Wednesday, June 10, 2009

* Sup Pasta Berkrim...Yummy *


Bahan-bahan:-

Pasta - direbus sampai empuk, kendian toskan
1 mangkuk Stok ayam (bole guna kiub stok ayam no msg) / daging ayam cincang
Ubi kentang/ Potato - Potong dadu
Carrot - potong dadu
Sweet corn
1 sudu besar Tepung gandum
1/2 cwn fresh milk

Cara wat sup:
1. Didihkan air stok ayam/ daging ayam cincang.
2. Masukkan ubi kentang, biar empuk.
3. masuk plak carrot n sweet corn, kacau empuk.
4. masuk tepung gandum + susu segar, kacau sampai pekat macam sup berkrim, kalau terpekat sgt boleh tambah air/ fresh milk
5. siap..bole hidang ngan pasta rebus td.

Tapi, feez x pandai kunyah pasta tuh, so ibu blend sup n pasta rebus tadi jadik lebih berkrim gitu...yummy

selamat men'try' mummies!!

* Peringatan!
sesuai tuk baby 8 bln dan ke atas yer kalian
Kiub stok ayam sesuai untuk setahun ke atas, guna 1/4 atau 1/2 kiub sahaja..bergantung kuantiti sup

15 DiNg DoNg!!!:

alyyani said...

menarik utk dicuba. kebetulan anak sy da 8 bulan & tak reti nak makan kalo tak blend. bole try.

p/s : da bole makan stok ayam diorg ni ek?

NuRuL DhiA said...

@alyyani
stok ayam sesuai tuk 1thn tp kalu nk guna stok ayam ni amik 1/4 jek dan make sure NO MSG. nurul sebelum feez sthn guna daging ayam pure wat stok, da masuk sethn ni baru la guna kiub tuh.

Syima ~Mama Kyra~ said...

salam
Tq jenguk my blog..sy sgt suka bila tahu awk obses dgn BF.teruskn usaha susukn yr bb ye :)
breast ku ni masih bengkak lg..selalu bdoa agar dpt BF my kyra spt biasa.tp sjk bgkak susu saya makin kurang..dpt 4-5oz sehari..huhuhuhu

gee ryder said...

ingtkn utk org tua td upenye utk baby heheh...

tapi kalo aqeel skg dia dh tak suka mende² camni..time baby dlu suka..
tp blela nti try utk 2nd baby :)

cintaKusayangMu said...

kak..bkn ke sume stok aym mmg mengndungi MSG??ader ke yg xde mSG??musykil lak....brand pe yg xde MSG tu??

Ummi Salsabila said...

slm akak.lamae xtinggal jejak.hafeez mmg bertuah.dpt mkn air tgn ibunya.mcm2 ade...;p
kisses to hafiz yer..

NuRuL DhiA said...

@Syima ~Mama Kyra~
salam, nurul doakan syima ok, mudah bf baby syima, anggap semua tu dugaan dan pasti ade hikmah nye :)

NuRuL DhiA said...

@gee ryder
ekekek, bole jek nak wat makan tuk org tua, tua la sikit resepi nye tuh. aqeel da besar, mkn pun mesti nk mcm org besar kan

NuRuL DhiA said...

@cintaKusayangMu
ade brand knorr dan maggi, kat kotak ade tulih NO MSG, kite wat masak tuk makan sendiri mmg guna yg NO MSG, kalu ade MSG sakit pale, menci.. xsuka

NuRuL DhiA said...

@Ummi Salsabila
salam odah, akak pun da lama tak merayau2 kat umah odah nun...cam ne perkembangan si comel kamu tuh agaknye...xpe nnt akak jenguk umah odah tgk budak chumel tuh :)

Zuhaini said...

wah.. menarik ni!

IS said...

Salam Perkenalan .... Start bagi baby makanan pejal bila tu yea?

NuRuL DhiA said...

@IS
salam kenal :)
solid food sesuai bg masa bb 6 bln. tuk awal 6 bln elok bubur nasi dan puree, biar bb kenal rase mknan dulu then masuk 7-8 bln bole la bg cam pasta ke, bubur campuran

sujaihah said...

salam kenalan..mari la kita menfollow2...hehhehe..i follow yuuu

waaa banyak gak resepi aby...tumpang ambik resepi yer ...:P

NuRuL DhiA said...

@sujaihah
salam kenal, ok sile2 amik jgn memalu, i folo u too :)