Tuesday, September 8, 2009

* Hasil Tenusu Di Bulan Ramadhan *

Sudah masuk minggu ke-3 kite berpuasa.
Cepat nye kan kalians!
pejam celik pejam celik da nak raya
ngenge...x sempat buat pape persiapan pun lg.
Jadual keje x sama ngan hubby, hubby shift mlm.
Seminggu gak la aku bersahur sorg2...isk..isk.

Bila blogwalking kat umah mommies yg bf, sume ade citer pasal tenusu dlm bln ramadhan.
Ade yg sedih dan ade yg memberangsangkan hasil tenusu di bulan ramadhan nih.

Bahagian aku plak, alhamdulillah.
Bole dikatakan hasil tenusu tiap kali pam sepjg puasa ni lebih byk dr hasil pam hari2 biase.
Aku pun sgt la pelik.
Mungkin ini rezeki hafeez di bulan yg mulia, syukur sgt.

Sepjg pose aku pam 2 kali jek kat opis dan sekali selepas sahur.
kalu keje shift pg, aku pam sekali pagi dan sekali ptg.
Kalu keje shift tghari aku pam lunch hour dan ptg2 sekali.

Hasil pam plak:
lepas sahur 4-5 oz
pg 5-7 oz (hari biase dpt 4 oz jek)
ptg 3-5 oz (hari biase 3 oz)

Total sehari 12-15 oz

alhamdulillah, feez sekarang minum 8-12 oz sehari.
Hasil pam cukup2 tuk bekalan feez minum sehari or ade lebih tuk wat stok beku.

Stok beku sebelum pose ade 4 ketui x 5 oz jek.
Dan sekarang da bertambah jd 12 ketui x 5oz, ini adalah stok ebm yg paling byk aku dpt simpan sejak 6 bln lalu tau kalians.
Ikutkan masa sebelum pose sebulan 1 ketui jek dapat wat stok beku.
Yang lain mmg cukup2 tuk bekalan feez kat umah pengasuh.
Rase cam nak lompat2, buat aksi akrobatik n terbang di awang2an melihat pertambahan stok EBM nih.
Hati berbunga riang mcm mase zaman bercinta dulu la..ekekek.



Mmg aku ade amik supplement khas tuk hadapi ramadhan nih.
sesungguh nye aku cukup risau xcukup susu tuk Feez.
So, sebelum masuk ramadhan aku da start cari dan buat persediaan.

Ini antara yg wajib aku ambil sepjg ramadhan.
Alhamdulillah, semua ni mmg byk membantu dlm memaintainkan hasil tenusu ku.



Susu Anmum for BF + horlicks aku ambil sebelum tido dan masa sahur.
Aku mmg wajib amik susu, kalau x nnt gastrik menyerang, lemau x berdaya nk pose.
Sambil bantu tambah tenaga, susu ni bantu pekatkan susu ku n mungkin bykkan hasil pam ku tuh.

New Obimin (botol itam) aku amik sebiji sehari.
Ni supplement khas tuk ibu nyusu dan pegnen.
Aku beli ni kat farmasi temerloh, lama da cari, kat kg baru jumpe.

Botol putih tuh plak, ubat hemeopati, xde nama n xtau la ape nama nye.
Luper nak tanye doc tuh, dia cuma tulih 'Tambah Air Susu', manis2 rasenye..sukaaaaa.
Ini aku ambil kat doc peribadi family aku, kat klinik hemeopati temerloh (Klinik Rozmie).
Doc tu bg option samada nak cepat or lambat kesan nye.
Harus la aku nak yg cepat kan....huhuhu
Doc tu pun bg la aku yg mahal, kalu yg lambat tu murah skit rege nye.
Ini bukan ubat tuk bykkan ASI, tapi supplement khas tuk ibu nyusu, kesan dia bykkan skit susu kite, tu je.
Kalians jgn samakan ubat ni ngan pil2 hormon lain tuh.

Selain tuh, aku mmg kerap makan bile lepas buka mlm nye.
Makan skit2 tapi kerap.
Bykkan mkn buah2an...ape jenis buah, sbb buah byk air, so ia bantu dlm penghasilan susu kite.
Kurma tak dilupa, masa sahur amik sekurang2 nye 3 biji kurma.

Selingan....



Ini adalah parcel2 customer yg perlu di pos.
huhuhu... tgh tunggu hubby ilangkan nantuk balik keje shift mlm.
Cadangnye nak kuar sendiri, tp hubby ajak kuar sekali.
SHOPPING!!!!

dalam pale dan rencanakan mcm2 nak shopping.
Baju raye, kasut raye, tudung raye, rantai raye, gelang raye...ops terlebey sudah....huhuhu..best best.


15 DiNg DoNg!!!:

Nora said...

cepat2 soping.. x lama lg nk raye! hehehe.. tahniah, stok ASI x merudum.. rezeki feez tetap ade :)

irvanqiesy said...

alhamdulillah..murah rezeki feez...now sy da xpump kat opis sbb qies xnk mnum dlm btol,air ape2 pon xnk dlm btol...so die akan tggu sy balik dan berlari nk tetek...hihi...

izzahazfar said...

renak shopping sama...hehehhe

ibu_arifa said...

Wah terujanyer tgk hasil tenusu akak nih..alhamdulillah..banyaknyer..

mcm nak cari jugak lah ubat homopati tuh...nnt akak bgtau namanyer yer..

cintaKusayangMu said...

bagusnye susu x merundum..
qis tgh relactation ni...baru start 2 ari pumping guna medela mini e...hasil lombrape mmberangsangkn..nnt nk try susu anmum tu lak la..obimin pn leh ye??leh gak try nnt...

eT said...

wah...bahagia jek tgk hasil tenusu tuh...saya pon amik mcm2 suppliment cam jus kurma, susu anmum lacta,n bykkn minum air kosong..ni baru nk try minum susu alphalipid plak..org kata boley bg tambah susu lg...
so, saya mesti try susu itu..hehe

YAN said...

Salam.. Saya minat blog awak.. Saya link ye?

NuRuL DhiA said...

@Nora

hihihi...shopping kak, sape x seronok..ekeke

NuRuL DhiA said...

@irvanqiesy

wah qies da besar xmo minum dlm botol, try guna sippy cup or cawan sedut, mungkin dia nak

NuRuL DhiA said...

@ibu_arifa

nnt kalu akak da tau nama nye akak bgtau yerk

NuRuL DhiA said...

@cintaKusayangMu

usaha lg, jgn putus asa, insyallah pasti boleh!

NuRuL DhiA said...

@eT

kak, nurul x boleh minum air kosong byk2, asyik terkencing jek, tu yg ganti ngan buah2an. apa2 pun cuba yg mana sesuai ngan badan kite, owh alphalipid tuh pun org ckp bykkan susu tp kite xleh telan la ..bauuuu xtahan

NuRuL DhiA said...

@YAN

sila2, bole ajer, nnt ku link kamu jua yer

sujaihah said...

bagus la kak...tak surut susunyer...

tahniah2

ku said...

kita pun dok tgk susu dumex dlm simpanan td..dok pk nak guna buat kuih raya je (biskut oat) hehe...ingat lg tok belikan masa alya lepas pantang..takut x cukup susu katanya...nangis kita masa tu bila tgk tin susu tu..alhamdulillah sampai hari nie dh 9 bulan berjaya tak buka lg...:D