Thursday, November 13, 2008

* Dia ku diserang DENGGI *

Jumaat lalu, Hubby mengadu bagai mau demam.
Sebelum tu, hari kamis pas keje p klinik sbb hubby ckp sakit dada.

'Doc, ckp ape?'
'Ntah, dia ckp sbb susah hati'
'Abang susah hati ke? nape susah Hati? Ape kaitan ngan sakit dada?' cam wartawan aku bertanya bertubi2 kat hubby.
'Sbb posture pun yer gak'

Malam sabtu tuh, demam hubby makin kuat.
Menggigil satu badan. berselimut bergulung2 dlm toto tebal.

'Jgn berselimut camtu, nnt suhu makin naik, haba xkuar dr badan' aku membebel aje.
'Sejuk..'

Kesian plak aku tgk.
Aku tarik toto, aku gantikan ngan selimut yg berlubang2.
Sekali sekala, aku amik suhu.
Makin lama, makin naik.
Aku da risau giler. Badan hubby makin panas dan merah2 cam udang tebakar.

Aku demah ngan tuala basah.
Letak kejap...kering..letak lg..kering.
Aku rase kalu aku letak telur pun bole masak telur tuh.
Aku lap2 seluruh badan ngan tuala basah, tuk kurang kan panas dan turunkan suhu.
Akhirnye sejuk menggigil pun kurang.

Tapi... tgh aku syok layan mimpi, aku dikejutkan oleh hubby.
Aku tgk jam baru kul 3.00 pg.
Aku pegang kepala hubby.
Ya allah panas giler!
Suhu badan...39c!
Hubby semakin menggigil, aku duk dekat pun terasa bahang panas dr badan hubby.
Terus aku call abg ipar, minta tolon bawa kami ke klinik.

Sib baik ade klinik 24 jam kat bangi.
Sampai klinik doc bg injection.
Esoknye aku terpaksa amik Emergency leave temankan hubby.
Takut suhu badan makin naik kena bawa hospital plak.

Dan, hari ni masuk hari ke-5 hubby demam.
Ptg semlm, badan hubby naik ruam merah2. bintik2 merah kat seluruh badan.
Pg td p hospital serdang, sah DENGGI!
Tapi sib baik xkena tahan wad. Tahap awal lagi.
Kena dtg hari2 cek darah.
Bebotol2 air 100 plus ku pakse hubby minum.

Sejak hubby diserang demam jumaat lepas ku dah agak bukan demam biasa.
Bile hubby ckp badan naik ruam, masa tu da terpikir denggi.
Balik dr hospital, terus jln kan operasi sembur ridsect x beri peluang! satu umah.
Lemas aku di buatnye. huhuhu

Selalu nye Hafeez bintat2 kena gigit nyamuk.
Orang lain kena gigit nyamuk, orang lain plak yg kena.
Sib baik Hafeez x ape2 (mintak dijauh kan)

Pasni mmg langkah berjaga2 di ambil la.
Tingkap pintu tutup awal2. Nak plak pukul 6 ptg tuh kan waktu pesta nyamuk Aedes.

To hubby, mudah2an cepat sembuh yer. Amin...

7 DiNg DoNg!!!:

::Umi Sufira:: said...

Risau yek denggi sekarang nih..One of my friends pon tengah cuti warded kat Spital sebab denggi jugak..lucky masih peringkat awal.. takut2 kat kilang tempat bekerja nih yang ada nyamuk tuh.semoga hubby Dhia cepat sembuh..take care of your baby as well..nyamuk berleluasa sekarang..

lia said...

Dhia
Hafeez kena pakai kelambu kalau mcm ni.... amik langkah berjaga2 tahap tertinggi...

Nora said...

erkkk.. harap2 hafeez tak kene denggi atau demam2 teruk. sian kalo baby sakit. meragam manjang nnt.

precious innocent said...

huh.. hopefully u happy cepat sembuh..

-mama emma-

NuRuL DhiA said...

Ummi Sufira >> skrg musim hujan plak tuh, lg seronok nyamuk2 nih membiak. Mmg kena ambil langkah berjaga2 terutamanye kat umah.

lia >> sgt merisaukan, mmg hari2 tutup tingkap pintu awal2. sembur ceruk2 umah ngan ridset. Harap2 xde pape la pasni.

NuRuL DhiA said...

Nora >> tula kak nora, baby bukan tau ckp, lg susah kalu sakit. demam cucuk pun haru biru satu umah. harap2 x ape2.

mama emma >> alhamdulillah hubby da semakin sembuh. bebas dr denggi da.

Mummy HnH@arnie said...

Hopefully ur hubby lekas sembuh...

My mom hari tue kena Chikugunya (nyamuk durjana punye keje gak laa nie!)... Kesian tgk, bengkak2 satu badan... Pastu on-off sakit urat, sendi sumer.. lama gak nak baik.. hopefully lps dia blk dr haji nnt, sakit tue dah hilang terus...