Aku mmg suka aiskrim, hantu aiskrim.
Sejak akhir2 ni, tutti frutti jd pilihan tekak ku.
Tapi giler la wei kalu nak mkn ari2 menatang tu.
Mahal nak mampuih, tapi berbaloi la ngan rasenye yg lazat nyumnyum kan
Maka demi untuk memuaskan nafsu makan ku ini, serta menjimatkan ongkos, aku terlebih rajin wat sendiri jek aiskrim yogurt ala tutti frutti.
Aku cuba 2 resepi berbeza, dan punye 2 rasa berbeza juga.
Bahan ~ Yogurt plain & berperisa, susu segar, whipping cream, susu pekat manis, gula
Frozen Yogurt Coklat
1 tub besar plain yogurt
3/4 cwn susu segar
60 gm gula halus (ikut citarasa, nak manis boleh lebihkan)
120 ml whipping cream
2 sudu besar serbuk koko
Campurkan gula, susu segar dan yogurt. Kacaukan guna mixer.
Dalam bekas lain, pukul whipping cream sehingga jadi bentuk cream.
Kemudian campurkan whipping cream dengan campuran yogurt tadi. Kacau.
Masukkan serbuk koko. kacau.
Bekukan dalam freezer 1 jam. Bila dah hampir beku- keluarkan dan pukul sehingga gebu.
Boleh juga potong kecil2 & masukkan dlm blender.
Ulang sehingga 2-3 kali untuk dptkan struktur aiskrim yg smooth.
Frozen Yogurt Fruity
1 Tub besar Yogurt smooth & fruity
3/4 cwn susu segar
1 cwn susu pekat manis
2 sudu besar madu
Campurkan kesemua bahan. Kacaukan guna mixer sampai adunan berkrim sebati.
Bekukan dalam freezer 1 jam. Bila dah hampir beku- keluarkan dan pukul sehingga gebu.
Boleh juga potong kecil2 & masukkan dlm blender.
Ulang sehingga 2-3 kali untuk dptkan struktur aiskrim yg smooth.
1 tub besar plain yogurt
3/4 cwn susu segar
60 gm gula halus (ikut citarasa, nak manis boleh lebihkan)
120 ml whipping cream
2 sudu besar serbuk koko
Campurkan gula, susu segar dan yogurt. Kacaukan guna mixer.
Dalam bekas lain, pukul whipping cream sehingga jadi bentuk cream.
Kemudian campurkan whipping cream dengan campuran yogurt tadi. Kacau.
Masukkan serbuk koko. kacau.
Bekukan dalam freezer 1 jam. Bila dah hampir beku- keluarkan dan pukul sehingga gebu.
Boleh juga potong kecil2 & masukkan dlm blender.
Ulang sehingga 2-3 kali untuk dptkan struktur aiskrim yg smooth.
Frozen Yogurt Fruity
1 Tub besar Yogurt smooth & fruity
3/4 cwn susu segar
1 cwn susu pekat manis
2 sudu besar madu
Campurkan kesemua bahan. Kacaukan guna mixer sampai adunan berkrim sebati.
Bekukan dalam freezer 1 jam. Bila dah hampir beku- keluarkan dan pukul sehingga gebu.
Boleh juga potong kecil2 & masukkan dlm blender.
Ulang sehingga 2-3 kali untuk dptkan struktur aiskrim yg smooth.
1 bekas aiskrim yogurt coklat (kiri) & 1 bekas aiskrim yogurt fruity (kanan)
Yummy..makan sampai kembong!
dan hasil sentuhan terakhir sebelum ngap
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bling bling!
Yummy..makan sampai kembong!
dan hasil sentuhan terakhir sebelum ngap
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bling bling!
Rasa hampir sama ngan tutti frutti woh! Cuma kurang smooth, sbb aku xde mesin aiskrim mcm depa, kalu ade mesin tuh aku buka kedai terus la jawap nye ekekek
Mau tempek wajah2 puas ati makan tutti frutti....lalalalala
Kos modal dalam RM20 bole dapat 2 bekas 1.5 liter aiskrim, berbaloi kan??
Berganda2 dr mkn kat tutti frutti tuh.
Jenuh nak ngabihkan, sampai naik jemu da huhuhu
Selamat Mencuba (-_-)
Nurul Dhia: adeh..rase cam nak kena timbang berat asyik melantak aiskrim je nih.
7 DiNg DoNg!!!:
Akak, yg frozen yogurt fruity tu xpayah guna whipping cream ke??
@Nur Nina
Boleh juga kalu mau, tapi yogurt tu da cukup masam dear, kalu tambah whipping cream ni double masam la jd nye nnt huhuhu
3/4 cawan susu segar...byk mne ea?
@Qistina Safira
lebihkan sikit dr 1/2 cawan dpt la 3/4 cawan huhuhu
tumpang tanya. satu tube besar yogurt tu mcm mana? selalu beli yg kecik2 je
Ada jual yg besar sikit bekasnya.. mcm dlm gmbr tu..
Sodap eh...terliur mak buyung nengok..
boleh tambah kalsium nih terutama untuk preggy mommies..hihi
Post a Comment