Thursday, November 3, 2011

* Homemade Frozen Yogurt ala Tutti Frutti *

Sape suka makan tutti frutti angkat ketiak!!!
Aku mmg suka aiskrim, hantu aiskrim.
Sejak akhir2 ni, tutti frutti jd pilihan tekak ku.
Tapi giler la wei kalu nak mkn ari2 menatang tu.
Mahal nak mampuih, tapi berbaloi la ngan rasenye yg lazat nyumnyum kan

Maka demi untuk memuaskan nafsu makan ku ini, serta menjimatkan ongkos, aku terlebih rajin wat sendiri jek aiskrim yogurt ala tutti frutti.
Aku cuba 2 resepi berbeza, dan punye 2 rasa berbeza juga.


Sebekas tutti frutti yg beharga rm30++, sib baik org banje huhuhu


Bahan ~ Yogurt plain & berperisa, susu segar, whipping cream, susu pekat manis, gula

Frozen Yogurt Coklat

1 tub besar plain yogurt
3/4 cwn susu segar
60 gm gula halus (ikut citarasa, nak manis boleh lebihkan)
120 ml whipping cream
2 sudu besar serbuk koko

Campurkan gula, susu segar dan yogurt. Kacaukan guna mixer.
Dalam bekas lain, pukul whipping cream sehingga jadi bentuk cream.
Kemudian campurkan whipping cream dengan campuran yogurt tadi. Kacau.
Masukkan serbuk koko. kacau.
Bekukan dalam freezer 1 jam. Bila dah hampir beku- keluarkan dan pukul sehingga gebu.
Boleh juga potong kecil2 & masukkan dlm blender.
Ulang sehingga 2-3 kali untuk dptkan struktur aiskrim yg smooth.

Frozen Yogurt Fruity

1 Tub besar Yogurt smooth & fruity
3/4 cwn susu segar
1 cwn susu pekat manis
2 sudu besar madu

Campurkan kesemua bahan. Kacaukan guna mixer sampai adunan berkrim sebati.
Bekukan dalam freezer 1 jam. Bila dah hampir beku- keluarkan dan pukul sehingga gebu.
Boleh juga potong kecil2 & masukkan dlm blender.
Ulang sehingga 2-3 kali untuk dptkan struktur aiskrim yg smooth.


Adunan siap untuk dibekukan.

Aiskrim yogurt yg siap untuk dimakan, struktur boleh tahan smooth dan gebu.

1 bekas aiskrim yogurt coklat (kiri) & 1 bekas aiskrim yogurt fruity (kanan)
Yummy..makan sampai kembong!

dan hasil sentuhan terakhir sebelum ngap
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|

Bling bling!

mengiurkan tak ^_^ ekekekek

Rasa hampir sama ngan tutti frutti woh! Cuma kurang smooth, sbb aku xde mesin aiskrim mcm depa, kalu ade mesin tuh aku buka kedai terus la jawap nye ekekek

Mau tempek wajah2 puas ati makan tutti frutti....lalalalala




nyum nyum nyum...sedap bila ade org banje hihihi



Kos modal dalam RM20 bole dapat 2 bekas 1.5 liter aiskrim, berbaloi kan??
Berganda2 dr mkn kat tutti frutti tuh.
Jenuh nak ngabihkan, sampai naik jemu da huhuhu

Selamat Mencuba (-_-)

Nurul Dhia: adeh..rase cam nak kena timbang berat asyik melantak aiskrim je nih.


5 DiNg DoNg!!!:

Nur Nina said...

Akak, yg frozen yogurt fruity tu xpayah guna whipping cream ke??

Nurul Dhia said...

@Nur Nina

Boleh juga kalu mau, tapi yogurt tu da cukup masam dear, kalu tambah whipping cream ni double masam la jd nye nnt huhuhu

Qistina Safira said...

3/4 cawan susu segar...byk mne ea?

nurul dhia said...

@Qistina Safira

lebihkan sikit dr 1/2 cawan dpt la 3/4 cawan huhuhu

nora~sakura said...

tumpang tanya. satu tube besar yogurt tu mcm mana? selalu beli yg kecik2 je