Monday, July 11, 2011

*Apam Polka Dot Buat Dia Ku*

Hari ni besday hubby tercayang, kebetulan off day, da plan nak masak special la konon. Verangan2 nak wat kek polka dot cumil cam ni.... tapi xmampu rase nye huhuhu Aku pun da lama x baking, di samping dapo ku yg cumil cam sukar nak wat kek polka dot camni. Simpan le dulu angan2 nak wat kek ni, tunggu dpt dapo luas ler ~ hihihi

Maka nya, resepi kek polka dot aku tukar jadi apam polka dot yg tgh hangat, femes, di mana2 Fb dan blog.
Aku pun terkinja2 nak try test power wat apam ni.
Tgk bahan cam simple jek.
Google resepi sana sani, akhirnye jumpe.
Tapi aku tukar sukatan timbang kepada cawan, lebih mudah gitu


Bahan2:
3 Biji Telur Grade A (dr peti sejuk)
1 Cawan gula castor/ising
2 cawan tepung gandum

3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil Ovalett

1 tin susu cair/150ml susu segar

1 sudu teh Esen vanila

Perwarna ikut suka

Papercup saiz S @ M

Filling ikut suka - jem blueberry, kaya, coklat nuttela, strawbery ect.


Cara2:

1. Masukkan telur satu persatu ke dalam mixer + gula - pukul hingga betul2 kembang adunan putih melepak.

2. Masukan ovalette, tepung + baking powder yg telah diayak bersama.

3. Masukkan susu dan pukul adunan tadi hingga kembang ngan kelajuan maxima (pukul 6-8 min)

4. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian, ikut suka ati berapa warna nak guna. Titiskan pewarna ke dlm adunan tadi.


5. Masukkan adunan ke dlm piping bag. Kalu xde bole guna plastik kecil ( yg org guna bungkus makanan kat pasar malam tuh), pastu potong bucu tuk wat lubang kecil jek, senang nak wat kerja deco dot dot dot tu nanti. Atau paling sempoi guna picagari khas tuk bg budak makn ubat tuh. Jgn plak belasah picagari yg doc guna tuk injection plak wei..naya je.


6. Susun papercup dlm acuan lompang @ acuan muffin tuk elakkan acuan dr mengembang semasa kukus. Kendian picitkan adunan separuh papercup.

7. Letakkan filling secukupnya - guna piping beg kalu nak mudah


8. Picit lg adunan yg sama sampai penuh permukaan paper cup untuk dptkan apam yg montel ngeh ngeh ngeh


9. Buat kerja deco dot dot dot guna warna suka ati kalians - guna piping bag @ picagari, kedudukan picagari secara menegak 90 darjah


10. Panaskan pengukus & pastikan tutup pengukus dibalut ngan kain tuk elak air menitis jatuh ke dalam adunan semasa mengukus nanti. Kukus lebih kurang 15-20 minit adunan tadi. GUNAKAN API YG SEDERHANA, kalu x nanti apam kalians akan merekah!


Tak tau ape Ovalett, camni le ruper Ovalett, kat botol di mmg ade tulih Ovalett.
Image dr en.google, TQ.

Adunan yg da siap sedia untuk di acu ke dalam paper cup, bersama filling pilihan ku ~ jem blueberry, kaya & coklat nutella.

Adunan separuh papercup dan letak filling tgh2 nya.

Adunan da siap di deco, sedia untuk dikukus!

Tutup pengukus di balut ngan kain lampin anak aje hahaha, janji balut tutup tuh.

Apam montel siap di masak! cumil gak hasilnye hihihi

Tadaaaaa! cumil x apam polka dot ku?

Boleh la, x secomel yg pro buat, daku masih amatur, x bape nak kreatif sgt pun.
Rasa nye pun sedap gebu gitu. Feez paling banyak makan, suka betoi feez makan apam ni.


Nurul Dhia: sekali sekala main masak2 camni, dr pagi sampai ke tgh baru siap huhuhu. Len kali nak wat apam lady bug le plak...cumil!



1 DiNg DoNg!!!:

Anonymous said...

owhhhhhh bpe lapis kain y dibalut dkt penutup 2 eakkkk...comel2