Wednesday, January 6, 2010

* Cara Kendali Frozen Food Anak *

Entri khas buat KuehBangkit

"kueh tgh cari info cane nak nak bg my baby solid food+ebm, masa bila nak campurkan ebm dlm solid food,cane nak bekalkan ebm&solid food kat babysitter, boleh kak nurul bagi info?"

Entri yg dinanti2kan oleh ibu2 yg bersemangat waja tuk bagi solid food wat pertama kali tuk anak.
Sebelum tu, ampun ya ampun, terlalu lama masa diambil baru la acik terkedek2 nak publish entri ni.
Terima kasih kerna kalians sabar menunggu yer...muah muah muah!

Aku Guna 2 jenis bekas tuk simpan stok bubur/puree dan tuk guna simpan bubur bekalan ke umah babysitter.


Kiri, bekas A - bekas dadih yg saiz paling chumel ku guna tuk simpan stok.
Kanan, bekas B - bekas dadih kurus tinggi lampai ku guna tuk letak bekalan bubur ke umah babysitter.

Sebab?
Bekas A beri sukatan tuk bancuhan bubur + puree tuk sehari.
Boleh refer sini cara wat bubur n puree.
Biasanye 2 atau 3 bekas bubur nasi frozen + 1 bekas puree frozen tuk 3 kali makan dlm sehari
Rujuk sini untuk lihat bape kali hidangan dlm sehari mengikut umur anak.

P/S: bergantung pd kuantiti bubur n puree yg kite simpan dlm 1 bekas masa wat stok.

Bekas B aku guna sbb ia muat2 masuk dlm warmer.
Sgt2 fit, jd mudah tuk babysitter panaskan sebelum bg makan pd anak.
Xde warmer, bole panaskan guna air panas rendam dlm mug pun muat2 jek.

Untuk penyediaan 1st solid food iaitu bubur nasi + EBM.
Antara cara2 defrost/cairkan bubur nasi/ puree frozen:
1. guna microwave
2. rendam bubur nasi frozen dlm air panas sikit, jgn byk2 nnt cair sgt bubur tu.
3. cairkan guna periuk atas api.

Frozen food ni xbole nak wat cam EBM, turunkan ke bhg bawah fridge mlm ni, sok pg da cair.
Boleh, tapi x cair sepenuh nye, masih keras ketung gak, baling dinding pun bole pecah dinding tu...huhuhu
Sbb frozen food sejenis pepejal, jd amik masa lama nak cair berbanding EBM.
Jadi, kalians bole cairkan guna salah satu cara2 di atas tadi yer.
(mungkin kalians ade cara lain pun bole gunakan)

Bubur yg da defrost sukat masuk dlm bekas B tuk sekali hidangan.
Bile masa nak tambah EBM?
2 cara aku selalu amalkan:

1. sebelum panaskan bubur nasi tadi tambah EBM skit dlm bekas bubur n panaskan guna warmer. Cara ni tuk kalians yg bekalkan bubur sejuk tu simpan dlm fridge/cooler bag sekali ngan EBM ke umah baby sitter. Maksud nye, bubur td bile nak bg baby makan baru la dipanaskan oleh babysitter, sama cam nak bagi EBM kat baby - aku selalu aplikasi cara ini :)

2. Panaskan Ebm yg nak dicampur bubur dahulu, kendian baru lah campurkan EBM tadi ke dlm bubur nasi. Cara ni tuk kalians yg bekalkan bubur yg sudah dipanaskan siap2 ke umah babysitter.

Peringatan: Jangan sesekali panaskan bubur + EBM guna microwave/ masak semula di atas api dapur. Ia boleh menghilangkan semua nutrisi yg ade dlm EBM!!!







2 DiNg DoNg!!!:

Hayati Buya said...

Wahh tq for the info!!

nurul dhia said...

u,re welcome sis