Thursday, January 21, 2010

* Proton Family Day 2010 - Part 2 *

Habis tgk pameran keta, kitaorg p bhg booth yg melambak2.
Tak lalu nak masuk sume booth x-box, mini funfair....ramai giler org!
Masuk booth mini zoo, wah! macam2 binatang chumel n x penah ku tgk.


Arnab chumel! geram nak picit2.


Ni xtau nama ape, xde plak tanda nama kat sangkar nye.
Cam musang jek...tapi muncung panjang plak.


Ni rakun kah?
Tomeiii! aku siap pegang2, usap2, bulu nye nampak jek lembut cam teddy bear.
Tapi kasar gak cam sabut kelapa..huhuhu.


Encik ku pjgra-kura yg cool.


eeeyiiuu...geli geleman ngan kura-kura leher terjuluq pjg ni.
Cam kura-kura zaman dino jek kan.


Ini pun ku xtau la ape nama binatang nye.
Asyik tido jek.
Kejut2 angkat kepale, sambung tido balik...ces.


Owh..sgt byk badut berkeliaran sana sini.
Yg besh nye mereka ni sgt sporting, org ajak posing bergambo, depa pun wat aksi gile2 berposing sakan.
Very friendly n funny also lah.

Memula igt nak p masuk umah hantu.
Tapi mak aaiii, pjg gilo beratur nak tunggu turn masuk umah hantu tuh.
Terpaksa batal kan hasrat murni, cari tempat lain tuk berhibur libur.
Sepui ajak p MVF Tour, naik van yg disediakan.


Feez asyik ngan ayah ngah jek, mana abah?
Hubby keje malam, tgh tido kat umah...huhuhu
Tu pasal feez ngendeng ngan ayah ngah nye.


MFV, kilang di mana keta2 proton 'dilahirkan'.


Robot ni diprogram tuk wat keje2 pemasangan keta.
Robot tuh tgh demo wat keje, tapi xnmpk la gerak nye dlm gamba ni..hihihi


Pemandangan dlm kawasan MFV.


Deretan EXORA sedang menanti giliran untuk Inspection.

Habis pusing2 MFV, tgk org drift keta n main go-kart.
Punye la kagum aku tgk drift live depan mate, sampai lupe anak n nak snap beberapa keping gambo...huhuhu
Mmg syok giler dgr bunyi tayar keta berdecit, bunyi enjin mengaum!


Puas sumbat telinga ngan bunyi bingit keta drifting, p serang keta kuda.
Round2 naik keta kuda ku lari gagah berani..jeng..jeng..jeng!

Dr kejauhan ku ternampak trek sebelah ni lain mcm jek.
Apsal plak trek ni jalan nye tegak cam benteng.
Upernye ni trek tuk uji pandu keta2 yg nak di uji sebelum dipasarkan.


Byk nye EXORA!!


Tu dia, relaks jek EXORA lalu atas benteng tegak tuh.
Aku pun terus suh sepui cari tempat camne nak naik kat trek tuh.
Sebab aku nmpk ramai jek org naik EXORA tuh, musti tuk visitor try test naik.
Pusing2, last2 sepui jumpe gak booth nye.
Wah..berlari2 anak berkejor x sabar nak naik keta kat trek canggih tuh.


Get ready dlm EXORA, pakai seat belt tau!
Kalu x kang ade yg terbalik bile naik kat benteng tegak tuh.
hahaha...feez ku serahkan kat sepui sbb nak hayati naik EXORA...kuikuikui.
Oh, sesape ade sakit jantung, lemah semangat ke ape, dinasihatkan xyah la naik.
Kang gol plak..huhuhu


Pemandangan trek uji pandu.


hohohoho...sgt best exora luas dan besar.
Dr jauh benteng tu nmpk rata jek.
Tapi senanye, tegak tu.


Senget2 masa lalu kat benteng.
Tarikan graviti pun sgt2 kuat.
Aku gigil lawan tarikan graviti masa pegang kamera nak amik gambo ni.
Terasa berat kamera yg aku pegang ni.
kalu tgn letak kat peha, cuba diangkat mmg xbole angkat weh!
Encik driver ni plak bawa lajuuuuuuuu.
Rase cam naik rollercoaster!


Tu dia...LOTUS biru berjaya memotong keta kitaorg....zup!

Dua round pusing2 kat trek.
"Adeh penin pale saya, camne encik bole tahan bawa keta hari2 camni yer? saya naik kejap ni pun rase nak muntah"
"Nak buat mcm mana, cari makan tuk anak bini. Bayangkan saya bawa pusing keta kat trek ni sehari 510km. Benti masa break jek"
Huiyooooo! Tabik Pak!

video
video gegar2 sbb lawan tarikan graviti kat benteng.

Rase xpuas, try naik GEN-2 SE plak.
Kali ni langsung, xbole wat ape.
Sbb terasa tarikan graviti kuat giler sampai melekat badan aku ni kat seat.
Igt nak amik gambo, angkat jari pun xbole.
GEN-2 lebih rendah dr EXORA, jd tarikan graviti terasa lebih kuat.
Turun dr GEN-2, muka masing2 pucat, penin nak muntah pun yer..huhuhu.
Cancel nak test naik persona & saga.

Camne la encik2 yg wat test ni bole tahan keja wat test ari2...aku baru 2 kali pusing pun dah lemau rase....tabik la encik!
Sepui ckp, sape yg keja bhg ni, mmg hari2 dr pg sampai petang pusing bawa keta sampai abih minyak.
Syok gak yer.
Penah depa test bawa MyVi kat trek ni, tapi malang si MyVi tergolek jatuh xmelekat kat benteng tuh..huhu.
Savvy pun xbole, failed tuk ujian benteng tuh.
Gamaknye keta2 yg chumel2 mmg xleh lalu kat benteng kot...x sesuweiii