Tuesday, February 24, 2009

* Breastfeeding & Travelling away from Baby *

* Entri khas buat Puan Nurul Qastalani (KaripapSayur)

Bile ibu-ibu yg bf baby kena pergi kursus, outstation, berhari2, mmg buat kite susah hati?
Macam mana nak pam susu?
Macam mana susu tuh nak disimpan?
Kat mana nk simpan susu2 tuh?
Boleh ke susu2 tu di bawa balik dgn selamat?
Macam2 persoalan yg timbul.


Kali ni ku bg panduan skit tuk ibu2 yg bakal menghadapi situasi begini.
Harap dpt membantu ibu2 di luar sana ok.

Apa yang penting dan yang perlu kalians faham ialah memastikn breastmilk production dapat dikekalkan sepanjang berjauhan ngan baby.
Jadi, dgn cara apa sekali pun kite kena pump sekurang2nya 3jam sekali sepanjang berkursus, maknanya dlm sehari 24j/3 = 8 kali jadual pam kalians.


Apa perlu Buat sebelum berkursus?

- Persediaan dan perancangan awal sebelum pergi
- pilihan ; "pump and keep" atau "'pump and throw", bergantung pd keadaan tempat kursus.
- alatan yg diperlukan untuk maintain breastmilk production dan untuk bawa pulang EBM (expressed breastmilk) ke rumah
Persediaan dan perancangan
1. Stockpile
Kalian kena pastikn berapa lama/hari berkursus/outstation?
berapa banyak botol diperlukan untuk simpan susu perahan?
Kalians juga perlu pastikn stok EBM yang ada mencukupi sepanjang peninggalan kalians, mungkin kalians perlu menambah sesi mengepam tuk mencukupkn stok sekiranya kalians perlu berkursus untuk jangka masa yg agak lama.
Semua ini perlu persediaan dan perancangan awal dan teliti.
Pertimbangkan juga kemungkinan baby perlu mix FM dan EBM (insyallah, stok EBM anda mencukupi tanpa perlu mix ngan FM sekiranye persediaan awal dibuat)
2. Create buffer between travel
Cuba elakkan back-to-back travel 2 minggu atau lebih, sbb ia boleh mengganggu mainain breastmilk production.

3. Ketahui jadual perjalanan
will you be on a plane or in a train, bus, car? berapa lama perjalanan?
4. Tempat tinggal - hotel, chalet, asrama etc? ade kelengkapan seperti peti sejuk, power supply, quality of water?
5. Jadual lengkap Kursus dr segi agenda, timings dan venues
Sangat penting supaya kalians bole plan bile mau mengepam atau curi masa tuk mengepam sepanjang berkursus.

Peralatan

  • Breast Pump: Lebih sesuai guna pam yang ade option untuk manual/ bateri operated expression. Ini mudah kalau xde point elektrik, kalians masih boleh mengepam. Situasi lain, (particularly to manage engorgement) terpaksa mengepam dlm bilik yg sempit/kecil spt tandas, jd breast pam yg comel dan portable sgt membantu. cth pam i-spectra, iaitu pam elektrik yg ada option bateri. comel kecil ringan sesuai utk travel.




  • Botol susu & alatan membersih: Pastikan bawa botol susu mencukupi. Biar byk atau lebih, supaya susu perahan selamat disimpan. Botol lebih praktikal digunakan berbanding liner. Bimbang liner pecah atau bocor.



  • Refrigeration: check in advance if the hotel has a mini refrigerator in your room, kalau xde, mungkin kalians bole request. kalau refrigerator bilik xcukup sejuk, kalian bole cuba request for special storage dlm refrigerator dapur hotel. lebih elok jika EBM tuh disimpan dlm cooler bag bersama ngan ice pack so that it is more discrete and hygienic, sebelum tumpang kat refrigerator dapur hotel. Lg satu xde la nmpk obvious susu tuh dr pandangan mata pekerja hotel. Unfrozzen milk bole bertahan 5-7hari. Tak digalakkan bekukan susu, sbb nk handle susu beku lebih remeh berbanding susu sejuk.

  • Cooler Bag, Ice Packs: cooler bag dan ice packs sgt penting sbb bantu kite bawa pulang EBM dgn selamat. Cara simpan EBM dlm cooler yg betul adalah dgn meletakkan ice pack di bahagian tepi dan atas botol2. Untuk memastikan EBM sentiasa dlm keadaan sejuk, bole tambahkan ketulan ais letak bahagian atas botol2 EBM. Sekiranya perjalanan ambil masa lebih 12 jam, kena selalu gantikan ais yg baru tuk pastikn suhu cooler sejuk. bole beli ais distesen minyak atau kedai2 makan semasa berhenti rehat dlm perjalanan tersebut. selain cooler bag, bole guna cooler box.


Cooler beg picnic/travel, bole muat 6-30 tin minuman. bole di dpti kat tesco, giant, carrefour dan pasaraya lain

Pump to keep atau Pump to throw

Kunci utama adalah mengepam tuk maintain pengeluaran susu.

Ade 2 situasi, pump to keep atau pump to throw.
Ini bergantung keadaan ibu2 semasa berkursus/outstation.
Bagi aku, tentunya pilih pump to keep, tapi kemungkinan berlaku juga situasi pump to throw.
Mmg sedih nak buang camtu jek susu tuh kan.
Aku walau apa cara sekali pun, try my best to keep and transport the EBM home. (semestinya ibu2 lain sama sepeti ku)

Cth pump n throw - Jika xde peti sejuk samada dlm bilik atau dapur hotel(x semua hotel benarkan tumpang simpan brg), berkursus di tgh2 hutan lebih dr 12jam (cooler n ice pack thn tuk 12 jam) etc.

Ini kisah benar seorang mummy yg travel n pump by airplane. Maybe bole jadi guide mummy lain.

I brought with me 2 large soft insulated bags (the kind that your can carry bottles in and can use the freezer packs with - I suppose you could take a small cooler, but that seemd to bulky for me), 6 freezer packs (I used the hard ones that come with the medella pump), some large Ziploc plastic bags and as many bottles as you think you need to store the milk (obviously bring the largest bottles you have). On the flight there I used the Avent hand pump and pumped in the bathroom stall at the airport and on the airplane (I mentioned to the flight attendants that I might be a while as I was pumping so they could divert people waiting to other stalls). While on the plane I asked the attendants to fill some of my plastic bags with ice and I packed it in one of the insulated bags with the milk. I found the ice held for many hours without getting to melted, but the outside of the bag did get wet so you may want to put in another bag as not to get other items wet. The combination of the ice paks and the ice kept the milk plenty cold without freezing it. At the hotel (I was staying in a suite that had a large frig) if there is a small frig you can empty the frig and put the milk in it, if there is no frig fill the trash cans with ice cubes and put your milk and freezer packs in it. Pump as often as you need to mirror your production at home. Depending on where you are staying the hotel may be accommodating and let you use the kitchen frig. I preferred not to freeze the milk, just to keep it very cold, as I figured I would need to freeze it once I was home and knew I couldn't refreeze it. During the day I would bring the pump with me and one of the large insulated bags with the ice paks and a Ziploc bag - I'd pump in bathroom stalls and get ice as needed from restaurants/vendors. For the trip home I did the same as the way there, but needed to use both insulated bags for the milk and all the cold paks and filled more plastic Ziplocs with ice. As my flight was very long (I was traveling a good 12 hours) mid way I drained the water from the bags with ice and refilled them with ice on the planes).
Tidak mustahil ibu2 meneruskan penyusuan walaupun berjauhan ngan baby kalians.
Yang penting persediaan dan perancangan awal.
Insyallah baby kalians akan terus dpt khasiat susu ibu tanpa campur dengan FM.
Gud Luck!!!


11 DiNg DoNg!!!:

tajnsham said...

g kursus 2mggu pun akak bwk anak skali dik (bukan dkt, kat pangkor nun)..mmg payah tapi lbh baik drpd menderita bengkak susu..kalau xde pilihan kena gak perah..

Anil Wanina said...

mmm.. good info ni dhia.. i've plan utk fully b/feed utk my 2nd baby.. if ada rezeki laa.. hehehee... terkenang masa time iman dulu, punye la takde knowledge pasal b/feed ni.. n iman cuma sempat b/feed sampai 6 bulan jee... takpe la.. yg dah lepas tu lepas.. belajar dr pengalaman.. :)

karipapsayur said...

wahh.. cekal nye hati ibu nihhh! Thank you share kan info berguna inih! I da dapat gambaran dahh!

CatlinaFly said...

info yg bagus..hmm..sy pun kene wat persediaan nih..tq!

Nieza Ishak said...

Semalam nieza kena bengkak susu sbb takleh nak mengepam ada event kat luar ... arini entah cemana la. Next april dah start traveling ... adeiiii

Nurul Dhia said...

tajnsham,
betul tu kak, kalu ikutkan mana kite pegi nak hangkut anak2 sekali.

Anil wanina,
Xpe, pasni next baby cuba lg bf sampai 2 yr plak yer, ku akan menyokongmu!

karipap sayur,
Ok, mudah2an dpt bantu u terus bf masa berkursus nnt. wat persediaan awal ye :)

NuRuL DhiA said...

CatlinaFly,
Yup, persediaan awal sgt penting, gud luck!

Nieza Ishak,
sakitnye la, xdpt ku bayangkan penderitaan mu ituh. Ape kate kalu dpt lari kuar jap dr event, perah kasi kurang bengkak, Case Pump n throw.

[-suziey-] said...

good info dhia;)

~Ummi Mujahid~ said...

uhu... teringat kes akak kena gi kursus induksi 2 minggu thn lps.. masa tu mujahid baru 3bln stgh.. peraturannya xleh ada family tp akak bawak jugak.. sib baik partner bilik 1 sek.. dia pun faham.. tp x sempat nk buat persediaan..kena gak bg fm.. sejak itulah mujahid kenal fm..

tambah plak lps tu kena btn lak 5hr, sedihnya kena perah buang aje susu kita nih :~

Wan Anis Sorfina said...

wan pun ada pengalaman masa kursus induksi 2 minggu last yr.. mmg bengkak susu tp wan pump to keep, sbb ada fridge dlm bilik.. hujung minggu dpt kebenaran utk balik umah,leh wat balik susu.. mujur kena kat langkawi jer.. leh naik feri smpai kuala perlis.. kebetulan roomate pun sama ngan wan, ada bby tua sbulan dari bby wan.. kitorang selalu bergilir pam susu.. tak kira masa, smpai tdo masa pum susu ~ satu pengalaman lucu & sakit !!!

Fara said...

bagusnya info nie..sy pon akan g kursus tp nama x naik lg..huhu..stok x wat lagi nie..risaunya..skrg sy cuma pump ari nie utk baby minum kat taska esok..mtk2 la tmpt kursus tu nnt ada fridge..