Tuesday, September 23, 2008

* Aksi Gelagat Hafeez *

Hafeez da 4 bulan lebih, cepatnye anak ibu nih membesar bagai johan. Timbang aritu da 6.3 kg!! huhuhu. Makin besar makin banyak ragamnye. Penat ibu n ayah melayan. Semakin aktif dan lincah. Semakin sibuk jugak aku nih, sampai blog inih berulat2, lama x hapdet. Nak Taip panjang2 pun da xsempat, so ku 'tepek' gambar2 sebagai ganti biar gambar2 ini yg bercerita.


Hmm... dulu2 kalu ibu nak wat kerja, ibu main letak jek Hafeez dlm bouncer nih. Main la Hafeez sorang2 dlm bouncer nih. Tapi sekarang ibu xboleh main letak camtu jek. Da kena pakai seat belt dah. Kalau x pakai camni la jadinye. aishh..



Hafeez lasak sampai melorot nak jatuh dr bouncer tuh.


Lalalala..senang hati kaki terjuntai keluar. ish ish ish anak ibu nih.


Dah mula mengamuk bila x berjaya keluar dr bouncer


Hah kan ibu da ikat kat bouncer tuh, dok diam2 sayang.


buu..buu..bluu..brrr..tula yang di bebel sambil main ngan bear. menyembur2 air liurnye.


Muka baru bangun tido. lepak2 dulu malas nk angkat kepala lagi.




Tengok sekeliling, check ade orang x...


Hah, ade orang la...hihihi


sambung lepak...lalala











Kalau ade orang dekat Hafeez bila bangun tido, tesenyum, tesengih la Hafeez, Tapi kalu xde orang, terus melalak la anak ibu nih. Biasanye, ayah standby dok dekat hafeez tiap2 pagi 2 say 'good morning' 2 Hafeez. Sementara ibu siap kan air panas tuk mandi kan Hafeez sebelum ibu n ayah p kerja.

Hafeez da x pakai sarung tangan, sbb selalu lencun dihisapnye. Hafeez pun x suka pakai sarung tangan tuh, Kalu dipakaikan jugak ini la yg Hafeez buat.


Berusaha tarik sarung tangan tuh


hiiyaaah...!




Penat...fuh fuh fuh


arghh...xbole tanggal lagi...sgt tension!!!

Cuba lagi sekali...tarik..tarik..


dan...Yattaaa!!! Berjaya!!! huhuhu

lalala...sudah berjaya tanggal sebelah.


Pastu ibu umpan botol susu ebm, soh praktis meniarap plak. hmm..tapi Hafeez sudah penat, hanya pandang botol susu tuh jek.


Last2 ibu sumbat kan botol ke mulut Hafeez, 'Jangan membazir sayang, ni pun susu ibu gak'. Ku terpaksa memujuk supaya habiskan ebm balance dr umah babysitter. Hafeez sudah bijak, xmo nyusu botol kalu ade ibu. Akhirnya, habis gak susu tuh, tupun lepas aku nyorok dlm bilik, ayah yg susukan hafeez kasi settle.

Ramai yg susah nk sebut nama penuh Hafeez. Setiap kali p klinik, nurse kat situ mesti x sebut nama Hafeez, tapi panggil nama ibu. Pastu tanya ibu camne nak sebut nama Hafeez nih. huhuhu.. Ramai gak yang tanya ape makna Dhia'ul Hafeez.

Sebenar nya asal nama Hafeez ni Dhia Al-Hafeez. Tetapi, setelah digabung dlm bahasa arab 'Al' bertukar jadi 'Ul' sbb tanda sabdu disitu. Setelah ditanya ngan ustaz ejaan sebenar nama Hafeez bila ditukar kepada rumi, jadi la Dhia'ul Hafeez, supaya maksud gabungan nama ni tak berubah. Jangan main2 dengan ejaan nama, sbb salah ejaan bole jadi maksud yg berbeza, makna yg baik boleh jadi buruk. Nama lambang peribadi seseorang. Seelok2nya, tanya la orang2 seperti ustaz ke, imam ke, bila nak beri nama anak tuh. Sebab Ejaan dlm bahasa jawi/arab bila ditukar ke dlm rumi kalu suka2 ati, nak kasi nama anak tu nampak gempak ke ape, bole betukar jd makna yg buruk. Salah gabung pun bole membawa makna yg tak baik.
hmm..ibu perasan Hafeez kuat sebelah kiri, nampak nya anak ibu nih kidal orang nye, ikut ayah.

3 DiNg DoNg!!!:

Nora said...

waduh².. tgk pic hafeez ni byk².. tomey² belaka. ni yg x sabo nk berbaby boy nih! hahahah!

NuRuL DhiA said...

kak nora,

huhuhu...kite pun x sabar nk berbaby girl, mase pegnen dulu mmg harap2 baby girl, huhuhu. Next baby plan betul2 mau baby girl plak hihihi (bilakah???)

CoNniE said...

kite pulak teringin be'baby' kembar.... bestnyer..!! eekk.. lari tajuk la pulak... hehehe..