Thursday, April 17, 2008

* Baby Checklist *

Aku nak share checklist persiapan baby n mommy, mungkin bole jadi rujukan kekawan (dan aku tuk baby akan datang..hihihi.) Senarai ni x semua kena beli, ikut keperluan masing2 la.

Bathing

[ ] Bath tub/ Besen - aku beli besen dapur biase jek yg muat letak dlm sinki
[ ] 2 Tuala Mandi
[ ] Shampoo & soap
[ ] Lotion & Talc-free powder
[ ] Cotton Balls
[ ] Changing Mat (waterproof)- kurang penting

Bedding
[ ] Play pen/ Cot & mattress - pd aku playpen lg bagus sbb bole dibawa ke mana2 dan mudah disimpan bile tak digunakan lg, sbb ia bole lipat2 cam simpan khemah tu. Lagipun ia bole dijdkan kandang mainan baby..hihihi
[ ] Buaian Baby - ikut keperluan, aku lebih suka bouncin seat
[ ] Mosquito net - aku beli yg bentuk payung
[ ] 2 Cot bumpers & pillow set
[ ] 2 cadar tilam & pillow case
[ ] Waterproof mattress pads

Traveling / Transporting
[ ] Strollers/ Buggy
[ ] Infant Car seat - senang nk bawa baby keluar dr hospital nnt, p klinik, etc
[ ] Beg Baby - utk simpan diapers, baju, dll semasa travel
[ ] Traveling bed / mattress - guna untuk buat alas dlm stoller n car seat

Essentials
[ ] Wipes - utk cuci semasa tukar diapers
[ ] Nail Clipper & Scissors - khas tuk baby tau, bukan org tua punye
[ ] Digital ear thermometer - senang bile baby kena demam, bole detect suhu badan baby
[ ] Lampin Pakai Buang - newborn saiz
[ ] Lampin Kain - 1 pack da cukup (10 helai) utk bedung baby atau kegunaan lain
[ ] Safety pins - kurang penting
[ ] Bouncing seat - buat ganti buaian, aku suka yg ni
[ ] Cotton Buds
[ ] Minyak Telon - untuk sapu kat baby elak kembung perut
[ ] Anti Rash Cream
[ ] Nappy Liner

Feeding
[ ] Pil sterilizer - pil sterilizer ni ade dijual di farmasi or butik bayi
[ ] Bottles - saiz besar n kecil
[ ] Breast pump - Manual or bateri. Penting utk membantu stimulate breast supaya keluarkan susu pertama selepas bersalin. Kalau nk breastfeeding exclusive aku syorkan electric. Lebih cepat n mudah. Tp agak mahal, pelaburan jangka masa panjang.
[ ] Bottle brush
[ ] Bottle warmer
[ ] Bibs

Clothes
[ ] Sarung tangan & kaki
[ ] Socks (Jenis tebal)
[ ] 2 caps
[ ] 3 Bibs
[ ] Wrap/ hooded blanket
[ ] Clothes - Set lengan panjang & Pendek, Romper
[ ] Barut

For mommy
[ ] Breast pads
[ ] Nursing bras
[ ] Disposable Underwears / Panties
[ ] Warm Socks
[ ] Maternity Towels - Tuala wanita biasa pun bole, overnight flow
[ ] Set Bersalin - Termasuk barut/bengkung, jamu2, akar kayu, minyak/krim sapu
[ ] Air Atau Minyak Selusuh


8 DiNg DoNg!!!:

estnora said...

bagus nih... cuma rasanya mommy punye checklist tu ada lg kot.. hopefully sume dah prepare sblm deliver baby. kalo x, masa pantang nnt dah payah nk cari brg.

Mr_Rizal said...

Banyaknyee...

Kalau korang nak tau... masa baby ku rushing nak keluar, cuma baru prepare napkin + hygiene dia je... yang lain takde...!! diaper + baju pun sempat runner p beli sebelum baby ku keluar... huhu!! haru...!!

Dia keluar awal 1 bulan sebenarnya!!

Razzian said...

bagus la blog ni, sume guide ada. kita pun ada gak check list ni dulu, mmg penting & berguna :)

besen > yan pun pakai besen dapur jek..
changing mat > kita rasa agak penting, sebab baby ni suka pancut memancut tanpa dijangka..
car seat > a ah penting, if boleh, beli yg ada cover tuh supaya x panas

Tu je komen sy Pn. Nurul, terima kasih..

Mr Rizal > baby aku kuar 2 stengah bulan awal.. hahaha

NuRuL DhiA said...

kebanyakan barang2 baby kite borong kat warehouse sale...Murah sgt sbb borong terus dr kilang like MyDear, Ok Baby, Pureen, Anakku. Time warehouse harga baju sepasang rm5 jek! seluar sehelai rm1! kalu kat luar mau belas2. Pastu brg mcm car seat, stroller, dr ratus2 bole dpt half price tinggal la puluhan jek harge nye.

tapi kena alert warehouse sale tu bile n sgt memenatkan sbb ramai org dtg berebut2 beli brg murah2.

Kite da stat shopin mase 5bln. huhuhu..awal gile.

estnora said...

wooo.. akak x penah lg pi warehouse sale nih.. so bole lar dipercayai yer discount² tuh? slalu jer dpt alert² warehouse sales ni. kalo camtu nurul ckp, lps ni bole lar akak memborong kat warehouse. kdg² bkn utk diri sendiri pun, utk present org ker ;)

Mr_Rizal said...

Nora... Ko layan Jusco je... Eleh!! macam ku tak tau...!!

Eerrkk...!! :-*

FROZEN & BEAUTIFUL said...

dalam checklist tu, 1 barang pon aku takde lagi..kekekeke

estnora said...

ahaksssssss! ko ni rizal. sama lar ko pun ;p

bukannye ape pun.. sbb jj tu jer yg paling dekat. warehouse2 tu sume jauh dr umah aku. kekeke!