Saturday, November 8, 2008

* Period!! Susu Kering!! *

Dugaan susu merudum masa bulan puasa lalu dapat ku atasi.
Kusangka panas hingga ke petang rupanyer hujan pula di pagi hari (madah berhelah plak aku nih).
Datang lagi dugaan berat yang x kusangka2.
Aku period after 5 month delivery.
Aku betul2 x sangka period seawal nih.
Kuharapkan setahun ke, 2 tahun ke, atau sampai hafeez bercerai susu (mmg ku berharap BF Hafeez sampai 2 tahun mungkin lebih, amin).

Dan kesan nye....Susu ku merudum lagi, kali ni sgt2 teruk.
Hari pertama period, pam tuk sehari dpt 9 oz. je (3x pam).
Terpaksa curi stok ebm tuk Hafeez yg minum sehari 24 oz.
Stok yang ade, cukup tuk 3 hari campur ebm yg dipam sehari.

Emosi x stabil (PMS punye pasal) bertambah x menentu memikirkan susu yg semakin kurang.
Berbagai petua aku praktikan semua x memberi kesan yg memberangsangkan.
Hormon period lg kuat nmpknye.
Hafeez turut kena tempias, sbb tiap kali menyusu Hafeez mengamuk sbb x puas menyusu.
Terpaksa aku beri EBM, baru la Hafeez kenyang.

Keadaan semakin haru biru bile stok pun licin, aku terpaksa bertungkus lumus, pam mlm2 hari, bermata panda sbb berjaga punye pasal nak pam tuk cukupkan paling kurang 20 oz.
Kadang2, pam dapat 0.5 oz! sgt sadis, tp aku teruskan juga pam.
Aku buat power pumping, pam 20 minit, rehat 10 minit selama 1 jam.
Memang penat, tapi aku kena usahakan jugak.

Hubby soh beli susu FM, stand by kalu da x cukup sgt susu yg aku bekal tuh.
Dengan berat hati, aku pun singgah la kedai nak beli susu FM.
Sampai depan rak susu2 FM, aku termenung, blur, sedih, kecewa, bergenang mata memandang deretan susu yg berbagai jenama.
Dalam hati aku bertanya 'susu apa yg bagus tuk hafeez nih?'
Dan hati menjawab 'susu ibu!'

Aaarrghhh!

Aku capai tin biru, ade tulis 'DENGAN DHA, AA & SA, OMEGA-3,6,DAN 9'..erk ape benda nih? Bagus kah?
Aku teliti lagi tulisan2 kat tin biru dan....

SUSU IBU ADALAH MAKANAN TERBAIK UNTUK BAYI

Arrghhhh!

Ku letak kembali tin biru kucapai tin putih.
'TERKINI DENGAN FOS'........... dan di bawahnya

SUSU IBU ADALAH MAKANAN TERBAIK UNTUK BAYI

Arrrrgghhh!

Kucapai tin pink, ade gamba itik Digi, chumel nye...
'TERKINI DENGAN FOS...bla..bla..bla'........... dan di bawahnya

SUSU IBU ADALAH MAKANAN TERBAIK UNTUK BAYI

Ya allah, kuatkan semangatku ini, permudahkan la urusanku membesarkan Hafeez.

Ku pejam mata, dan terus bayar je susu tin pink tuh.
Dlm keta, aku belek2 tin tuh.
betulkah tindakan ku ini?

Esoknye, aku bekalan jek 5 botol (20oz.) yg ade kat pengasuh Hafeez.
Aku bgtau Kak Ina, susu da makin kurang sbb aku da period.
Aku bgtau kalau xcukup, aku tinggalkan susu tin yg aku br beli.
Tapi kak ina kata insyallah susu tu cukup tuk Hafeez. Aku rase lega dengar.

Ya, mungkin Hafeez faham keadaan ibu.
Hafeez xkerap nyusu, ade baki 1 botol lg. Kak Ina cakap Hafeez byk tido hari tu.
Aku bertambah lega.

Keadaan semakin terdesak, dan aku mengambil keputusan tuk mengambil pil meningkatkan hormon prolaktin iaitu Domperidone (Motilium™)



Pil ni aku beli di farmasi, sebiji Rm0.60.
Makan 1 biji 3x sehari. Alhamdulillah, hari ke-2 makan da menampakkan hasil.
Susu ku kembali normal, malah lepas habis period, susuku semakin banyak dr dulu.
Aku masih lagi mengambil pil ni, cuma kurangkan dos kpd 1 biji sehari.

Selain tu, aku mengamalkan Milkmaid Tea + sesudu kecil halba, direndam bersama, dan minum air nya.
Sehari ku minum 500ml tea herba nih. Mmg da jadi minuman rutin ku.
Nasib baik rasenye sedap..huhuhu. Minum air masak sebyk yg mungkin.

Pagi2, aku breakfast air horlick + oat. Cicah ngan biskut bijirin organik jenama IKO.
Bukan saja bagus menambahkan susu, Malah susu jadi lebih pekat, lemak berkrim gitu...hihihi.

Alhamdulillah, rezeki Hafeez, susu ku kembali meriah.
Dan aku dah bole menarik nafas lega sbb aku da bole buat stok EBM smula.
Dan susu fm yg aku beli tu, masih x disentuh lagi.

Perjalanan ku masih panjang dan masih byk lg dugaan dan cabaran menunggu di depan sana.
Aku harap sgt2 aku tabah dan kuat tuk hadapi nye nanti.
Kalian semua, doakan aku berjaya!

GAMBATE...... FIGHTOOOO UH!

19 DiNg DoNg!!!:

::Umi Sufira:: said...

Dhia, saya period 7 bulan lepas bersalinkan Sufia. Pastuh sampai Sufia dekat setahun pon tak datang2 lagi..tapi alhamdulillah takde lak masalah susu merundum..sama je..hehehe..nasib baik Dhia dapat jumpa jalan penyelesaiannya kan...teruskan usaha!

CoNniE said...

ehmm, byk juge cabaran nye yea.. ehmm... ingt kan semudah yg di sangka...

NuRuL DhiA said...

umi sufira >> cepat jugak ye umi dtg period. tp sib baik x effect kt susu. harap2 pasni ok la, da tau camne nk atasi xde la gelabah kalu dtg period lg.

connie >> semakin byk dugaan semakin byk yg kite belajar, kate org belajar dr pengalaman.

lia said...

salam perkenalan...

Alhmdlh cepat zaman merundum 2 d atasi....
InsyaAllah d permudahkan Allah utk kita semua bf anak sampai 2 tahun sekurang2 nya...
amin...

Mama-Miya a.k.a "Jedi Hopeful" said...

welcome to my club where susu merundum time period. tp i got new trick nak atasi masalah ni. sy amalkan makan pil fenugreek double dose time period, makan 2bijik multi vitamin & 2 bijik pil calcium.

before this, kalu period, susu i akan jd half..now (after amalkan makan all those) kurang 1-1.5oz aje..ade masanye kalau time tu betul2 rehat & cukup makan, amount dia seperti biasa.

one i toook domperidone time susu almost kering, stress due to family member's death. peringatan, elak dr ambil more than 2 weeks coz nnt memudaratkan. :D

NuRuL DhiA said...

lia >> salam perkenalan lia :)
mudah2an urusan kite dipermudahkan, amin

Mama-Miya >> thanx mama miya, tip dr mama miya tuh bole nurul aplikasikan tuk diri nurul jugak.

friend of suraya iki said...

alhamdulillah..teruskan usaha anda :) selagi niat kite baik utk anak2..Allah akan tolong..tahniah ye!

NuRuL DhiA said...

friend of suraya iki >> maqaseh :)

precious innocent said...

huh... kalau nurul baca kisah akak lg sedih (bg akak la)..

1 hari pump paling byk 10oz je.. paling sikit.. hu hu... 5oz rasanya...

tp x penah lak akak tfikir nak amik pil hormon prolaktin tu.. hu hu.. akak xtau pun ade pil tu..

tp ape2 pun chaiyok la utk nurul.. sbb dpt cari jln penyelesaiannye..

-mama emma-

NuRuL DhiA said...

Mama emma >> huu tabahnye akak. kalu nurul mau nanis pam dpt byk tuh jek. maybe lain kali akak bole try amik pil tuh plak. tp xbole mkn lebih 2weeks, xberapa elok. nurul mkn time period n seminggu habis period. nnt nurul gali blog akak nk bace kisah akak plak la

Lily of The Valley said...

macam agak ketinggalan utk comment entry ni..but harini period saya telah kembali after only 2 n a half months of bfing and susu drop drastically from 10oz per session to only 4-5oz so far (mlm tadi lebih sadis...sedih mau cerita), terus berusaha menggoogle mencari jwpn...and jumpe ur comment on susuibu(at first ingatkan sakit apa sbb past few days demam n joint pain)
Nak tanya...if takmo amik pil hormone tu boleh tak? just amalkan milkmaid tea, horlicks n oats je?

NuRuL DHiA said...

Lily of The Valley,
Bole saje, tapi kena tingkatkan sesi mengepam, senanya apa yg kite mkn tuk tambahkn susu menyumbang 30% saja, selebihnya pam. so,kalu biase u pam sehr 3kali,u kena doublekn 6-8kali sehari. wat double pumping/ power pumping. Insyallah production susu akan meningkat

aleasofea said...

huhuhu..kalau la ku nyusu bb ku sepenuhnya..ku selalu rasa terkilan bila bc bagaimana seorg ibu berusaha utk bf anaknya semaksima mungkin..

ku terkilan kerna aku bukan la pejuang itu..tp sisa semngt ku mash ada..

Chor Ayu said...

salam, kak, tq bg solution..saya tatau apa nk buat kalu piod mai..saya piod 3 bln lps piod..mmg dpt skit..n saya lak cuma perah susu 2 kali je sehari..(taleh pam, nipple luka)..mmg tensen sgt2..tapi saya pakse juga n gentel mipple utk stimulate...

Arissa Zoela said...

salam kenal..

boleh saya tanya side effect domperidone tak?actually kes kite hampir same..baru period..susu mmg drop...mmg ada ambik supplement n milk booster....power pumping n minum air bnyk2 pun dah buat..stok ebm pun dah abis...risau2...

NuRuL DhiA said...

@Arissa Zoela

Antara side effect nye kemurungan, tekanan perasaan, pening tapi itu bergantung kpd badan masing2. sbb tu jgn ambil lebih dr 2 minggu. sepjg nurul ambil xde lg rase nye kesan2 tu. insyallah

ѕнαdιy said...

sy penah gak amik pil tu mase dtg period..mcm akak, sy pun pk sy akn dtg period lambat tp upenye sgt cepat dr yg dijangka, mase tu bby br nk masuk 4 bln.. ade kwn suggest pil tu, sy mkn, ok je..then bile dah abis, sy nk try lg tp doc xbg sbb katenye tu pil utk buangkan angin dlm bdn..bkn pil utk tambah susu atau stabilkan hormon..sgt sedih..doc xbg sy teruskan..huhu

NuRuL DhiA said...

@ѕнαdιy

Yup..ini pil khas tuk buang angin, tp side effect kepada ibu menyusu meningkatkan hormon susu dlm badan. mmg kalu doc ckp ni bukan pil hormon bykkan susu. akak pun beli kat farmasi jek, kalu mintak ngan doc dia xbg sbb bukan pil hormon susu pun.

Kenari Putih said...

Betul tu dear. Bila kita fully bf anak kita memang sedih sangat bila kita terpaksa suap anak kita minum fm. Dan kita other side tu kita tetap usaha juga kan nak dia terus bf dgn kita. Nak dia bf saja dgn kita dan xnak dia minum fm bila dgn kita.