Sunday, February 8, 2009

* Cepat...mudah... laazaat *

Ramai mommies mengeluh, nk masak bubur nasi anak laaaama!
Terpaksa la suap anak nestum or bubur segera.
Ku mmg xberapa suka n xpenah lg suap hafeez nestum or bubur segera nih.

Kalians, sbg ibu kita kena selalu kreatif dlm hal ehwal anak2 nih.
Kreatif supaya urusan anak2 lebih mudah dan lancar.
Aku xde la kreatif dan inovatif org nye, tp aku akan jd kreatif bile hal ehwal Hafeez nih.

So, aku nak sharing n caring cara masak bubur nasi yg cepat.
15-25 minit da masak (bergantung kuantiti bubur anda masak)

Memula basuh beras bersih2, sampai warna air xkeruh.
Tuk kasi bubur tahan lama, mmg kena basuh beras bersih2.

Kendian toskn beras tuh.
Masukkan beras dlm mesin kisar kering dan kisar sampai hancur lebur.
Jd cam tepung beras daa...



Beras kisar pindahkan ke dlm periuk masak.



Tambahkan air dan kacau atas api.



Kacau tuk elakkan beras kisar tadi berketul2.
Kacau hingga beras kembang dan pekat.
Bole tambah air kalu rase bubur tuh terlalu likat.
Ikut selera kalian nk cair atau pekat.



Dah masak, tunggu bubur suam2 suku.
Pastu bole tuang dlm mangkuk kecil molek tuk di bekukan.
Simpan terus dlm fridge dlm keadaan suam2 tuh.
Tujuan supaya tahan lama disimpan beku.




Cara lain (petua dr mak aku)
1. beras basuh bersih dan tuang ke dalam termos air panas.
2. Kendian tuangkn air panas baru masak kaw2 dlm termos yg sama.
3. Biar semlman (kalu kalian nk masak pagi, masukkan dlm termos mlm nye, kalu nk masak mlm masukkan dlm termos pg nye)
4. nasi yg sudah separa kembang di masak hingga betul2 kembang dlm periuk.

p/s: Kaedah ini x sesuai tuk baby 5-7 bln (x de gigi lg) sbb strukturnye xbetul2 halus.
kalu nk wat gak bubur kena masak agak lama sampai betul2 hancur atau di blend bubur tersebut.

Selamat mencuba yer kalians :)

12 DiNg DoNg!!!:

karipapsayur said...

oooo.. letak dalam 'tipuware' kecik byk2, so that x perlu buat berkali2.. itu yg i pelik, apsal laa salu byk gambar puree dlm 'tipuware' kecik2 nih.. biasa habis semua atau akan ada yg dibuang??

Penat juga ya sekali nak makan baru nak buat.. Very good Idea!

NuRuL DhiA said...

karipapsayur,
setakat ni sume licin dlm masa xsampai seminggu, anakku kuat mkn huhuhu.
tujuan letak dlm bekas kecil2 supaya xmembazir, 1 bekas tuk sekali mkn.
nk masak ari2 xlarat la.

Mrs NoeL KHairuLniZa said...

wahhhh bagusnya ada resepi ni... senang la nnt nak buat bubur klau Azam dah start mkn.. thanks..

luna said...

bagus entri kak nurul,
sue masak 2 hari sekali (tatau la sbb rajin atau sbb malas)
kekek..lepas ni boleh buat camni..

NuRuL DhiA said...

niza,
benda susah jd senang kalu tau cara nye..selamat mencuba yer

luna,
xkisah la sue, masak camne, ari2 ke, berhari2 ke, janji mkn air tgn mummy ye dak

Lidya said...

huhu..mmg begitu ler menjadi ibu.. bangun pagi2 masak utk anak.. masa dia kecik bleh tahan lagi hnya masak bubur.. bila dah besar kena masak mcm2 sarapan tghari dan jugak kudap kudapan nyer..

bila anak dah naik 2 tahun.. lega.. hanya perlu masak sayur dan sumber protein sebagai bekalan ke rumah bb siter..

haha.. (nampak sgt malas!~)

lady spring said...

dhia,
letak dalam peti ais, bahagian freezer ya..camne u panaskan semula...rendam dlm air panas? coz xleh microwavekan, direct heat volume too small..camne dhia buat?

NuRuL DhiA said...

Lidya,
mmg penat kdg2 malas, tapi seronok bile tgk dia berselera mamam

lady spring,
i guna microwave letak kat menu defrozz, sbb sekali 4 bekas, 3 bekas nasi 1 bekas puree tuk sehari feez mkn.
then i bancuh dlm mangkuk nasi n puree tu, pastu reheat low volume dlm microwave dlm 1-2 minit jek.

Mama Adib said...

lazat je nampak saya copy idea yea

s.h.a.d.h.i.a said...

saya penah buat puree tu, puree betik dan honeydew.. sebab duduk ngan MIL, dia komplen la sebab tak fresh dok lam frezer smp 1-2week.. so, cara yang saya buat sekarang, masak bubur smp empuk setiap malam sebelum tido, esok nye cuma panaskan.. itu pon MIL kata tak fresh lagi.. adesss laaa.. huhu

pasal puree labu + jagung tu, penah nak buat, MIL kata nanti anak kembung.. huhu.. tapi bila try bagi dia makan puree pumpkin+sweet corn heinz tu, ok ja.. heehee

BeL said...

Kak...bagusnya entry akak ni..saya mmg tgh pikir2 camner nk supplykan solid food utk bb ke rumah bb sitter ni..ada entry plak yg sgt bagus..resepi sedap2 plak tu...puree buah2an tu bb umur 6 bln dh boleh makn ker? anyway,thanks a lot.u save my life...ahakssss

NuRuL DhiA said...

@BeL

bb 6 bln bole mkn puree buah, try bg skit2