Friday, July 8, 2011

*Berpantang Versi Cesarean*

Atas permintaan ramai, maka kali ni aku sharing n caring camne aku berpantang selepas bersalin c-zer ritu.
Untuk berpantang bersalin normal bole terjah entri ini yer.

Aku sendiri x jangka akan lalui bersalin secara c-zer, tupun emergency.
Selalu aku dgr kalu bersalin c-zer ni xyah berpantang teruk2 cam bersalin normal.
1 minggu lepas bersalin da bole jln2 shopping, pakai kuar jeans, mkn pun xde la byk pantang nye, xyah berbengkung lilit2, xyah berparam berpilis bagai....wah syiok nye org bersalin c-zer ni yer!

Aku rase cam pelik la bila difikir2kan balik, kenapa bersalin c-zer xperlu berpantang mcm bersalin normal.
Sedangkan tubuh kite mengalami perubahan selama 9 bln gak semasa mengandung tak kira la bersalin normal atau c-zer kan?
Mesti nak kena 'berubat' lama cam berpantang bersalin normal kan?
Mak aku bersalin 11 kali secara normal, mmg xde pengalaman tuk jaga org bersalin c-zer.
Tapi mak aku tetap suruh aku berpantang mcm bersalin normal dulu.
Sbb badan kite perlu 'berubat' lepas bawak baby 9 bln, lg pun badan tu nak pakai lama.
Yes, sgt setuju, sbb tu mak aku maintain awet muda mcm anak dara, x mcm org beranak 12!

Aku pun berusaha google sana sini tentang cara2 berpantang secara c-zer ni.
Mcm mana nk berbengkung?
Bole x nk berurut?
Bole x nk bertungku?
Mcm2 la aku cuba selongkar pasal berpantang c-zer nih.

Ada 2 jenis luka Cesarean:
#1 luka dijahit dibahagian luar (kat bahagian tepi kiri dan kanan diletakkan pin macam butang)

#2 luka ditutup dengan gam, hari ke-4 sebelum discharge doc akan tanggal plaster gam tuh - aku nye luka c-zer yg ini.

Luka jenis #1 hanya boleh mandi selepas butang dibuka, seminggu kemudian selepas pembedahan. Luka jenis #2, dah boleh mandi hari ke-2 atau ke-3 bergantung keadaan individu, mcm aku hari ke-3 baru larat nak bangun bermandi manda kat bilik air hospital tuh hihihi.

Tak kiralah jenis 1 atau 2, sebaiknya sebelum discharge dari hospital tanyalah doktor bila boleh mula mandi untuk kepastian. Tips penting, pastikan luka cesarean dikeringkan dengan pengering rambut setiap kali selepas mandi.

#1 Bertungku - bahagian bawah payu dara dan perut, bahagian pinggul, paha, punggung, bahagian ari-ari, tapak kaki dan tumit. Kawasan yang perlu dielakkan ialah di bahagian luka c-zer.

Aku guna tungku moden atau tungku lektrik. Lebih ringan dr tungku besi yg aku guna masa bersalin normal ritu. fuh tungku besi giler bapak berat weh, tapi syok letak kat perut..legaaaaa. Kali ni, mak aku soh guna tungku moden ni, so aku boleh panaskan sendiri kalu nak bertungku. Kalu tungku besi, perlukan bantuan mak aku tuk panaskan kat atas dapo sbb sgt berat, x mampu aku nak angkat nye huhuhu

Lepas dah cukup panas, aku akan balut ngan kain batik tuk senang aku pegang bila nak bertungku sbb tungku ni panas giler weh kalu pegang camtu jek, kang terbakor tangan plak.

#2 Berurut - Bahagian yang diurut adalah diseluruh badan, kaki, tangan dan kepala KECUALI bahagian perut. Memang perut x boleh diurut selepas bersalin c-zer takut berlaku sebarang masalah pd luka c-zer tu.

Aku berurut agak lambat iaitu hari ke-30 sbb bidan kampung pergi holiday huhuhu. Ikutkan keluar hospital tu da boleh mula berurut, tp terpaksa tunggu mak bidan balik dr holiday. Aku berurut 3kali berturut samada pagi hari atau petang hari. Lepas berurut baru la ringan giler badan nih. Kalu x sakit2 jek nak plak kat pinggang.

#3 Berbengkung - Bagi luka cesarean, selepas mandi pastikan luka tersebut dilapkan kering-kering. Kalau ingin gunakan bengkung, letakkan lapisan kapas atau tisu yang tidak melekat supaya boleh menyerap peluh agar kawasan luka sentiasa kering. Hal ini sangat penting kerana jika lembap, jangkitan mudah berlaku. Dr Khairiah bt Seman (Pakar Perunding O&G Pusat Bersalin Barakah, Klang)


Bengkung Moden khas tuk c-zer pilihan aku, harga boleh tahan gak la RM200++ ~ huhuhu.
Aku mula berbengkung hari ke-12, sbb aku baru terhegeh2 meng'order' nye selepas menggali info tentang penggunaan bengkung tuk bersalin c-zer. Bila tau jek boleh berbengkung w/pun c-zer terus aku usha2 jumpa la laman web kak faz pemilik bengkungmoden.com ni. W/pun mahal tapi sgt berbaloi sbb sampai sekarang aku masih pakai bengkung ni tuk kegunaan harian. Sangat selesa material nye, x panas so xde la gatal kulit ni, x terlipat2, nak guna pun senang jek....zip zap gitu. Bila pakai bengkung ni, perut 'diangkat' sedikit ke atas, jd xde la luka jahitan tu terperap jek & rasa sakit kat luka tupun berkurangan. Jalan pun bole la tegak skit badan ni, kalu x membongkok jek sbb perut cam berat ke bawah n tutup luka jahitan tu. Alhamdulillah, bengkung ni jg bantu cepatkan perut yg menggeleber buncit jd slim n ramping :wink:

#4 Slimming Gel - Leesa Formula Body Contour Gel sapu bahagian atas perut jauh dr tempat luka jahitan, pinggang & peha.

My feveret slimming gel dr masa Feez sampai sekrg masih lumurkan gel ni kat perut, pinggang & peha. Perut cepat anjal & buncit tiada lagi, pinggang semakin ramping! Gel ni best sbb x pijar kulit bile sapu, panas & berpeluh2 la skit bile kite aktif bergerak. Aku akan sapu gel ni sebelum pakai bengkung.

#5 Krim gamat & Losyen - Untuk cepat luka kering & kurangkan garis itam di perut.

Krim gamat healin aku sapu kat hujung kiri kanan luka, so cepat la skit luka tu kering. Losyen tu plak aku sapu kat kesan itam2 kat perut, petua tuk ilangkan itam2 diperut. Biasa nya, lepas mandi aku lap2 kering2 luka c-zer then letak krim gamat kat bhg luka yg masih basah terutama dihujung kiri kanan luka saja. Kendian aku lumur losyen kat perut pastu baru sapu slimming gel plak. Pastu baru la pakai bengkung.

#6 Mandi Air Daun - Serai wangi, Daun pandan, Meringan, Chapa, Inai, Kunyit / Halia bara, Pisang kelat untuk menyegarkan badan, membuang angin.

Aku guna uncang mandian herba aura. 1 uncang boleh guna 12-15 kali rebusan. biasa 1 uncang aku guna tuk 2 minggu, jimat kan? Masa feez dulu mak aku rebus macam2 daun. Nak mudahkan kerja mak aku dan aku sendiri, guna uncang mandian ni plak. Setiap kali mandi pagi & petang aku mandi air rebusan daun sampai hari ke-60. Sekarang pun masih amalkan mandian herba ni, bila2 lapang time cuti, aku bersiram la ngan air daun ni. Suka bau wangi mcm2 daun ni, badan pun rase segar jek. ( ade gak yg pantang mandi selama 40 hari...x rimas ke yek?)

#7 Shimizu slimming salt - lumur kat bahagian peha, tummy, bawah lengan untuk menganjalkan part2 yg menggelebeh.

Beli kat watson atau guardian jek garam ni. Garam ni aku guna sejak zaman anak dara lagi hihihi... sgt2 membantu mehilangkan kesan2 strechmark, selulit, part menggelebeh, buncit ke. Lepas bersalin c-zer aku start lumur garam ni hari ke-40.

Sebijik cam garam, tapi rase nye aku xtau la masin ke idok, cer rase cer rase :p
Cara guna, basahkan badan, pastu lumur garam kat tempat2 dikehendaki, sapu secara pusing lawan jam. Tiada sukatan, sukati kalians nak lumur byk mana pun. Sapu 5-10 minit kendian bilas & mandi cam biasa.

#8 Minyak urat & telon - Minyak telon baby oil dr amway buat baby asyik kentut2 buang hangin...suka mak. Minyak urat untuk ibu & baby buatan mak sedara hubby.

Baby oil amway mmg feveret, sentiasa ade stok kat umah wat lumur kat anak2 lepas mandi. Kadang aku lumur kat diri sendiri, suka bau nye yg wangi itew.
Minyak urat ni aku sapu kat celah kelangkang & dekat ngan ari2. Sapu setiap kali lepas mandi. Tujuan tuk baiki urat peranakan ibu selepas bersalin.
Minyak urat ni jugak feveret feez, sebelum tido suruh abah urut badan ngan minyak ni, wajib!

#9 Air kayu sepang - Bantu sembuh luka dalaman.

Air kayu sepang asal warna merah cam sirap tapi bila lama2 masak jd cam teh o pekat. Bau cam sarsi, rase xde rase pape pun. Bagus tuk tambah darah dan sembuh kan luka2. Laki pompuan bole minum air nih.

#10 Pil Haruan Leesa Formula - Sembuhkan luka2 kecil

Pil haruan pilihan aku sbb x sanggup nak telan pati haruan. kalu pil ok lg, xde bau, xde rase, telan jek mcm telan pil2 vitamin doc tuh hihihi

#11 Nu Age DCL - Untuk sembuhkan luka jahitan
Rase sedap, telan setiap pagi sebelum sarapan ngan air kosong. Luka c-zer cepat kering & bantu bykkn susu ibu juga!

#12 Jamu Mak bidan - untuk dlman wanita

Jamu ni mak bidan tukang urut tu buat sendiri. 30 biji rm15 sehari makan 2 biji jek. Khas tuk kesihatan tumbuh badan wanita terutama ibu2 baru bersalin.

#13 Jamu Selapan Mustika Ratu

Lengkap ngan param (bedak badan), pilis (tempek kat dahi), tepel (tuk tempek kat perut sebelum berbengkung), Jamu2 & bancar air susu. Aku suka pakai pilis, wat mata jd segar, kepala jd ringan. Param pun best, hangat jek badan. Tepel aku x guna sbb aku da guna slimming gel. Tapi paling best ......

Serbuk Bancar air susu...terbaek! bantu melancarkan pengeluaran susu & bykkn air susu badan. Kalu bengkak sapu jek serbuk + air suam, biar kering jap pastu bilas, pasti lega. Lepas bersalin kan kdg2 B keras semacam tp pam cam x bape kuar susu, lepas pakai masker ni, mmg susu lancar jek kuar memancut2. Sampai skrg aku masih guna masker ni, saja2 nk kasi B rehat bermasker hihihi. Bila B relaks, urat susu relaks, susu pun meriah alhamdulillah :)

#14 Phytonatal NR - melawaskan buang air besar & bykkn susu.
Dr feedback yg aku bace, phytonatal sgt bagus bantu melawas sistem perkumuhan. Lepas bersalin masalah besar bab2 nak buang air besar ni kdg2 jd trauma sesetgh ibu. Ade gak member aku sebln sanggup x buang air besar takut nye pasal. So, pasni kalian bole try amik phytonatal ni gerenti x yah takut2 nak meneran, sengih sikit jek laju jek kuar segala isi perut tuh. Effect terbaek...bantu banyakkan susu ibu secara tak langsung mempercepatkan proses pelangsingan badan! Ambil hari ke-7 bg yg c-zer, hari ke-4 bg yg normal. Ambil bergantung tahap kelawasan anda, mcm aku sebiji sehari pun da berlari2 nak toilet hahahaha.

#15 Bio Protein - Membekalkan asid amino perlu untuk wanita menyusu & Mempercepatkan proses penyembuhan selepas melahirkan anak dan memperolehi semula bentuk badan asal dengan lebih cepat.

Byk khasiat bio protein ni tapi antaranya elok tuk ibu menyusu, mengandung & baru bersalin. Soya ni xde rasa pape pun, bancuh ngan ape2 air sedap. Biasa aku bancuh ngan susu anmum lacta, horlick atau apa2 minuman. Nak campo dlm juice buah pun bole, mcm juz carrot, oren, juz kurma & etc. Paling malas pun aku campo ngan fresh milk. Sampai sekarang amalkan nye. Badan rase sihat bertenaga, ibu sihat, susu pun meriah tuk anak Alhamdulillah.

#16 Gamat Healin Perisa Oren

Masa bersalin normal pun telan gamat ni. sedap xde rase tapi bau wangi buah oren. Elok untuk luka2. Jangan salah beli yg ade campuran buah nenas, naya kang

#17 Pemakanan - Sup Ikan haruan/ ikan tenggiri & sup sayur sawi & nasi putih selama 60 hari. Itu jek menu aku, kdg2 ikan tu masak singgang. Bab makan mmg aku jaga giler2. Yang gatal2 mmg kujauhkan, kang jenuh menahan nak menggaru kat luka tu kang sape yg susah. Menu ni juga ku amalkan masa bersalin normal dulu. Sesekali tukar ngan ikan talam kering bakar fuh mmg berselera lah.

Muahahaha...byk nye pantang larang, pakai itu ini, mkn itu ini. Sanggup kah kalian? Tepuk dada tanya hati, badan nak pakai lama, x salah kite berpantang sakan camni. Semua tuk kebaikan diri. Selagi rase benda tu ok, amalkan la. sekian :)



6 DiNg DoNg!!!:

Anonymous said...

Pergh..byknye sy tgk sis beli produk untuk berpantang..anyway thanks sgt2 sbb share ur experience...sy bakal czer gak ni beberapa hari lagi..masih blur2 nak berpantang Cmna...Huhu.. cuma nak tanya, semua benda yg sis beli ni memang berkesan ke? Perut jadi slim balik tak? Sy bercdg nak Beli gak ni..:)

nurul dhia said...

alhamdulillah dear, mmg slim balik yg penting kena rajin & displin. bengkung kena lama, sis abis pantang pun berbengkung gak lg, sapu felinna lotion mmg best, cepat flat perut.

i'am mama said...

AS SALAM.. BENGKUNG MODEN TU MEMANG OK YE PAKAI..

fabulousnana said...

Thanks for those tips nurul dhia. These helps mommy with cscerean wound.
My forth cscerean took more time to recover. Due to age factor..and its really risky to move on for fifth cscerean, due to high cost also, doctor advise BTL, immediate after cscerean. And the btl took a bit more time than the csecerean wound. Double effort too. Alhamdulillah getting okay and healthy. Inshaa Allah... :)

Fidah A. Wahab said...

bubuk bancar air susu tue beli kat mana yer?? produk apa??

NuRuL DhiA said...

@Fidah A. Wahab
bubuk bancar tu ade dlm set bersalin mustika ratu