or pasta etc di frozen kan. ketahanan bergantung pd bahan2 dlm food tu, cth yg bersantan biasa nye x tahan lama. nnt sy share kat blog..insyallah

Anonymous said...

kalau puding roti,biasa nya bncuh pakai susu apa ye?kalu msk utk dewasa saya biasa pakai susu sejat tp ssuai ke susu sejat utk bb 1thn..?kalau pakai fm (ebm dh xde),tahan ke puding tu dlm peti utk 2-3 hari sbb rsnya fm xleh thn lama..?cmana ek..?hmm...sy betul2 perlukan pnduan utk aneka resepi bby 1thn ke atas yg nk stok ke rumah BS sbb mmg xsmpat nk masak hari2..huhu..

Anonymous said...

1 lg puan, jagung frozen bole dpt kat mana ye?masak&blend dulu?