Wednesday, December 9, 2009

* Blood In My Susu! Oh,My Susu! *

Salah satu pengalaman yg paling menakutkan sepanjang penyusuan apabila suatu hari anda mendapati susu anda bertukar warna merah, susu anda bercampur darah!
Ya, darah di dlm susu kite yang putih bersih tu.
Takut tak Kalian? Takut Tak?
Serius aku sgt2 terkejut bile hasil pam sebelah kiri aku warna susu sama mcm warna yogurt perisa strawberry..yummy yummy..erk
Oh, My Susu! (ala2 Fazura sebut oh, my gucci!...oh, my prada! dlm citer pisau cukur)

Apa yg lebih pelik, aku x merasa sakit dan bile aku check breast, xde kelihatan mana2 luka atau melecet.
Sambil garu2 kepala berfikir mana dtg darah ni?
Kenape darah ni keluar sekali ngan susu ku?
Apakah benar seperti yg aku dgr lama2 susu akan bertukar jd darah menandakan susu akan kering? (aku rase cam mitos jek yg ni)


Susu ku telah bercampur darah, ngeri mak!!!

Beberapa hari sebelum tu, 2 org ibu, menelefon aku bertanyakan ttg masalah nipple melecet dan menyebabkan susu nye juga bercampur darah akibat luka tu. Alhamdulillah, dgn sedikit ilmu yg aku ade, aku dpt beri penyelesaian pd masalah beliau. Aku begitu yakin membantu ibu2 tersebut.

Tiba-tiba, terkena kat diri sendiri, aku agak panik dan terkejut! Kenape ni? macam mana ni? Nak buat ape ni? Segala ilmu yg ade dlm kepala, hilang tah ke mana....Uwaaaa.

Terus aku contact my dear cousin, Pn. Suraya (LC), minta pendapat yg lebih arif. Hati ku lega sgt bile solution yg Sue bg sama ape yg aku fikirkan.

Fenomena susu berdarah adalah normal terutama di kalangan ibu yg pertama kali menyusukan anak. Jadi para ibu xperlu risau atau panik (mcm aku..ekekek)

Bagi ibu yg baru melahirkan dan menyusukan baby buat pertama kali, kemungkinan berlaku nipple melecet or luka menyebabkan rase sakit atau tidak selesa semasa menyusukan. Ini berlaku mungkin disebabkan faktor2 seperti posisi penyusuan yg salah, lekapan mulut baby ke breast tidak sempurna dan hisapan baby yg agak kuat (baby yg baru lahir agak kuat cara hisapan nye, baby kan baru belajar :wink: )

Dalam kes2 darah dlm susu ibu, selalunya ibu2 tidak merasa sakit yg teruk, atau mungkin langsung tak rasa sakit. Kecuali puting susu/nipples luka atau melecet, ataupun ibu mengalami bengkak payudara.

Pendarahan ini tidak membahayakan bayi dan ia selamat untuk meneruskan penyusuan. Darah dalam susu ibu bukanlah suatu yg ajaib atau luarbiasa tapi ia NORMAL. Terdapat kes di mana semasa penghujung pregnancy atau semasa minggu pertama selepas melahirkan, darah keluar due to broken capillaries and intraductal papillomas.

Nipple yg luka atau melecet juga kadang2 menjadi punca susu ibu yg keluar bercampur darah, di mana darah tersebut dtg drpd luka. Susu dan darah itu selamat serta tidak bahayakan baby jika diminum dan ia akan dibuang melalui najis baby.


Hari ke-2, masih ade darah yg keluar, tapi sikit dr hari-1.
Hari ke-3, baru susuku kembali putih bersih, alhamdulillah

Sebab fenomena darah di dlm susu ibu

“Vascular engorgement” or Rusty Pipe Syndrome
Darah yg disebabkan oleh pendarahan dlman yg kecil akibat dari peningkatan aliran darah dan pengembangan tisu2 payudara di akhir pregnancy dan normal bg first time moms. Biasanye berlaku pada kedua2 belah payudara atau salah satu. Ia tidak menyakitkan. Darah yg hadir bersama susu ibu ini dipanggil "rusty-pipe syndrome", sbb warna karat dlm susu tersebut.

Broken capillaries
Penggunaan pam yg kurang sesuai atau Cara mengepam susu yg tidak betul boleh menyebabkan tisu2 payudara rosak dan ini boleh berlaku pendarahan kecil di mana darah tersebut keluar bersama susu semasa mengepam atau direct breastfeeding.

Intraductal Papillomas
Tumor yg tidak merbahaya dlm saluran susu penyebab kepada pendarahan. Tumor ini biasenye terdapat pada salah satu payudara sahaja dan tiada ketulan/lump yg boleh dirasa. Kadang2 intraductal papillomas agak menyakitkan. Pendarahan biasanye berhenti dgn sendirinya tanpa ape2 rawatan.

Rawatan Diperlukan.

Tiada rawatan khusus, except time yg menentukan ia kembali kepada normal. Ibu2 tak perlu risau,dan digalakkan meneruskan penyusuan seperti biasa kerana susu tersebut tidak memudaratkan baby anda, Selagi tiada berlaku apa2 infection pd luka, ia masih selamat untuk meneruskan penyusuan. Ibu2 digalakkan meneruskan penyusuan/ mengepam dan tunggu hingga pendarahan berhenti sendiri. Jika pendarahan disertai dgn rase sakit atau berterusan hingga 2 minggu, harus mendapat rawatan segera dr pakar/ LC.

Jadi daripada fakta2 di atas, dapat disimpulkan,
1. susu lama kelamaan akan bertukar menjadi darah adalah AUTA!
2. Susu yg bercampur darah selamat diminum oleh bayi kerana ia tidak memudaratkan.(After all, they shared a blood supply for nine months before birth!)
3. Ibu2 digalakkan meneruskan penyusuan atau mengepam untuk merawat masalah tersebut, insyallah keadaan kembali normal.

Sumber:
http://www.newbiemommy.com/breastfeeding/Blood-In-Breast-Milk.html
http://www.breastfeeding.com/helpme/helpme_asklc_ans98.html
http://www.gotbreastpump.com/Pink_Breast_Milk_Can_there_be_blood_in_pumped_breast_milk_Breast_Pumping_faqs.php








18 DiNg DoNg!!!:

puan punyer said...

Good info NURUL. sharing is caring

amie said...

thanx 4 da' info...
tp kes i kan.. mmg niple i crack.. b'hari2.. cecah 2 minggu arr gak.. nak pam je kuar darah .. mmg kuar darah dari yg crack.. so i tak pam.. pam guna tangan.. u tau arr guna tangan brapa bnyak sngat dpt.. d'tmbah ngan lenguh bahu ni ... alhamdulillah skarang dh ok.. masa crack aritu.. nak bg baby suck pn tak bleh.. skit giler... i tak tau reason crack. coz klau nak kata baby baru pandai suck.. anak i dh nak masuk 11bln..

~farahsyeefa~ said...

saya pun pernah begitu..
tapi bukan masa mengepam tapi susu dalam fridge...
kak mentua yang nampak bila nak bagi anak minum, then dia kata 'kalau susu simpan lama akan tukar jadi darah', tapi susu tu baru semalamnya saya perah...
ekceli bukkan sebab susu tu lama, tapi memang nipple saya luka sket masa pam hari tu, maybe termasuk skali kot, tapi saya buang EBM tu :)

NuRuL DhiA said...

@puan punyer

Thanx dear, harus la share2 ape yg kite tahu

NuRuL DhiA said...

@amie

mungkin masa bf baby u gigit ataupun kekerpan mengepm dan bf baby boleh jd penyebab nipple kite crack. tapi situasi camni mmg normal dikalangan ibu2 menyusu.
cuma mungkin berbeza dr segi sebab dan cara kite handle this problem.

NuRuL DhiA said...

@~farahsyeefa~

'kalau susu simpan lama akan tukar jadi darah'

hmm..auta je tuh.
mungkin ade pendarahan dlmn yg kite xnmpk, jd masa u pam tuh darah tu keluar ngan susu tapi maybe skit. bile da simpan dlm fridge darah terasing dr susu br nmpk.

Mummy Aqil said...

huhu.. hr pun daku kena... 5oz hbs berdrh.. sdh tak terhgg. anyway gud info from u...

lia said...

nk tnya la kot2 terjadi nnt... susu yg campur darah tu boleh d simpan beku ker @ kena cepat2 bagi anak utk penggunaan esoknyer @ xboleh guna?

tentu2 boleh guna utk anak minum kan tp tempoh penyimpanan mcm mana? mcm ebm normal ker?

NuRuL DhiA said...

@Mummy Aqil

ia pengalaman menakutkan tapi agak manis juga kan :)

NuRuL DhiA said...

@lia

nurul xpasti la tempoh penyimpanan nye bape lama, tapi langkah paling selamat guna dlm tempoh 24 jam la. kalu pam hari ni, bole la simpan tuk guna esok

fazilzura said...

mak aii .. jd warna meroh yek .. takut jgk ..
syukur zr x penah mengalami ny..

but susu bdn kan mmg terhasil dari drh kite.. tu psl ibu2 ngandung di elakkan diet

AshAnas said...

kak nurul pun alami masalah yg sama ke? huhu... shira pun kene ni... smlm just darah je, tp xmasuk dlm susu la... then td shira dok search psl ni kt google, dh bc la entry akak ni... asalnya takut nak ngepam lg, takut luka teruk lg... then lps bc byk2 info tmasuk entry akak ni, shira ngepam jugak... baru je bc entry akak, tgk2 darah masuk dlm susu... ngeri gak... sayang shira xde kamera hr ni... tp dh akak ada sebut x bahaya bg baby, lega la sket. klu la x bc td, mmg terus buang je susu ni... huhu

AshAnas said...

amie, mslh kita sm, anas dh 8 bulan.. mmg lenguh kan pam pakai tangan, pam dpt 1 oz darah, then terus pam pakai tangan, dpt la lg 2oz... selalunya dpt gak 4-6oz... huhu

mamaAliff @ salmi said...
This comment has been removed by the author.
mamaAliff @ salmi said...

dhia,

same goes to salmi jgk..penah jd mcm dhia..masa tu aliff br 4bln..mmg amat menakutkan..dat time refer pn.rita MLO..huhu..alhmdlh now xde da..

tp time tu pn.rita ada ckp yg susu tu klu ada campur darah jgn disimpan..sbb klu susu ada campur darah disimpan risau merebak kuman..but..if kita direct xsedar ada darah dlm susu its ok..tu yg dia ckp time tu..tau kisah lebih lnjut..sini ekk..:)

http://mamaaliff.blogspot.com/2009/02/perahan-berdarah.html

NHCH said...

TQ for the info. Baru baca semalam kat internet mmg kdg2 susu bole tuka warna merah, purple or biru (how scary is that?) But yeah I can imagine mesti gelabah kalau 1st time jadi mcm tu. Nevertheless if it's me maybe susu pink tu i x freeze kut. samada kasi direct feed or buang je. Bila dah putih baru freeze balik. Tp tu pendapat masing2 laaaaa...

NuRuL DhiA said...

@fazilzura

yup, betul tuh, susu mmg terhasil dr darah kite, nurul penah bace

@AshAnas

shira pun kena gak, cam musim plak, beramai2 kena sus berdarah ni yek. susu yg hari 1 kena akak buang, sbb darah nye agak byk, xsampai ati nnt bg hafeez, hari-2 nye akak br akak bg susu tuh

@mamaAliff @ salmi

dhia ade terbace kisahmu salmi, pastu aritu try cari balik xjumpe plak entri tuh.
maknenye mmg x galakkan simpan susu da bercampo darah la yek.
Thanx for sharing dear!

@ NHCH

Yup, i pun x freeze susu tuh, juz simpan sejuk jek, tupun susu yg hari ke-2 kena sbb darah nye xbyk, yg hari 1 mmg i buang.

PTC HUNTER said...

Huhuhu..baby da 11bulan.hr ni pam..tetibe susu wrna merah..sgt menakutknj