Friday, October 24, 2008

* Ku Teruja *

Teruja nye aku bile tau ade pengujung istimewa ke teratak sereniety nih. Berkali2 aku baca pesanan beliau di shout box ku ituh.

mama D&D: salam adik tuan blog..tq sebab sudi attactkan artikel citer pasal akak ni dlm blog adik..alhamdulillah..akak dah slamat bersalin 2nd baby Danish Husainy bin Shairiman..skarang exlusively breastfeed. kalo sudi masukla FP akak..manfaradamiyafotopages.com, asben nak try attachkan artikel ni..tp tak dpt la..

Zass ku terus check balik entry ku yang lepas2. Aku terus jenguk Fotopages Beliau. Bandingkan wajah2 dlm fotopages tu ngan wajah dlm entry ku. Sah orang yg sama. Orang yg aku kagumi dan menjadi role model ku (semua ibu2 yg BF adalah role model dan idola ku jua). Tak sangka akan bertemu beliau di dunia siber nih. Itu sudah cukup bermakna bg ku.

mama D&D said...
salam nurul dhia..salam perkenalan..nama akak Farazehan Abd. Rahim, panggil je kak fara..TQ sbb sudi attachkan artikel citer kak fara ni dlm blog nurul (or dhia?)..mmg getir sgt dunia exlusive breastfeed ni..puas menangis time kak fara breastfeedkan damiya hannani dulu..refer sana sini nak dptkan petua banykkan susu..alhamdulillah pengalaman nyusukan damiya kak fara apply kat adiknya Danish Husainy (almost 3 months) perjalanan masih panjang..cuma bekalan susu je jadi taruhan, alhamdulillah kali ni kak fara manage to have 130 packed of EBM..arap2 perjalanan exlusive breasfeed Danish Husainy dipermudahkan allah dan lebih berjaya dari Damiya Hannani..Happy breastfeeding..kak fara doakan nurul berjaya..


To Kak Fara,
Salam perkenalan dan maqaseh sudi singgah di teratak nurul nih. Apa yang kak fara alami hampir sama ngan nurul. Memang banyak dugaan dan cabaran perjalanan exlusive breasfeed ni, x semudah yg difikirkan. Dgn membaca pengalaman dr ibu2 yg lain jadi pembakar semangat nurul bila tiba2 rase 'down' sgt. Hari2 nurul x jemu menggali ilmu2 berkenaan dgn breastfeed nih. Walaupun ade byk perkara nurul da tahu, tapi nurul tetap nak amik tahu, nurul rase seperti xlengkap lg ilmu yang ada, benda or perkara yang sama nurul baca dan buat rujukan untuk improvekan diri sbg ibu yang breastfeed. Nurul kagum la kak fara ade 130 packed EBM! Bila la agaknye nurul nk merasa stok EBM menggunung cam akak. Tahniah coz selamat lahirkan baby boy (masa artikel nih kuar, kak fara tgh pegnen kan) dan berjaya Breastfeed buat kali kedua. Maqaseh doakan nurul agar sukses dlm perjlanan exlusive breasfeed Dhia'ul Hafeez hingga 2tahun, amin. Insyallah.

2 DiNg DoNg!!!:

mama D&D said...

Salam...
nurul TQ singgah FP kak fara..hehe memang best dapat jumpa geng breastfeed ni..kak fara lagi excited kalo jumpe 1st time mommy yg tgh breastfeed mcm nurul ni..bukan apa..dapat tempias semangat dan aura berapi breasfeeding ni..seronok tgk semangat dan kecekalan nurul..sebab itu sumer dah kak fara alami..bgn malam utk pam susu..nangis tgk susu dpt 2oz jer..berdebar tiap kali tgk no tepon babysitter naik kat handfon..huhu..tu yg semangat wat stok dalam pantang Danish dulu..kalo bole tak mo alami saat mencemaskan mcm masa breastfeed damiya dulu..tapi DUKACITA dimaklumkan: Dugaan utk setiap anak tu tak sama, saat mencemaskan tetap ada walaupun stok susu banyak..time damiya kak fara takde stok susu dia minum tak banyak..time danish ni dia tau mama dia banyak stok susu..dia minum sgt la banyak nye! Damiya 3 bln minum 12oz, kak fara dpt 14oz/day (lebih bole wat stok). Danish ni kak fara dapat 17-20oz/day..dia minum 23oz/day!! tiap2 ari curik dari stok..ni tgh mencarik solution, last week minum jus pegaga dpt banyak..this week tak menjadi plak pegaga..try lain pulak..kak fara akan sentiasa jadi regular visitor blog nurul ni :)

NuRuL DhiA said...

salam kak fara,

maqaseh mau jd regular visitor blog nurul nih (kembang kempis idungku..huhuhu)

nmpknya danish sama ngan hafeez, menyusu dgn kuatnye, hingga stok yg ada cepat licin.

nurul pun sama cam kak fara, tiap hari pam xdpt memenuhi keperluan harian hafeez tuk sehari. sehari pam dpt 15oz/18oz. hafeez minum 20oz/24oz. mmg selalu la curik stok ebm, dan sekarang langsung xde stok dlm fridge tuh.

tapi sejak last week hafeez da mula makan, jd hafeez hanya menyusu 16/20 oz jek. maknanye mmg ari ni pam tuk ari sok. xpe la, alhamdulillah, masih ade rezeki hafeez.

nurul noticed pasal petua2 nih, kena rotate, xbole mkn benda yg sama ari2, kiranye dia da jd imun, xde kesan bile mkn benda sama ari2. cuba kak fara tukar2 petua tuh, mungkin berhasil. insyallah.