Sunday, October 12, 2008

* Kisah Sedih :( *

Aku terbaca 2 kisah yang cukup menyentuh naluriku di forum SI (susu ibu) pagi ni. Terasa insaf sangat dan teringat Hafeez di rumah, saat ni rase nk balik cium peluk Hafeez. Speechless, xtau nk ckp ape bile baca cerita forumer SI nih. Tak sedar bergenang air mata ku tapi sib baik dpt control, kat opis malu, kalu opismate nmpk ku menanis pagi2 nih.

Kisah 1
liyana Posted on: 2008/8/15 8:20

Salam,
nak kongsi berita sedih.kakak kepada kawan saya meninggal dalam kemalangan kereta malam Sabtu lepas. Lori langgar belakang kereta dan seret ke hadapan. Kakak yg duduk kat bahagian belakang kereta tersepit bersama kereta yang remuk.
Yang sedihnya, kakak tu sedang BF anak dia masa tu. Pihak bomba terpaksa potong kereta dan tarik baby yag tersepit kat dada arwah maknya.. Mulut baby terluka sikit akibat hentakan dada arwah maknya..
Innalillah, sedih tapi bangga. kakak tu BF sampai hembusan nafas terakhir


Nak update, kawan dah balik kl..Lori yang langgar tu lari from that spot.. Accident pukul 6 petang, pukul 11 malam baru jumpa lori tu, dah ditangkap polis..
Sebenarnya dorang nak U-turn sbb terlupa amik buai (anak baru 6mos), masa nak Uturn, lori laju datang dari belakang dan rempuh dorang, sbb tu sebelah penumpang yang teruk.Kereta diseret sejauh 200 meter sampai ke stesen minyak. Dalam cubaan lori tu utk lari, dia langgar sebuah pam minyak hingga terbalik, semua pekerja petrol pump lari sbb takut stesen meletup.. masa tu kereta dah terbakar.. dengan bantuan org kat petrol pump tu, kereta yg terbakar tu berjaya dipadamkan..
jenazah tiada luka atau kesan terbakar, cuma lebam di dahi, sbb terhantuk dan patah tanganbaby pengsan on the spot, berdarah hidung dan mulut.. asik menangis jer bila sedar, even tak menangis dan tidur pun, air mata tetap mengalir tak henti2.. sekarang tgh demam lagi..mak saudara nya (kakak yg sorang lagi) amik dan sambung BF, minum jugak sikit2 walau macam takmo (rasa lain kut)..
saya sedih ingatkan baby tu.. anak yg sulung (3years) takmo gi sekolah sbb umi takde, selalunya umi yg hantar.. sayu nya hati saya bila dengar dia ckp camtu..
(huuu, nak nangis lagi)


Kisah 2
asnidaz Posted on: 2008/10/11 4:20


salam...tolong sedekahkan alfatihah untuk anak kenalan saya, baru umur 2 bulan seminggu...arwah ABDULLAH FAHIM meninggal sebab masalah usus, intoxicated agknya sebb masalah perut doctor kata. ibu dia start kerja, arwah duk kampung dgn nenek sebab tengah demam panas,ibunya balik je 2 hari lepas tu, arwah sudah koma tidak sedarkan diri...g hospital doctor kata bacakan yasin aje(means memang dah tenat)sedih rasanya sebb saya pernah tengok arwah, ibunya pun lama juga tunggu zuriat, plus sejak lahir sampai habis pantang, arwah turun naik hospital sebab demam tak kebah2...doakan keamanan arwah di sana dan kekuatan ibubapa arwah menghadapi dugaan...hadiah pun saya dah beli tapi tak sempat bagi...(sedih sebab arwah sebaya anak saya, might be friends dewasa nanti kan)SEKARANG IBU ARWAH SGT DALAM TEKANAN..TIME ORG TENGAH YASINKAN BABY, IBUNYA CKP SURUH BABY BANGUN NAK SUSUKAN DIA, SUSU MAMA BANYAK NI(SGT SEDIH)saya tak tau mcmana nak ngadap muka kwan tu sebab dari time pegnen sampaila anak lahir kami selalu cerita hal breastfeed baby...sedih sgt


salam..nak update tentang mama ARWAH ABDULLAH FAHIM...alhamdulillah arwah dah selamat dikebumikan di kg neneknya..cuma sekarang mama nya yg sgt kritikal...menangis dan meratap..tak dpt accept lagi hilang arwah agknya..breastnya bengkak, tidak terurus dan ckp bukan2..minta tolong all mummies forumers doakan untuk MAMA ARWAH FAHIM sama.arwah dah jadi bidadari syurga, cuma sekarang mamanya sgt depressed.malam sebelum arwah passed away, elok je main2 dgn mamanya d hospital, doc pun cakap tomorrow INSYAALLAH bleh discharge. mama arwah balik rehat jap, then pagi esok, terima panggilan dari ayah arwah di hospital, arwah dah sangat tenat.. kawan yg menziarah arwah ckp, ada kesan bulatan merah menyala besar di sekitar punggung arwah dan tempat buang najisnya..tak taula nape camtu,dada lebam n sdikit lebam biru di tepi mulut...tapi air muka arwah sgt manis bak baby yang sedang lena tidur(sedih)mamanya ada ckp" NAPE ABG TIPU, KATA NAK BWK BALIK ANAK, TAPI NAPE BALIK DAH BERBUNGKUS" time ayah arwah bawa balik jenazah...mau tak sedih kita dengar...doadoakan untuk kenalan saya ye..terima kasih


Kisah 1 buat aku tersentuh bila arwah tengah menyusukan babynye semasa kemalangan tu berlaku, ibunye BF hingga nafas terakhirnye, sedih + bangga. Kesian kat baby terlalu awal kehilangan ibunye. Kisah 2 cukup tersentuh bila si ibu berkata "SURUH BABY BANGUN NAK SUSUKAN DIA, SUSU MAMA BANYAK NI(SGT SEDIH)". Kalau aku berada di situ melihat keadaan si ibu begitu, pasti aku turut menangis. Semoga si ibu ini tabah hadapi dugaan dr NYA. Takziah buat keluarga yang terlibat. Al-fatihah....

6 DiNg DoNg!!!:

CoNniE said...

mana-mana ibu kalau baca pon pasti tersentuh, Alfatihah utk mereka....

Humyrah said...

Mengingatkan saya semasa melahirkan arwah anak. Terpaksa makan pil menghentikan susu (sebiji pil yang kecil sebesar clarityne berharga RM36.00) Subhanallah susu saya sekarang pun masih ada. Huhu..

Saya kan sentiasa doakan.. Moga ibu 1 dipermudahkan urusan akhirat. Dan ibu 2 diringankan kesedihan..

Kita bertuah kerana dapat memiliki dan berseronok dengan anak kita berbanding mereka berdua.

NuRuL DhiA said...

connie >> betul la, kite tersentap baca cerita nih. pilu betul xsanggup bayangkn apa yg berlaku kpd ibu2 tuh.

humyrah >> ade jgak pil tuk hentikan susu, igtkan pil bykan susu jek ade. nape x bg afif jek yg minum susu tuh? rase nye bole bagi tp klu afif nk la.

Nora said...

mmg sedih kisah² ni. akak terpakse bace skip². nnt terlampau sedih & trus menangis. ape² pun, harap ibu yg kisah 2 tu lebih kuat semangatnya & dpt teruskan hidup dgn penuh redha.

BabyIbu said...

sedihh..dah menangis ni..

lia said...

salam perkenalan...

i lompat2 blog n jumpa blog + entry ni...

Al-fatihah utk ibu n baby...

semoga ibu ke-2 dapat cayaha petunjuk Allah... amin

semoga baby cerita 1 dapat kasih sayang sebaiknya... amin