Tuesday, February 28, 2012

* Terpesona dengan Kek Lapis Cheese Persona *

Resepi mudah, cepat dan sedap!!
Boleh fengsaaaan bila masuk ke anak tekak...adoiyai
Sebagai peminat cheese aku rasa kek nilah yang paling sedap & yang paling mudah nak dibuat.
Ade yg bg nama Marie Lapis Cheese..mana2 pun bole sama jek rasa nye.

Nak buat pun simple dimple, cuma leceh part nak menyimen batu bata hahaha.
Biskut marie = batu bata
Krim Cheese = simen
Suka suki aku jek kan.


Resepi asal dari bro RYO yg berasal dr bumi kenyalang yg mmg ter'femes' ngan kek lapis.




Bahan2: (Saiz 9x9) - aku guna loyang 8x8

A:
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (aku guna sebungkus jek 300g perisa coffee sbb nak lebihkan cheese nye hihihi)
500 ml susu segar,dipanaskan - 250 ml saja tuk 1 bungkus marie

B:
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus

Caranya :

Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
Panaskan susu segar,padamkan api.
Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
Pastu sapukan adunan cheese di atasnya,ratakan
Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(aku taburkan coklat rice dulu, kendian baru tabur serbuk biskut)
Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama sekurang2nya 6 jam sebelum dipotong.

inilah ruper kek lapis chomot ku

simen x berapa nak rata, nmpk sgt tangan x berseni langsung hahaha

Lapisan cheese sama tebal ngan biskut, org lain wat cheese nipis2 jek


Selain biskut marie, bole gak guna biskut Tiger, lagi berlemak2 huhuhu.
Kek ni memang sedap, biskut tu lembut gebu cam rase kek biasa.
Bila digabungkan ngan cheese cream....Marveles!