Wednesday, December 23, 2009

*Jenama susu yang HARAM *

Baru dapat email pasal ni.
xtau la kesahihan nya, sekadar share ngan kalian semua.
Mungkin ade antara kalians pengguna susu jenama berikut, hope berhati2.

Peringatan:


Bagi yg bakal melahirkan Dan sudah melahirkan, diharap hindarkan jenama yg merosakkan aqidah Islam. Demi anak-anak yg soleh Dan solehah..
Susu similac ini adalah product Abbott Laboratories selain similac, Abbott Laboratories juga distribute susu-susu berikut:

1) Isomil
2) gain
3) gain plus
4) grow
5) pediasure
6) ensure

Berkaitan status halal / tak halal TU, harap Kita dapat information a.s.a.p. Info utk kenkawan yg ader anak/adik/anak sedara yg minum susu.

*SIMILAC*.

Sorry terpaksa info pasal benda ni untuk pengetahuan mothers to be.. And please inform this to ur ‘mummy’ friends ok
Aku baru dapat info dari Datuk Dr Maamor persatuan pengguna Islam :placeMalaysia .. Susu formula *SIMILAC* diragui status halalnya.Susu in pun quite famous.. Ada di pasaran. Susu TU dipercayai guna hormon manusia dalam proses pembuatannya.
Susu TU pun dah dikategorikan TAK HALAL dari Persatuan Pengguna Islam Amerika Syarikat.
Inform kawan2 ok!..

Aku rase ni isu da lama kot, mcm penah dgr gak awal2 tahun ritu.
Rase nye da tukar status halal similac ni.
Untuk lebih kepastian boleh masuk SINI


Susu ibu juga terbaik buat anak!!!
Peace no war :)








14 DiNg DoNg!!!:

onniey84 said...

Alhamdulillah sib baik oni pakai cap gantung gn anmum je

Mama_Aqish said...

hu...hu...sib baik Aqish minum susu Progress Gold...bagus info ni...

Ealyie said...

salam..
bole forwardkan email tersebut kat ely tak?
ealyie_14@yahoo.com

thanks bebeh ;)

fazilzura said...

syg ku .. artikal ni rs dh lama ..
dan rs nye ada kuor artikal yg dh dpt sijil HALAL..

b4 i mmg ada yg ckp x halal

ibu izz said...

a ah.. da lama emel ni..
tp mb ade yg x dapat info kot..
xpa la... disamping itu kite promote la susuibu kan!
kak nurul, sape kaci emel tu hek?? ;P

idayu said...

salam...aah email nie dah lama, sy dapat email ni 2-3 tahun yang lalu. saja2 call abbott laboratories, susunya halal.Cuma susu nie imported so sijil halal bukan dari jakim, tapi dr negara pengeluar..

CatlinaFly said...

salam..my baby minum ISOMIL tu..kalo ikut link yg Nurul bagi tu, dia tanda rait maknanye halal...dan sy dah call HALAL JAKIM utk pengesahan..bimbang jugak kan...PR mereka akan reply dan call sy nanti..dia nak semak dulu...dia kata, Abbott Laboratories ada mintak sijil halal dgn mereka...dan sy mohon kebenaran print sceen entry nurul ni, boleh?nak masukkan dlm blog sy dan tgk ada tak kawan2 yg ada maklumat lanjut...

CatlinaFly said...

fazilzura: kalau ada maklumat pasal sijil halal isomil, boleh tak kongsikan buat panduan...tq

NuRuL DhiA said...

@Ealyie

da forward dear :)

NuRuL DhiA said...

@fazilzura

yg benar sudah lama isu ni, bile ku cek2 balik similac ni da tuka status halal

NuRuL DhiA said...

@CatlinaFly

ok dear, boleh2, elok gak kite siasat benda camni bukan bole wat main2 suka2

CatlinaFly said...

nurul, kat mane jumpe status halal tu?leh tak drop by @ my comment or chatbox, tq dear...

NuRuL DhiA said...

@CatlinaFly

nurul xjumpe lg, tp terjumpe mase google td kat forum depa bincang2 ckp da dpt status halal.

Ain said...

alhamdulillah.. nasib baik ahnaf minum susu lain..