Tuesday, October 6, 2009

* Ole-Ole dari Jepun Lagi! *

Tahun ni adik aku Yana balik m'sia tuk sambut raya ngan family.
Thn lepas x dpt balik.
2, 3 bulan sebelum balik, mcm2 aku pesan soh bawak balik ole2 dr jepun nun.
Paling byk pesanan tuk brg2 feez la...huhuhu.
Orang nak belanja, order jela kan.

Seminggu sebelum raye yana sampai ngan beg2 yg besor gedagak.
Da la besar, berat plak tuh.

"ni nak balik 3 minggu ke nak balik terus? bapak besar beg awk!" bulat mate aku tgk beg2 budak nih.
"salah kan sepui, brg dia jek penuh dlm beg nih" sambil muncung2 heret beg nye.
"cis, x cukup lg brg 1 kontena mamat tu bawa balik ke, lg mau order mcm2"

Seperti biase, port lepak2 sebelum balik ke pahang ialah umah Angah.
Masing2 kerumun beg2 besar tunggu ole2 dr jepun.


Feez dapat byk ole2 dr mak tam yana, mcm2 ada.


Ni makanan ringan khas tuk baby.
Menurut yana, baby jepun suka makan ni.
Tu yg dia beli tuk Feez.
Feez suka keropok sayur2an tuh (wana ijau).
Ibu pun suka, sedap.
Yg bulat2 tuh mcm kuih bangkit rasenye.
Coklat tuh pun sedap.
Baju t-shirt Converse versi jepun tuk hubby.
Yang laki2 semua dpt T-shirt.
Berebut2 masing2 pilih t-shirt.
Hubby nye x leh rebut, mmg yana beli khas tuk hubby.
Suka kain nye yg sangat lembut.
Kimono yg kiut tuk feez bercorak ikan koi merah dan kelabu (kang kalian igt bunga2 plak)
Aku da pesan beli kain nipis n pendek.
Sbb feez lasak n kuat berpeluh.
Ala2 samurai gitu kalu feez pakai nih.
Baju raye feez, 1 helai lg yana ckp tertinggal....tahun depn la pakai yg tertinggal tuh.
Suar raye! Suka jeans biru 2 helai tuh.
Lembut sgt dan kain jenis meregang, x keras mcm jeans yg ade kat pasaran kite nih.
Yg suar kartun tuh chumel, kat bhg punggung tuh gambo kartun, kalu pakai chumel la montot.
Cutting pun sesuai tuh feez yg berCD, montot besau...hahaha
Tuk pompuan semua dpt sepasang kain cotton jepun.
Sgt sejuk kain nye, sukaaaaa.
Oh, kain2 nih yana da pos ke malaysia bln 8 aritu.
Untuk dijahit buat baju raya thn ni.

Ni corak kain yg aku dpt, xsempat nak pilih sbb sume adik2 aku da rembat.
terima jela ape yg ade....lawa kan?
Da siap jd baju kurung, mak aku jahitkan...huhuhu.
Ni plak kuih dr tokyo..er er...x igt nama nye.
Yana kate dia pun br 1st time nak rase...cis.
Ruper nye putih berseri sebijik cam telur itik.
Dlm nye inti kacang merah, rase mcm mkn onde2 inti kacang merah..huhuhu.
Tapi x la liat, lembut gebu jek kulit nye tuh dan sgt manis.
Feez sgt suka mkn.
Yg paling wat kitaorg jakun ialah bunga api jepun.
Musti gempak ni bunga api org jepun.
Eksited nak main bunga api nih.
Bunga api jepun, sekali tgk mcm reben pengikat rambut jek..huhuhu.
Tadaaa...begini la bunga api nye bila dibakar.
Biase jek..huhuhu.
Zaki jd model tunjuk cara main bunga api jepun.
Pegang ujung nye, dan api akan naik dr bawah ke atas.
lalala..busan, bosan, busan, bosan....giler bosan.
Feez pun busan jek tgk kami main.
Sbb x bole pusing2 cam bunga api kite.
Kena diam2 pegang camtu, kalu x nnt api nye x jd bunga or api nye terpadam.
Menurut yana,bunga api ni selalu nye couple yg bercintan cintun yg main.
Sambil bedating yg laki akan pasang bunga api nih.
Maka yg pompuan akan rase begitu romantik dan kagum ngan pakwe mereka ..hahaha.
Dan juga ia permainan org2 yg suka melepak2, sambil bergosip sambil pegang bunga api ni.
Ish..x lenguh ke mereka, aku main sebatang pun da lenguh giler tangan.

7 DiNg DoNg!!!:

irvanqiesy said...

best2 dpt ole2...

IMCurtain said...

Salam semua,

Kami ingin mengajak anda menyertai komuniti blogger dari serata tanahair untuk mempromosikan blog anda di laman web kami. Click pada butang 'Tutorial' untuk mengetahui cara menggunakannya. Pendaftaran adalah PERCUMA!

Daftar sekarang: Blog Malaysia [Blogger's Meeting Point]

Malaysia Boleh!

AshAnas said...

jeles nih... hehe...

.ib. said...

huhu jeles2... i suke japanese... demm... bilelah boleh dpt pergi ni... korea pun nak g gak... adeh...

luna said...

Kak Nurul,
Haha..Sue baca blog Kak Nurul pun rasa lenguh2 tangan (part main bunga api tu)
kekeke...

NuRuL DhiA said...

@.ib.

huhuhu, adik ku da 2 org terbang sana, tah bile giliran ku nak terbang ke sana plak, dlm mimpi la jawabnye

NuRuL DhiA said...

@luna

ekekek, ter'imagine' dan terasa gak kelenguhan tu yer