Tuesday, September 11, 2012

* Baby Tiju 3D/4D Scan *

Khamis lepas wat appoinment scan 3D 4D kat Poliklinik An-Nisa', Equine Park, Seri Kembangan.
Baby Tiju da 28 weeks masa tu.
Minggu yang paling sesuai buat 3D 4D scan adalah minggu 22-30.
Kalau lebih 30 minggu takut susah nak nampak wajah baby sebab da penuh ruang dlm tuh.
Info tentang 2D 3D 4D scan boleh baca SINI

Tepat kul 7pm da sampai klinik, tp kena tunggu dulu sbb ade couple br masuk.
Baby tiju plak cam xaktif jek, tido gamak nye.
Harap2 masa scan baby bangun la.

Lebih kurang 20 minit menunggu, giliran aku n hubby masuk plak...nerves nyeee!
Sonographer, Miss Jezzlyn sgt lembut n peramah :)
Sesi scan pun bermula, tapi agak susah nk tgk muka baby tiju sbb 2 kaki nye p tutup muka...alah pemalu sungguh anak ibu ni yer.
Jezz berusaha pujuk2 gak baby alihkan kaki.
Baby wat selamber jek tido krooh...krooh..krooh...aiyooo
Alih kaki kiri, kaki kanan nye p tutup muka.
Alih kaki kanan, kaki kiri plak naik ke muka.
Kaki da beralih, p tutup tangan plak...haish.


Tu dia, 2 kaki naik ke muka...da mcm ahli akrobatik anak ibu nih.

1 kaki kat mata, 1 kaki tonyoh lubang idung huhuhu

Hidung baby tiju comel kicik, ikut hidung abah kot, muncung ikut ibu ekekek

Tapi Jezz berusaha gak dapat shoot terbaik tuk tatapan ibu & abah.
Sampaikan kami terpaksa wat 2 kali sesi scan, lepas 20 min scan pertama, jezz suruh aku jalan2 sekitar klinik, kasi baby bangun.
Sementara couple lain masuk wat scan, aku pun jalan2 dlm klinik tuh.
Sambil2 tuh tepuk2 peyut soh baby bangun, soh aktif.
Selalu baby mmg sgt lasak n aktif, tp time camni la baby sibuk tido jek, xnak bangun2...adoiyai

Sesi scan ke-2, masih posisi sama.
Baby still tido krooh krooh.
Jeez cuba kejutkan baby, soh aku ngiring ke kiri, pastu kang ke kanan, pastu telentang, sib baik x kena menonggeng hahaha.
Tapi baby lasak ganas gak, kat mana jezz suluh baby pun tinju, tendang2...hohoho marah yer org kaco dia tido.

1 tangan tutup telinga, bising agak nye, 1 tangan letak kat dahi, penin pale yer kena kaco tido nye huhuhu

Kaki tangan da alih, tp tali pusat plak tutup pipi tembam nye

Tido sajek, langsung x bangun buka mata. tali pusat masih di muka

sangat muncung n tembam huhuhu

Pose terbaik dpt snap, senyum jugak akhirnye ^_^

Banyak pic jezz ambil tapi bbeberapa keping jek yg jelas nampak muka.
Perkembangan baby Tiju, alhamdulillah sgt baik.
Berat baby 1.25 kg, bacaan heartbeat, air ketuban, ukuran fetus semua dlm graf yg sangat cantik.
Kedudukan uri pun di atas, cuma baby masih songsang tapi banyak masa lagi baby akan berpusing ke bawah.

Kepada sesiapa yang berminat nak wat 3D/4D scan ni boleh wat appoinment kat web Bayi-Ibu dot Com atau FB 3D 4D Scan Malaysia
Ada banyak pakej dengan harga sangat berbaloi2 ngan service diberi.
3 kawasan sahaja - Ampang, Shah Alam & Seri Kembangan.
Pakej 3D4D scan ni RM100 saja, kalu xnmpk muka baby tiada caj dikenakan untuk kawasan tertentu.

Video di bawah sgt sweet, baby Tiju bagi last pose ngan wajah tersenyum manis :)
Ni je video terbaik dr 5 video, yg lain semua baby sorok muka.

video

Oh, pasti kalians tertanya2 Gender baby aper yer?
Aper kata kite kasi suprise kali ni!...jangan marah naaa :p