Sunday, March 15, 2009

* Ke'Obses'an Baru Ku!!! *

Ahaa...aku ade hobi baru selain breastfeeding....!
Aku suka bangat n obses giler breastfeeding dan tambah satu lagi hobi iaitu CLOTH DIAPERING (CD)!
Aku da lama berangan2 nk men'CD'kan Feez.
Tapi hubby x konfiden aku bole handle bile ber'CD'.
Kata hubby 'lampin muntah feez pun seminggu berendam x basuh2...'
Pssst...abang, tu sbb B luper nak basuh, jd lenkali abg tolong la basuhkan...hihihihi.

CD sama macam BF, perlu kekuatan mental, fizikal, azam, niat yg teguh...bla..bla..bla..
Modal pun byk nak kuar bile nak borong CD nih, sama cam beli pam susu.
Tapi, it's long term invesment... menggigil nk kuar duit memula jek.
Yela, sekeping CD mencecah RM39-RM80 weh!!
Harus gugur rambut hubbyku nak kuar modal tuk borong 12 CD sekurang2nya.

Tapi, setelah 9 bulan menunggu lampu ijau dr hubby, akhirnya hubby setuju nk borong CD tuk Hafeez.
Tu pun bile harga Drypers da naik, tambah plak keadaan krisis ekonomi nih.
Harus memikirkn nak cut cost mana2 yg patut.

"CD yg B ckp tu bape hinggit sekeping? Ok ke pakai CD tuh nnt?"
Serius, aku rase nk melompat bile tetiba hubby tanya pasal CD suatu ari tu.
Apa lagi aku ngan semangat waja bercerita la kat hubby.
"Bagus bang...bla..bla...murah...bla..bla..brand CD..bla..bla... abang xyah beli pampers da pasni...bla..bla..basuh ngan mesin jek...bla..bla.."
"hmmm..order la camtu"
YES! YES! YES!

Dan seminggu lepas order, CD2 feez pun sampai ..Brand Coolababy.
Yeay yeay..pasni chumel momtot feez bile pakai CD.
Tak sabo nak pakaikan feez CD.


Taaadaaa...amik gambo parcel sebelum buka.


Warna warni CD feez, biru, merah, ijau, oren, purple, putih.
12 CD, 24 insert.


Kenal kan, kiri tu CD pants, kanan plak insert.

Jahitan kemas, chantek, ku suka, insert dua2 tebal, 3 layer.

Koleksi CD feez, mungkin akan bertambah nih...ahaks.


Feez lebih teruja ngan kotak CD, ibu jek yg teruja ngan CD2 nih.
CD2 ni nak kena prewash 2-3kali sebelum bole diguna pakai.
Sama la macam beli baju baru kan.
CD pants seeloknya masuk dlm laundry net, insert bole letak dlm mesin basuh terus.

Pastu basuh macam biase tanpa sabun basuh.
Dah siap basuh jemur kasi kering.

hahaha...penuh ampaian ngan CD.
Sampai jiran depan umah pelik tgk menatang mende la byk2 kat ampaian aku.
Siap mak lang cda kena wat demo camne CD ni berfungsi kat jiran2 aku...wakakaka.





Bile dah kering CD2 ni kena basuh semula sampai cukup 3 kali basuh.
Tujuan tuk pastikan serapan insert lebih baik n tiada kebocoran la nnt bile dipakai.
Aku jenis x berapa nk sabar, basuh CD pants 2 kali jek, insert ku basuh 3 kali.
kuikuikui...
Mudah2an ku tekun tuk berCD ngan Feez, fully CD, Gambate!!!

10 DiNg DoNg!!!:

CoNniE said...

oo.. kena basuh byk kali ekkk... huhuh... bagus tu.. nnt la kalo ade baby boley try.. erkkk...

precious innocent said...

ye ye... ada geng... leh menuntut ilmu nnt... jgn lupa kasi review aaaa...

hmm.. bln dpn walau mcm mana pun, nak jugak beli nih!!!

ps... awat x beli yg lunatots punye?

-mama emma-

NuRuL DhiA said...

Kak Connie,
Bole..bole..bole..
Jimat n chumel bile tgk kat montot baby.

Mama emma,
oret, nnt ku sharing n caring CD nih. Lunatots xde stok lg, dan ku plak jenis x sabar + gelojoh. Lunatot pun dlm list CD feez gak, xsabo nk tunggu CD tuh sampai, borong lunatots plak.

~ As ~ said...

ku pun baru start ber'CD' ni.. sama2 kita kongsi story k... sharing is caring remember? hehehe... jeles.. bnyaknya CD..

mama-qaisara said...

dhia story la lagi details pakai cd ni..tak basah ke baby pakai klu dia dh kencing byk x..berat ke tak mcm pampers biasa klu dh penuh?kekerapan nk ganti sama gak ke mcm pampers biasa atau bila dia bewak je baru tukar?

byk plak soklan..hehe

NuRuL DhiA said...

As,
Okay, nnt ku ceritera pjg lebar yek.

lin,
hampir sama ngan pampers pakai buang, cuma CD xperlu dibuang hihihi.
Nanti ku sharing n caring di lain entri yer. bole kamu join CD club pasni :)

mirah said...

salam dhia, beli borong cd kat mana tu? brapa harga kalau bli 12 terus tu? share lah eh.. :)

Marsha~ said...

nurul beli kat ne CD ni?? bagilah tau.. nak jugak try kat Qila sebab saje kepoh nak jugak try.. hehehehe.. bagile tau macam mana nak order..

SOHO Mama said...

Salam..sukanya tengok makin ramai yg guna cloth diaper utk baby..I dalam pantang, pakaikan baby lampin..bila dah berisi sikit baru lah dia muat CD. Suka tengok ampaian u..I basuh CD hari2 (anak no.3 & no. 4 masih in diapers), tapi maid I yg jemur..so tak le tersusun cantikk mcm u jemur! Kalau I yg jemur, mesti I susun mcm u hee heee..

Millie

mama said...

wah wah,,, dah nak ada cd club ye hehehe.. saya pun baru je bercd,, anak pertama baru 2 bulan lebih..Tapi mmg berbaloi walaupun memula beli tu kuar byk duit.. tapi alhamdulillah tak payah beli pakai buang lagi.. nak tambah collection cd masih tak cukup baru beli 5 je :p