Saturday, November 1, 2008

* PMS *

PMS? Ape tuh? Premenstrual syndrome (PMS) kah? huhuhu..bole gak, 1st time datang after 5 month delivery, huh. Awal plak, igtkan lambat lagi, sethun ke, xpun 2 thn ke.

Sebenarnye bukan PMS tuh, tapi cik PENAT + MALAS = STRESS datang dlm diri aku skrg ni. Sbb tu berhabuk da blog nih lame x hapdet. kalu ikutkan terlalu byk aku nk story mory morning glory. setiap ape yg berlaku, yg terlintas dlm pale hotak aku nih, nak aku abadikan di teratak sereniety nih. tp tula kan, aku working mommy plus isteri solehah plus ibu mithali plus bla..bla..alasan...reason...etc etc.

Aku rasa sepanjang minggu ni,da macam mesin (ala2 bionic woman pun ade kot). 24hour 7day kerja kerja kerja lalalala. Masuk office kerja,balik offic masuk umah kerja lagi lagi dan lagi. Merungut?? bukan kah tu tanggungjawab aku sbg isteri? yup betul. memasak, membasuh, mengemas, layan anak etc etc, 1 tanggungjawab. Tapi alangkah indah sume tuh di bantu sang suami kan?

hmm..kenapa tiba2 aku emo pasal benda nih. Terbaca satu kisah dr forwarded emel member. xtau plak kisah tipu ke kisah benar ke. Aku jd emo, sbb suami tu ego, semua kerja rumahtangga adalah di bawah tangungjawab isteri termasuk perihal anak2. Bagi suami hanya mencari nafkah. tapi isterinye juga bekerja membantu suami tambah pendapatan keluarga. nape tak dipertikaikan plak?

Suami bekerja cari rezeki, isteri pun bekerja bantu suami cari sesuap nasi. Jadi dua2 sama penat balik dr bekerja. Tapi tak salah rasenye suami membantu kerja2 di rumah. Mencuci pinggan mangkuk kah, melayan anak2 kah, menjemur pakaian kah, etc etc. Bukan kan mudah jek. Berat sama di pikul, ringan sama di jinjing.

Aku rase xde peliknye kalu lelaki buat kerja2 umah si isteri. Kalu sang isteri berusaha bantu suami menambah ekonomi keluarga, jd x salah lah sang suami membantu ringankan beban kerja umah si isteri. Tak perlu la ego, mengatakan sume tu tanggungjawab isteri, Isteri juga manusia bukan robot yg xde hati, perasaan, tuk terus bekerja 24jam tanpa rehat bersantai bagai.

muahaha... ada makna ape2 kah?

6 DiNg DoNg!!!:

CoNniE said...

Baru2 ni (hari rabu) ade tgk rancangan 'Wanita Hari Ini', membincangkan topic mengenai wanita berkerja zaman ini. Memang mengikut statistic wanita berkeluarga+berkerja banyak menanggung beban atas diri sendiri, buleh kate mmg 24 hours kite bekerja, pg subuh menyiapkan segala persiapan utk anak(tak kire lah baby,anak sekolah,makanan untuk diorang. Pastu siang hari kerja di office, balik malam pulak, kemas rumah(basuh kain,masak bla bla bla). Malam nak tido kadang2 kena OT dengan husband pula... erti kate mmg memenatkan...

Tapi kalau kite, kite takkan memaksa diri kalau tak larat.. kdg2 rumah mmg kelam kabut sket la...hehehe

NuRuL DhiA said...

betul tu kak connie, kite pun kalu bole buat mana yg perlu jek, yg penting2 dulu terutamanya berkaitan ngan hafeez. yg lain2 mcm mengemas, ape sume tunggu time cuti2, ala2 tongkang pecah gak la rumah ku syurga ku. tapi tula, kdg2 ader plak yg komplen. bkn kite xmo buat, tapi keadaan kite yg kdg2 xmampu nak buat sume benda tuh dlm 1 masa ...salah kite ke???..sigh...

Nora said...

suami yg ego camtu sgtlah 'ortodoks' pemikirannya. dlm PA&MA penah kupas bhw suami skrg lebih berfikiran terbuka dr suami dulu² yg biarkan sume keje umah isteri yg perlu buat. skrg ni kebanyakan suami mmg very understanding. umah sepah dia xkan bising sbb paham yg isteri pun bekerja. lg bagus kalo sang suami pun tlg uruskan umah.

NuRuL DhiA said...

nurul sokong tuh! Suami2 skrg da open minded n veeeery understanding gitu. suara2 yg suka komplen2 tuh ku abaikan jek. rumah tanggaku suka ati la ku mau sepah2 ka mau kemas2 ka kan kan kan. laki ku x bising2 pun. muahahaha

Anonymous said...

ahaks kak nurul,
tak nape..badan sendiri, anak sendiri, rumah sendiri
suara2 sumbang tu biarkan sahaja dia nak menyumbing
kalau dia anak dara, dah kawin n ada anak nanti,tahulah..
(erk, dari pc wan ni,kena guna id dia laks)

NuRuL DhiA said...

ya benar acik sue, akak pun xkuase nk melayan nyer. bile la mau ketemu sama iki yg shomel tuh ya. teringin nak amik gamba hafeez n iki berdua lebih baik gitu...