Sunday, November 2, 2008

* Pengalaman Breastfeeding di Tempat Umum *

Sepanjang tempoh Bf Hafeez nih, mmg byk pengalaman2 pahit manis yg aku lalui. Antaranye bile BF ditempat2 umum cam kat shopping2 komplek, kenduri kendara, majlis2, etc.

Malu??

Memula mmg aku rase malu, segan, risau (sesetgh orang pandang serong bile nmpk ibu BF di tempat2 terbuka, umpama berbogel di khalayak ramai) dan mcm2 rase yg timbul. Ape yang aku buat tuk atasi semua inih?



~ Praktis kat rumah
X semudah yg disangkakan. Perasaan malu tetap ade w/pun depan family aku sendiri. Depan sedara mara pun sama. tapi lama kelamaan ok jek. rase malu bertukar jd bangga, bile org memuji2 kesungguhan kite BF baby. Siap ade yg jenguk nk tgk Hafeez nyusu...huhuhu. Bile da biasa BF depan Family, insyallah rase malu tu akan hilang dan bole juga kalu nak praktis depan cermin, camne nak selak baju supaya x terdedah sgt, camne nak latch on/lekap mulut baby ke breast dgn cepat, cara pegang baby n posisi yg betul supaya x kelam kabut bile nak nyusukan baby nnt.

~ Tudung or selendang
1 kelebihan bile kite bertudung, bole bantu mase BF baby. Masa awal2 dulu aku rajin bawa shawl tiap kali keluar berjalan. Aku gunakan shawl tuk sembunyikan Haffez bile menyusu, sambil cover kot2 baju terselak over sgt ke kan. Tapi sekarang Hafeez rimas duk dlm shawl, ditarik2 nye, diselak2 shawl tuh. Anak ibu nih.
~ Tube or girdle
Selalunye aku pakai girdle (bengkung perut) sampai sekarang aku pakai, bkn saja bagus tuk kempiskan peyut nih, tp bole cover tummy mase BF. Atau bole guna kan Tube yg dr paras dada ke perut, mcm2 color ade jual murah jek dlm rm5 sehelai.
~ Lokasi yg strategik
ku rase kebykan shopping kompleks da sediakan nursing room. Kalu xde nursing room, aku cari surau. Pernah sekali tuh kat Tesco Kajang, tgh syiok menyopingkan diri, Hafeez mengamuk tetiba nk susu. Kelam kabut aku cari port tuk menyusu, nak pegi nursing room cam da x sempat. Lastly, aku menyelinap masuk kat fitting room. Alamak, ade org jaga la plak (sorg dak pompuan jaga kat pintu masuk fitting room, takut kes seludup baju kot) Hafeez plak da mengamuk sakan. Sib baik dak pompuan tuh faham, terus dia offer kerusi tempat dia duduk tuh letak dlm 1 bilik fitting tuk aku guna nyusukan Hafeez. Kalu x mmg ku igt nk bersila jek kat lantai. huhuhu.

~ Pakaian yang sesuai (nursing top)
Sekarang ni da ade jual pakaian khas tuk BF mommies. Tapi padaku harganye agak mahal la kot. Setakat ni, aku xperlukan nursing top. Biasenye aku pakai baju yg mudah dan selesa bile nk nyusukan Hafeez, ataupun yg berbutang. Pakai nursing bra sbb ia lebih mudah dan breast kite xde la terdedah sgt bile BF.

~ Hubby or stroller
Kadang2 xde tempat yg sesuai atau tersorok tuk BF. Nak xnak terpaksa menyusu di tempat yg agak terbuka. Biasanye aku akan cari port yang sesuai, pastu hubby akan berdiri membelakangkan aku bertindak sbg dinding hingga la Hafeez selesai nyusu. Kalu aku bawa stroller, aku parking kan stroller tu kat depan aku.

~ Bawa stok EBM (Express Breast Milk)
Dulu aku selalu perah susu dlm botol siap2 tiap kali kuar jln2. Pastu cam leceh la plak, n malas. Tapi kalu adik2 aku or tok n wan yg jaga Hafeez, nak gi jalan2 cari pasal ngan Hafeez, aku akan sediakan stok EBM yg cukup, cooler beg tuk simpan EBM, dan 2 in 1 warmer. Aku beli 2 in 1 Snowbear Car & Home - Bottle & Babyfood Warmer. Bole guna kat rumah dan dlm kereta masa travel. Mudah jek nk panaskan susu atau bubur Hafeez, sbb da ade timer jd susu dan bubur xterlalu panas, suhu yg sesuai. Memudahkan sesiapa saja yg menjaga Hafeez, sambil jaga diaorg bole jek bawa Hafeez outing skali walaupun Hafeez minum ASI!


~ Ape Pandang-pandang, tengok-tengok hah??
Kadang2 mmg ade mata yg memandang aku tgh BF. Tapi aku cuba rileks jek, buat macam biase. Kalau orang tu tengok gak, aku balas balik dgn renungan tajam tapi mesra gitu. huhuhu. kompom mereka akan pandang ke tempat lain. Ataupun buat xtau sambil pandang Hafeez tgh nyusu.
Selain dari caraku diatas, mungkin mommies bole gak praktik cara2 lain, antaranya:
~ Menyusukan anak sekenyang nya dlm kereta sebelum ber shopping bagai.
~ Kalau malu gak, perah la susu siap2 dlm botol dan letak dlm bottle warmer.
~ Sling
Sesuaikan kedudukan baby di dalam sling, dan BF baby. Orang lain tidak perasan pun baby di dalam sling sebenarnya sedang menyusu.

~ Nursing Cover
Selain selendang bole juga gunakan nursing cover. Kalu pandai bole jahit sendiri jek. Lebih jimat gitu.

Aku pernah terbaca dlm sebuah forum (xigt forum ape), seorang ibu tuh tiap kali keluar ngan baby dia beri si anak minum susu FM, tapi di rumah dia BF anaknya. Alasan sukar nak cari tempat sesuai dan malu nak BF in public. Padaku bole aje kalu si ibu tu mahu melakukan nya tanpa alasan2 sebegitu.
BF adalah hak anak anda dan hak anda. Tepatnya, BF adalah hak asasi anak dan anda sebagai ibunya. Tidak ada yang berhak menghalangi anda untuk menyusui anak anda bila saja dan di mana saja. BF bukanlah hal yang memalukan dan bukan juga aksi kategori 18sx. Pada aku, xkisah la bagaimana cara sekalipun kite hendak berhadapan dgn public bile BF, asalkan ianya menutup aurat dan sopan semasa menjalankan tanggungjawab kite sebagai ibu.

8 DiNg DoNg!!!:

luna said...

wow..seronoknya eksplanasi kak nurul.harus disebar2kan neh pada semua ibu2.
betul sesangat, jgn malu menyusukan, kita bukan buat salah.
lagi malu kalau kite saje saje tanak menyusukan anak...

NuRuL DhiA said...

ya benar tuh, lagi malu kalu sengaja xmau nyusukan anak. takkan nak ikut pepatah orang dulu2 "...kera dihutan disusukan" ape ke gilo nk susukan sikera tuh...huhuhu

lovelymummy said...

nurul..tu le pasal.mmg prob tol menyusukan bb kt public ni kdg2 tu esp time baby ngamuk..kite plak jenis suke shop lelama..huhu..xpela kita tryla praktikkan ape yg nurul explain kt sni. bottle warmer tu cm begune je.igt nk beli letak kt nursery lah.

Nora said...

good info nurul ;)

err, warmer yg mudah dibawa travel tu operate pakai ape ek? bateri ke camner?

precious innocent said...

gud info...

hopefully dpt teruskan bf nie... kite kene byk trial & error...

ape yg sesuai kat kita, maybe x sesuai kat org lain...

kalau nawaitu kita tulis ikhlas, insya allah YG MAHA ESA akan pmudahkan utk kita...

-mama emma-

rai said...

saya penah alami mcm ape yg nurul cerita tu..
ingat lagi masa bulan puasa baru ni masa tu saya kat lowyat..baby dah start enjin saya terkejar2cari port sesuai.surau kecik sgt xmuat..last2 saya duduk kat kerusi depan surau..hubby cover line..selak kat situ jugak..ramai jugak yg memandang sbb surau lelaki perempuan kongsi satu pintu..malu2 mmg malu jugak tapi bila ade yg memandang saya pandangla balik..bangga pun ade..

NuRuL DhiA said...

lovelymummy >> mmg elok sgt la kalu beli warmmer tuh letak kat nursery. lg memudahkan kerja2 depa. depa jaga baby kite pun senang hati.

Kak nora >> warmer tuh ade pencucuk khas (xtau nk panggil ape) tuk sambung ke lubang api rokok kat keta tuh (betul ke nama nye nih?)... mcm travel charger henpon tuh la... huhuhu

mama emma >> betul tuh mama emma, kite kena try n error. yg mana sesuai n selesa ngan kite n baby yg tula kite praktik kan. Asalkan tanggungjawab kite berjalan ngan jayanye xkisah ape cara sekali pun. Gambate!!!

Rai >> Syabas rai, i'm proud of u!!!. mmg lebih bermakna kalu hubby pun involved sekali kan. bukan saja bg support kat kite, hubby pun kena sentiasa pastikan ibu n anak mendapat keselesaan barulah seronok BF nih.

wallpapersdeco said...

hi have a nice day.. looking for wallpapers for your house? or your friends/relative interested, visit my blog!