Sunday, August 2, 2009

* Pergi Tak Kembali...Al-Fatihah *

Rentung dalam kereta Oleh Abdullah Wahab
abwahab@hmetro.com.my



CYBERJAYA: Menyayat hati apabila seorang wanita yang cuba menyelamatkan diri keluar dari kenderaannya yang terbakar ditemui rentung selepas gagal berbuat demikian dalam kemalangan berhampiran persimpangan lampu isyarat di Jalan Persiaran Apec, di sini, semalam.

Dalam kejadian jam 8.25 pagi, mayat mangsa, Nurzihanie Shafie, 27, ditemui rentung di pintu kanan tempat duduk belakang dipercayai cuba menyelamatkan diri.

Malah, lebih memilukan mangsa yang bekerja sebagai pembina laman web di sebuah syarikat yang terletak kira-kira dua kilometer dari tempat kejadian itu dikatakan baru habis pantang. (AUTA, arwah bukan lah baru habis pantang)

Ketua Trafik Selangor, Superintendan Che Hussin Omar, berkata siasatan mendapati mangsa yang memandu sebuah kereta Proton Gen.2 dari arah Sri Kembangan ke Cyberjaya terbabas ke kiri jalan dan melanggar pokok kelapa sawit sebelum berpusing beberapa kali dan masuk ke laluan sama.

“Pada masa sama sebuah Proton Wira dipandu seorang wanita berusia 30-an gagal mengelak sebelum merempuh kenderaan mangsa.

Akibat perlanggaran itu, kereta dinaiki mangsa terbakar dan orang ramai yang cuba menghulurkan bantuan kepada mangsa gagal,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Satu jentera Bomba dan Penyelamat turut dikejarkan ke lokasi kejadian untuk memadam kebakaran.

Che Hussin berkata, mayat mangsa ditemui di tempat duduk belakang dan pihaknya tidak menolak kemungkinan mangsa cuba menyelamatkan diri sejurus nahas.

“Polis juga tidak menolak kemungkinan kenderaan itu dipandu laju sebelum terbabas berdasarkan beberapa kesan brek di tempat kejadian.

“Mayat mangsa dihantar ke Hospital Serdang untuk bedah siasat manakala pemandu Proton Wira dikejarkan ke Subang Jaya Medical Centre (SJMC) kerana trauma akibat kejadian itu,” katanya menambah mangsa tinggal di Seri Kembangan.

Akibat kemalangan itu, kesesakan teruk hampir lima kilometer berikutan kejadian berlaku pada waktu puncak dan orang ramai berpusu-pusu ke tempat kerja.

Sesungguhnya, aku amat terkejut menerima berita tragedi ini sewaktu tiba di opis awal pagi rabu yg lalu. Menggigil badanku, hilang separuh semangatku. Bagaikan tak percaya, tapi itulah hakikatnya. Seluruh opismate aku terkejut. Beberapa opismate bergegas ke tempat kejadian, aku...xmampu nak tgk tragedi tuh. Sangat2 terkejut.

Pemergiannya tak diduga. Segalanya berlaku dgn sgt pantas, kami semua masih tak percaya nozy sudah pergi meninggalkan kami untuk selama-lamanya. Hari2 pemergian arwah masih disebut2.

Allahyarhamah Nurzihanie Shafie atau Nozy (panggilan dikalangan teman2) adalah x-opismate aku. Tak sampai setahun, arwah bekerja pula ngan company selang 2 blok dr opis aku skrg. Selalu gak jumpa, lambai2, tegur2 bile arwah lalu depan opis aku pagi2 nak p keje tuh. Kadang2 jumpe kat terminal cyberjaya or mana2 waktu lunch.

Last aku jumpa arwah, bln jun lalu masa shopping kat Jusco Equine Park. Jarang berjumpa, kami bercerita hal anak, tempat kerja.....terasa mcm baru semlm jumpa.


Arwah berbaju orange, peramah, happy go lucky, ceria selalu.

Menurut opismate aku, suami arwah bercerita, 2...3 hari sebelum ni, arwah teringin sangat merasa masakan suaminya, lagipun sejak mereka berkahwin suaminye mmg tak pernah memasak. Beria2 arwah menyuruh suami nya masak. Suami arwah sempat menunaikan permintaan terakhir arwah malam sebelum kejadian, arwah beria2 memuji masakan suaminya.

sedap abang masak, kalau macam ni, tak risaulah kalau abang tinggal seorang nanti...

Tak sangka..kata2 itu adalah petanda dia akan pergi buat selama-lamanya.

Arwah mempunyai seorang anak yg baru berumur 8 bln (irfan namanya) . Mengenangkan nasib si kecil, hati aku sebak dan tersentuh sgt. Drpd cerita kwn yg pergi ziarah ke rumah keluarga arwah semasa pengkebumian, irfan elok saja xmeragam. tapi sebaik saja jenazah arwah tiba, irfan meraung2 menangis seolah2 mengerti pemergian ibu nya. Meruntum jiwa aku mendengar cerita kwnku. Kasihan irfan yang masih perlukan belaian dan kasih sayang seorang ibu. Setiap kali mengenangkan si comel tuh, hati jadi sebak sgt.




Semasa kejadian, arwah cuba keluar ikut pintu depan tapi x berjaya, kemudian beralih ke seat belakang. Ade beberapa saksi mendakwa (dr forum ku x igt forum ape), arwah cuba menyelamatkan diri dgn cuba memecahkan tingkap cermin pintu belakang menggunakan payung, tetapi gagal. (apalah daya sekaki payung untuk memecahkan cermin keta). Orang ramai juga cuba membantu tapi x berjaya sebab api semakin marak. Siasatan ke atas mayat menunjukkn arwah pengsan akibat terhidu asap yg tebal, sebelah kaki arwah patah (mungkin berlaku semasa arwah pindah dr seat depan ke seat belakang) , lalu terbakar rentung. (cukup tragis). Aku terpikir, kalau arwah atau sesiapa saja berjaya pecahkan cermin dan keluar dr keta segera pasti arwah selamat, tapi sudah tertulis ianya berakhir begini...



Tragedi yg menimpa arwah nozy cukup buat aku insaf, ajal maut x kenal usia, status, bila, di mana... jika sudah tertulis ajal kite sampai, tiada siapa dapat menghalangNYA. Sama2 kita berdoa semoga roh Allahyarhamah Nurzihanie Shafie tenang di sana dan ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman dan salih. Al-Fatihah....


37 DiNg DoNg!!!:

Mummy Dasy said...

Al-fatihah untuk arwah...
sedih baca ...
terasa insaf kite tak duga bile plak ajal kite

QuEeN Of 2 Heroes said...

Kat opis sy....kat bangunan maybank tu....sy nampak krta tu ngah terbakar time sy nak gi keje pg tu...tp x tau lak ade org dlm tu....sian die...baby die lg sian....huhuhu... ':( pas ni kite pakat simpan stereng lock yg besi tu...mane tau kot ada guna dia time emergency nnti....

yana sahri said...

kalu cmni...simpan objek keras r dalam kete memasing ek.
bergune juge kalu ade penjenayah!
al-fatihah

karipapsayur said...

sedihnya. mcm mana bertarung nyawa untuk keluar dr kereta.

al-Fatihah

R LEeN said...

alfatihah....

siannye.......ada baby lak tu...

xsampai hati baca n3 ni sampai abis..

itulah...bila xkunci kete ...kite pikirkan bahaya diri kalau ada pencuri tetiba bukak pintu dari luar masa kat traffic lite....

tp bila dikunci....inilah bahayanya...saya selalu teragak2 samada nk kunci atau tidak...

mama tisya said...

al-fatihah..sedih bc..hrp suami die tabah trima smua ni...

miela77 said...

Alfatihah tuk arwah...iela pun x leh bc habis...menitik air mata mengenangkan betapa berusahanya arwah nak kuar dr kete...dah ditentukan ajalnya begitu...takziah dr ku tuk familynya...moga suaminya tabah menghadapi dugaan ini..

Gieyana said...

Alfatihah buat arwah...betui ckp awak kan..ajal maut x kenal siapa...dh ketentuan Ilahi..moga Arwah Nozy dtempatkn bersama owg yg beriman..:D

[-suziey-] said...

astaghfirullah..mengucap pnjg baca kisah ni..sebak sgt..tiba2 bergenang airmata..trbayang saat arwah berusaha selamatkan diri..kesian pd anak kecil yg xmengerti ape2 lagi..huhu..al-fatihah utk arwah..

izzahazfar said...

aduh kak...
menitis lagi air mata pagi2 ni..

ye ajal maut ditangan tuhan..
tapi kadang2 kita manusia sering alpakan..

irvanqiesy said...

al-fatihah..mmg menyedihkan...sy selalu membayangkan jika sy ditempat itu...dan teringat anak di rumah jika ape2 yg berlaku pd sy...

Mrs. Adz said...

sedihnya baca cite pasal kemalangan ni..hari tu ade baca kat dalam paper..mesti masa arwah bertarung nak keluar dari kereta tu,ingatannya mesti teringatkan anak..kesian sangat ngan anak dia yang kecik lagi tu..lebih kurang ngan eisya je..ape la yang dia faham lagi..

moga arwah nozy di tempatkan di kalangan orang yang beriman..Al-fatihah

eT said...

Al-fatihah..
takziah buat keluarga mangsa.
sedey sgt baca en3 nih...cane la anak dia yg kecik tuh..

Umi Nawfal said...

Al-Fatihah untuk arwah.. moga rohnya bersama org² yg soleh.. Amin..

mamawafiQ said...

takziah buat keluarga arwah..Al- Fatihah....

~Atie+Farid~ said...

takziah...al fatihah untuk arwah

sedihnye...sian anak arwah yg masih kecil....hope husband arwah tabah n tenang...

terkedu bace story ni...insaf rasenye

Hanz said...

Ya Allah Ya Tuhan...

Sedihnya baca berita ni..terkedu & rasa insaf sangat2..

al-fatihah & moga hubby allahyarhamah tabah menghadapi & tabah menjaga si kecil itu..sedih sangat mengenangkan si kecil yang baru 8 bulan itu..

alyyani said...

masyaAllah. sungguh memilukan. sekarang banyak sangat kemalangan. bila kite berhati2 sangat pun, belum tentu kite selamat. takziah utk keluarga arwah...

P0cAhoNta$ said...

Al-Fatihah wat arwah Nozy. Btul, bile baca balik kat paper metro tu ada maklumat yg x bape betul.. Allah lebih menyayangi arwah. Moga arwah tenang di alam sana

As said...

Innallillah... sedih baca cerita ni.. ya la ajal & maut ditentukan Tuhan... kiter berserah jer la... sian baby dia yg masih kecik... x dpt nak bayangkan....
Al-Fatihah buat arwah Nozy

UmiDAnisH said...

Innalillah, padaNya kita kembali jua..Sedih sangat bila terbayang2 saat arwah berhempas pulas menyelamatkan diri, mungkin dalam diri arwah teringat si kecil yg ditinggalkan.. Tapi apakan daya, Allah lebih sayangkan dirinya.. Takziah buat meke..moga irfan jadi anak yang soleh..

Zety Zin said...

Masa baca berita ni kat paper, dah terdetik, entah2 ada kawan2 blogger yg kenal dengan arwah ni. Rupa2nya betul tekaan saya.

Al-fatihah untuk arwah.

Faris Daniel said...

Al- Fatihah tuk arwah
semoga rohnya ditempatkan dikalangan orang2 yg beriman..
semoga suami tabah selalu...matun sebak baca n3 nie dhia...

onniey84 said...

Al-fatihah utk arwah nozy
semoga Allah mencucri rahmat keatas rohnya..

Ummi Salsabila said...

Sedih & insaf bace en3 ni..
al- fatihah untuk arwah..

MeL said...

ya Allah..sedih sgt baca berita ni. bertambah pilu sbb arwah ada anak yg masih kecik. takziah buat keluarga arwah..Al-fatihah

NaDiaH SiDeK said...

inna lillahi wa inna ilayhi rajiun. smg rohnya dicucuri rahmat & ditmptkn bersama org2 yg beriman..

lia said...

bergenang air mata...

Al-fatihah untuk arwah...

gee ryder said...

aduh sedih dgr kesah ni..
al fatihah utk arwah..

sayu je memikirkan anak yg tinggal tu tak ber ibu lagi..

AshAnas said...

sedihnya bila pikir arwah ada anak yg masih kecil yg mungkin masih menyusu badan... semoga rohnya tenang di sana, al-Fatihah...
shira bc dgn hasben kat sblh... km tersentuh sgt....
mcm mn la plk ajal kita diambil kan... insaf nya...

mamaAliff @ salmi said...

allah...

bkenang air mata tgk pic tu...lg tmbh sedey bila tau anak 8 bln..hampir sbya aliff..nauzubillah..moga djauhkn..

alfatihah utk arwah...

~ raihazi ~ said...

al fatihah...

sy kenal ngan arwah dan last jumpa masa wedding dia dulu. act sy kawan adik dia (nonie) dan sy biasa panggil dia as kak an. dia mmg happy go lucky orgnya.. tkejut sgt masa dapat brita ni. terkilan gak sbb xdpt nak ziarah, sbb jauh. to nonie, makcik dan pakcik sekeluarga tabahkan hati..

idura said...

Subhanallah...
bergenang airmata baca entry nih...
Al-Fatihah...
Moga roh arwah dicucuri rahmat..
sedihnya....

risa said...

semoga rohnya dicucuri rahmat..
AL-FATIHAH..

ash said...

takziah n alfatihah...

terkenang anak 10bln dan suami...
nauzubillah mintak dijauhkan dari kejadian x diingini
ku masih belum puas membelai zuriat kami..
ku masih belum puas berbakti pada suami...

aien~s corner said...

al- fatihah.. sedih.. 2 je dpt d`katakan..huhu

nurul said...

Al-fatihah untuk arwah kak an (I call her as k.an)arwah insan yg sgt baik.itu je yg boleh dikatakan..semoga rohnye dicucuri rahmat..
sgt2 sedih coz arwah always be my side di saat susah n senang..bile dia xde rasa sgt sunyi..sempat dia tinggalkan amanah2 and nasihat kat saya sehari sebelum dia pergi wat slama2nya...arwah insan yg sgt baik..Allah lebih menyanyanginyer..
i'm fiancee to her youngest brother..