Wednesday, August 19, 2009

* Sengkuang Cina...meriah kan susu!!! *

Sejak akhir2 ni, aku sokmo la tonggang air kat bawah nih.
Kalian penah minum x?
Air sengkuang cina, sedaaaaap.
Dalamnye ade serpih2an sengkuang cincang.
minum, kunyah kunyah...minum kunyah kunyah.



Dan ape yg buat seronok minum air nih, aku perasan susu agak meriah dr selalu.
Best best best!
Bila aku korek2 kat tenet cari info pasal menatang nih, mmg terbukti ia bantu up kan susu!

Antara fakta menarik tentang 'Sengkuang cina/ Chinese water chesnut':
  • To increase milk production. (terbukti ke atas diri ku sendiri)
  • To reduce body heat.
  • To relief jaundice (oh, ini telah ku amalkan masa Hafeez kena kuning dulu, ia sepatutnye xbole, baby hanya bergantung ngan bf tuk reduce jaundice tp, ku amalkan gak ikut petua orang2 tua, bg feez minum sesudu kecik, selebihnye aku yg minum or mkn, hmm patut la bengkak sokmo breast mase tuh...huhuhu).
  • Cough reliever. (yup, aku batuk2 masa minum air nih, sok nye da baik!)
  • Source of energy – high in calorie.
  • Promote urination. Good for UTI.
  • To relieve nauseousness.
  • To be used in detox.
Walaubagaimanapun..cewah, ia x bole diambil berlebihan kerana bole menyebabkan keradangan perut or our body.


Sebelum di buang kulit, begini la ruper nye


Selepas dibuang kulit, putih bersih, mcm sengkuang biase gak, cuma chumel skit.

Bole beli kat mana2 local market and super market Giants, Tesco, etc.
Kalau nak buat sendiri air ni, bole cuba resepiku di bawah, resepi sendiri ikut tekak...hihihi

Air longan dan sengkuang cina

sengkuang cina (potong dadu)
Longan kering
Gula kabung
Gula pasir

Campo semua bhn, masak atas dapur sampai mendidih dan buah longan kembang.
Sangat sedap minum sejuk2....nyum nyum nyum.









12 DiNg DoNg!!!:

My_Aqeelah said...

berapa lama tahan yer air longan + sengkuang yg wat sendiri tu? ade tak dalam 2 hari kalo simpan dalam peti ais? nak buat tp minum sorang diri ajerk, cam rugi lak buat byk.

NuRuL DhiA said...

@My_Aqeelah

xtau la tahan bape lama,selagi xde perubahan rase n bau air, ok je kot. kite pun buat satu jag besar siap2, simpan dlm fridge, minum bile2 suka, x sampai 3 hari da abih..huhuhu

Momma Mia said...

Nurul, Sengkuang cina tuh biasa u amik brape tin sehari...? Amik everyday ke??
Suke sgt with your sharing nih sbb memang plan nk shopping mkn2 berkhasiat utk booster my milk supply nih.

NuRuL DhiA said...

@Momma Mia

nurul minum selang sehari setin, xde la amik hari2.
tapi mkn buah dia wat mcm mkn buah epal, sedap

mama tisya said...

tk pernh lak jmpe air tin sengkuang cina ni..tp tau longan mmg leh bg susu byk

yatie chomeyl said...

xedapnyer...kat sini xder jual sob sob sob

Rozy said...

cedapppnyaaa....
tengok sengkuang cina pas kopek cam terlioq..

zeta said...

Huhh..bagusnye..nmpk mcm sedap tu..bleh la try utk buat juadah berbuka ni.. :p Thanks..

amie said...

mmg sedap air sengkuang cina.. dh try dh... tp tak tau arr bnyak ke tak susu ni.. sjak dua menjak ni mcm kurang je.. tp rasanya bkn sbb air ni.. coz baru sekali minum...
ermm nak cari buahnya kat mana ekk?

NuRuL DhiA said...

@amie

cari kat local market or pasaraya bhg sayur, bungkus dlm jaring merah

nafisahnanas said...

tq for sharing..sy pon nk try minum air tin sengkuang cina ni

nafisahnanas said...

saya try buat air sengkuang cina mlm td..tak rangup mcm dalam air tin season..maybe masak lama sgt kot..