Friday, April 11, 2008

* Lelaki Atau Perempuan *

Kepada sesiapa yang sedang pregnant atau yang mengamalkan perancang keluarga, di bawah ni ade carta teori cina purba yang bole dijadikan rujukan untuk menentukan jantina baby yg bakal lahir. 100% bole dipercayai sbb mase aku disahkan pregnant dulu pun adik aku tolon tilik jantina baby aku kat carta ni. Tepat dgn keputusan scan dari Doc. Hebat kan!!! So, cube la try test. hmmm...pasni kena tgk carta ni tuk dpt 2nd baby nnt. (Bile la agaknye tu...huhuhu :p)






* Sila klik imej tersebut untuk lihat imej yg besar



26 DiNg DoNg!!!:

estnora said...

yep setuju... sesape yg planning nk baby gurl/boy bole lar refer jadual nih. kajian ckp 99% accurate. kita mampu merancang, Allah yg tentukan. kene doa lar byk2 kalo beria2 mengharap. hehe ;)

humyrah said...

i second u!!!

Mr_Rizal said...

Jadual tu memang ada betulnya... masa kami dapat tau wife ku mengandung... dia ada beli magazine Pa&Ma... Kebetulan semua info termasuk jadual ni ada dalam mag tu, kami lihat, kami akan dapat lelaki dan bila 3 4 bulan lepas pembentukan baby, kami memang betul lelaki... dan juga ada beberapa lagi factor lain yang menentukan jantina... tapi tak ingat, kena tgk buku tu semula...!!

estnora said...

nk plan for next baby - boy plak... i-Allah kalo ade rezeki. hehehe!

NuRuL DhiA said...

tula, sesape yg aku tau pegnen jek cepat2 aku tilikan tuk diaorg tuk tau jantina baby. kebykan nye tepat n betul..huhuhu

Mr_Rizal said...

Nora...!! Nak boy, Bulan March...

nuafzan said...

syukur..kebetulan dgn Izin dan Kuasa Allah aku mendapat anak lelaki yg comey seperti yg tertera dalam teori purba cina tu.. sekarang dia dah 9 bulan..tolong aku mengemas je kerja nya! hehe apa2 pun aku bahagia..

Anonymous said...

memang ramai yang check dengan jadual ni memangnya tepat tapi berlainan pula my case....memula tgk nampak boy masa 7 bulan...tambah org semua ckp baby boy tgk perut.tetiba arini pegi check up gurl pula doctor beritahu...

kalau ikut jadual memang boy....
i frust sgt..nak beli baju gurl pulak..memang takda mood dah....skrg tunggu masa bersalin saja....i lahir bulan 11 thn 79 last period bulan 8....betul ker i check jadual atau salah tgk???....sgt tertekan sekarang ni....

Anonymous said...

ala,xsure la btol x kiraan sye...mcm pham xpaham jerk kterangan kt atas 2...sesape rajin,tlg tgkkn utk sye...sye lahir 22 disember 1986...last period disember...sye dpt bby girl ker??tolnglah..

NuRuL DhiA said...

Anonymous 1,
umur u masa pegnen 28thn 9bln, so kena genap jd 29thn. tgk colum umur 29 thn, dan lihat baris bln august sepatutnye u dpt baby boy.

tapi kena igt kite xboleh la percaya 100% benda ni, sume tu kehendak-NYa.jgn tensi2 yer. cuba scan lg tuk dpt lebih kepastian :)

Anonymous 2,
masa u pegnen umo 22thn genap, tgk colum 22thn baris disember, insyallah baby girl :)

Anonymous said...

salam..nak mintak tlg empunya blog..tlg tgkkan dalam kalendar cina ..sbb skang sy tgh pegnat.last period 18.01.2009 lahir 22 jan 1981..so umur 28 lah..tq...

NuRuL DhiA said...

@Anonymous
menurut tilikan saya, u bakal dpt baby boy insyallah :)

Anonymous said...

oh..tq..tq...harap2 btullah..insyaAllah....

sofea said...

EDD saye 26 Nov 09 (40 weeks), saye lahir 28 oct'83 so genap 26 thn oct nih, kalau sy tgk kalendar cina ni baby yg bakal lahir mcm boy jer, betul ker sy tgk? last period 19 Feb 09 so possible date of conception bulan Mar 09, sbb bile scan doc kate gurl..confuse jerr (^_^)

norizz said...

akum dhia..
sya nk tanya if thn dpan sy plan nk prgnnt n klu bleh nk baby boy..my birth 27 oktober 1980..so bln januari tue my last period la konon ye..ade harapn tuk dpt baby boy x? or kira cmne?hope bleh bantu..TQ

NuRuL DhiA said...

@sofea

saye da try check calendar based info yg awk bg tu adalah Boy. Tak pe la kalu dpt girl pun , asalkan baby sihat kan. semua ni kebetulan, xboleh percaya sepenuh nye, kite merancang DIA yg tentukan :)

NuRuL DhiA said...

@norizz

salam kak,
berdasarkan carta tuh after period bln jan akak bole usaha tuk dptkan baby boy. kena usaha keras kak sbb pastu kebarangkalian tuk baby boy tipis, sbb pastu gen tuk baby girl lebih kuat sampai ujung thn depan, Cuba la yer, insyallah ade rezeki dpt la baby boy

asya said...

dhia,
i pon tak paham atau mcm tak btol je i tilik2 tu.. hehe.. lahir 1 july 1982, last period bulan mei 2009.. lelaki ke pempuan ek...

NuRuL DhiA said...

@asya

Insyallah asya bakal dpt baby girl :)

Anonymous said...

kalendar x betul bg saya. ikut kalendar sy dapatgirl. dh 2 kali scan, doc kae baby boy. sape nk jwb ni.

Anonymous said...

Salam...bole tak tolong tgk kn bb apa sy akan dpt...saya lahir 6.1.1976...last period 15.10.2010...this bb is coming to be my 5th bb...anak2 sblm ni smua girl..sian gak ngan hubby takde kwn pakai baju melayu time raya..tq k

Aziela said...

salam...Hai tolong tengokkan ye...Plan nak tambah zuriat tahun depan..n teringin sgt baby Girl....D.O.B 25 March 1980.

KAIN ELA TERKINI CANTIK MENAWAN

ekin mahmud said...

thanks awak for tips ni

Anonymous said...

perlu ker kena tambah umur satu tahun lagi sebab ikut stail cina kita tua satu tahun

NuRuL DhiA said...

kalu lebih 6 bulan dr tarikh lahir mmg kena tambah setahun

muna said...

hehehhe..since sy dah nk masuk 3 anak pmpuan..sy ingat umor 31 smpai 35 kena try preggy bln 12 le..possibility nk dpt anak lelaki lebih tggi.. :-) http://www/mummysnote.com