Sesiapa penggemar kulat/ cendawan pasti pernah makan Kulat Tahun atau dlm bahasa kampung aku panggil kulat taun.
Nape namanya kulat tahun?
Sbb kulat tahun biasanya tumbuh beberapa hari selepas dentuman petir dan hujan lebat.
Kadang2 ade byk pepatung terbang kuar lepas hujan, tanda akan tumbuh kulat ni kat kawasan tu.
Keunikkan yang membezakan kulat tahun dengan cendawan lain, ia tumbuh setahun sekali.
Sgt sukar tuk dptkannya kecuali di ladang2 kelapa sawit atau getah dan kawasan busut di belukar kampung.
Dan rase nye ada manis2, berbeza ngan rasa cendawan/kulat lain.
Kulat tahun ni aku beli kat tepi jalan, 1kg rm20!!
Gila bapak mahal, tapi ni kategori murah la skit.
Ada yg jual sesikat dlm 5-6 kuntum RM10!
Kata setahun sekali muncul, tu yg harga pun mahal giler.
Ini lah ruper kulat tahun sepenuh nya.
Panjang btg lebih kurang 2 jengkal.
Sile telengkan kepala anda huhuhu ~ luper nak rotate daa.
Kulat yg dah dibersihkan, dibuang kulit luar & kesan2 tanah.
Putih bersih, gebu2 tapi keras liat senanya.
Aku wat masak sup, campo skit cendawan kering/ cendawan telinge monyet.
Boleh gak masak sambal tumis.
Tapi kalau nak masak kulat ni, jgn campo bawang putih.
Kalau campo bawang putih, ilang rase manis2 kulat tuh.
Kat belakang umah temerloh selalu ada kulat ni.
Sekali dia tumbuh mmg sgt byk, berguni2, sampai mak aku hantar kedai makcik aku tuk jual.
Tak termakan dek kami sekeluarga.
Selalu tumbuh kat busut bawah pokok rambutan belakang umah.
Kalau nak cabut ade petua, sambil tarik kulat tu kuar sambil sebut
"belut, belut, belut, belut..."
Baru la kulat tu x putus, elok cabut ngan batangnya.
Kalu bertuah dpt mkn lg thn ni, kat temerloh belum muncul lg, kalu x tunggu thn depan la plak.
Wednesday, April 13, 2011
* Nikmatnya Kulat Tahun *
2011-04-13T12:19:00+08:00
NuRuL DhiA
Diari Ibu|Makan-makan|Masak-Masak|
Subscribe to:
Post Comments (Atom)