Wednesday, June 22, 2011

*Bubur Nasi Bayam + Ikan Bilis*

Minggu ni ibu masak bubur nasi + sayur bayam + ikan bilis + ayam tuk Zahra tercayang.
Nyum nyum..da terbayang terliur plak ibu.
Nak plak rase manis sayur bayam tuh mmg feveretku ituw.



Bahan2:
Beras
Ikan bilis (direndam ~ tujuan tuk buang rasa masin garam & dibuang tulang ~ takut kang tercekik plak)
Hirisan daging ayam
Beberapa helai daun bayam (tangkai xmo sbb kasar strukturnye)
Bawang merah, bawang putih & sikit minyak olive/minyak masak tuk menumis

Cara2nya:
1. Beras basuh bersih dan masak dlm periuk tuk wat bubur cam biase.
2. Dlm kuali lain, tumis bawang merah & putih ngan minyak hingga naik bau.
3. Masukkan ikan bilis, goreng sampai garing atau kekuningan.
4. Masukkan plak ayam.
5. Tuang bhn2 yg digoreng tadi ke dlm periuk bubur nasi yg da kembang.
6. Bila bubur hampir masak baru masukkan daun bayam. Pastikan daun bayam masuk lst sekali supaya x terlalu masak/layu yer ibu2 sekalians.
7. Dah masak boleh la diblend hancur, hidangkan tuk anak tercayang atau simpan tuk frozen.

Selamat mencuba!!!


Nurul Dhia: Seronok bila tgk zahra makan nganga cam anak burung...so kiut lah :))



Komen (6)

Sedang dimuatkan... Sedang log masukkan anda...
  • Log masuk sebagai
tidak begitu mereti nak buat kiub2 frozen gitu...orang salu gak bgtau
skrg ni saya masak bubur nasi banyak2 lepas blend simpan dalam peti
satu periuk kecik tu tahan 2hari...anak saya kuat makan dari nyusu kat umah ngasuh
jarang guna bilis sebab bila bagi bilis die batuk2..
1 jawab balas · aktif kurang dari 1 minit tadi
nnt nurul wat entri camne nak wat kiub2 frozen tu. xkisah camne cara pun janji anak makan homemade food :)
slm.resepi akak ni untuk baby brp bln yer?
1 jawab balas · aktif 698 minggu tadi
sis..kalau ank 7 bln brapa kali mkn?
1 jawab balas · aktif 698 minggu tadi

Kemukakan komen baru

Comments by