Tuesday, March 24, 2009

* Jom Ber'CD'!!! *

Kalians, ampun kerna terlalu lama menyepi.
huhuhu...mesej2 di shout box, sudah menjerit2.
Ku baru baik dari demam, batuk, selsema..virus dr hafeez le nih.
Ni pun tekak perit lg, batuk tak baik lagi..(harusla...ku bedal minum ais memanjang..bile mau baik)

Kalians, pasti tertunggu2, tenanti2 review ttg CD kan.
Sungguh, memula terjun dunia CD nih, agak tonggang terbalik la gak jadual harian aku.
Tapi masuk hari ke-3 da bole handle sume, smooth jek.

Memula feez pakai CD malam tuh, kebocoran melanda.
Huh, satu katil kami bau hancing.
Ngan aku skali lencun basah ngan kencing feez.
Hubby harus la membebel.

'Ape ni, bocor. pakai pampers la camni' hubby bising bile hancing.
Aiyooo, laki2 biase la.
Belum apa2 da mau melatah.

'Alaaa...ni mesti salah pakai nih. tuh yang bocor. Xpe nnt B check mana xbetul. kasi betul balik'

Kali kedua pakai, alhamdulillah xde bocor.
Rupernye kena kasi kemas, xleh terkeluar layer Cd tuh.
Aku xkemaskan kat belakang pinggang ritu, tu yang bocor.
huhuhu...pengajaran yer.

Kepada sesiapa yang masih xpaham, xtau camne CD ni berfungsi, meh aku sharing n caring.
Mudah2an pasni kalians paham n bole join the club!!


Kiri ni kite panggil CD pant/lampin, kanan plak insert.
Lampin ni jenis poket, lapisan dalam (putih) dibuat dr micro fleece.
Sangat lembut (ku suka) & montot baby xrase basah pun, w/pun insert dah basah lencun.
Lapisan luar (warna warni) di buat dari PUL (Polyurethane Laminate), Waterproof.
Tak tembus punyeerr!
Insert ni tiada gel dlm nye yer kalian.
Hanya lapisan2 sebyk 2 or 3 layer kain yg dipanggil Microfiber, yg bertugas tuk menyerap pee baby.
Daya serapan nye hampir sama ngan gel yg dlm Disposal Diaper (DD).


Ni ruper poket CD pants.
Insert akan dimasukkan dlm poket ni.

Masa nak masukkan insert, makesure insert dlm keadaan kembang/lebar begini.


Tolak insert sampai hujung CD, pegang ujung insert dlm CD tuh, pastu adjuz la insert supaya terletak elok dlm poket CD.
Kalu insert ni letak xbetul dlm poket, kebocoran akan berlaku.


Da siap, bole sedia tuk dipakai!
Bagi CD Coolababy n Lunatots, ade byk button kat CD pant.
Button ni guna tuk adjuz CD ikut saiz baby kalians.
Dari saiz newborn hingga umo 3 tahun (max 13kg) bole pakai CD nih!
Jimat kan??


Tuk saiz M, butangkan barisan butang ke-2 (dr bawah) ke barisan butang ke-3


Taaada..begini la tuk saiz M.


Tuk Saiz S, butangkan yg 1st dr bawah ke barisan butang ke-3.

Taaada..begini la tuk saiz s/newborn..


Siap! CD yang tersusun ngan insert sekali, senang nk pakaikan kat Feez.


Babyblue -saiz L
Blue - saiz M
Purple - saiz S/newborn
Chumel2 kan...!

CD bole guna pakai semula yer kalians.
Itu la kelebihan CD, mommies bole berjimat cermat.
Basuh CD pun mudah jek.

Memula, buang najis2 dlm lubang tandas, sembur ngan air yang kuat.
Najis tuh senang tanggal dr CD.
Pastu jirus CD n Insert (kuarkan dr poket CD) ngan air paip.
Hiyark! hiyak..pijak3....hihihi..ni cara ku.
Kalians tak perlu pijak2 pun...huhuhu.

Perah n letak dlm baldi kering.
Ku kumpul 2 hari CD n insert nih, baru ku basuh.

Basuh pun senang jek, guna washing mesin jek.
CD pant elok letak dlm laundry net, supaya jahitan CD tahan, xmudah rosak.
Insert juz campak jek dlm mesin basuh tuh.
Sabun 1/4 penutup saje!
Jangan lebih2 tau, nnt insert rosak.
Guna sabun murah2 jek cth Daia, Torjan etc yg tiada bahan peluntur dan pelembut di dalam nye.


Da siap basuh jemur macam biasa.
Seelok2 nya di bawah pancaran sinaran matahari.
Xde matahari, bawah kipas pun bole la...hihihi.


Feez, sonok xberbaju, sekadar berCD ajek.
So hot this country la katakan...ahaks.


Suka tgk montot Feez, chumel ngan CD nih.


Feez, pelik rase byk button kat pampers baru nye.
Memula asyik nak korek jek butang2 tuh.
Kalians, kalu berminat mau berCD jemput la ke Sayang Baby Ibu
Sayang Baby Ibu ade brand Lunatots & Coolababy, kedua2 nya CD termurah tapi kualiti baik punyeeer tau!
Lunatots akan tiba Jumaat nih, manakala Coolababy akan tiba rabu depan.
(wah, promote kedai jap ;p)
Konteki Daku yaa!

7 DiNg DoNg!!!:

~ As ~ said...

aihh apasal anak aku pakai saiz L..sedangkan dia baru 6 bulan!...gemuk ka?? hak hak hak..

precious innocent said...

tocey2 ye chegu...

tq sbb kasi tutorial bgambar begini.. hehe

-mama emma-

| KUNYIT a.k.a EUS | said...

nk order gak ler.. musim2 gawat ni kot leh save budget.. tq bg link tu...

NuRuL DhiA said...

As,
anakku ikut ibunye slim kurus mulus, walaupun mkn n nyusu byk tp badan x berapa chubby, sbb aktif sgt kot asyik berpeluh2 jek anak ibu nih.

mama emma,
sesama, sharing is caring :)

Kunyit a.k.a EUS,
jemput mengorder, join the club!

Anonymous said...

Tak sabar nak tunggu CD ku kus kus kus...

Anonymous said...

malas betul nak register nama..guna anonymouse ajerlah kus kus...nurul...saya ni...azrina huhu

Anonymous said...

apasal feez pakai cd sampai paras pinggang? anak akak kat bawah pusat jer....hehehehe