Friday, August 5, 2011

*Bubur Nasi Kurma & Labu*

Hubby la rajin suap kurma kat zahra.
So aku pun dpt idea la nak wat menu baru tuk bubur zahra guna buah kurma plak.
Mmg berselera betoi zahra makan, selalu 3oz jek bubur, da up jd 4oz kalu bubur kurma nih.
Kali ini aku tunjuk sekali step2 nye sampai tuk wat kiub2 beku.

Bahan2:

Beras 1 pot basuh bersih2
7 biji buah kurma, Buang lapisan kulit luar (aku guna kurma nabi dr mekah MIL beli masa p umrah ritu)
Isi Labu
Daging ikan tenggiri/ ayam, ikut suka
Air secukupnya.

1. Isi labu, kurma hiris2 buang kulit luar, isi ayam.

2. Masak nasi hingga kembang, sudah kembang masukkan isi ayam, diikuti isi labu dan akhir sekali buah kurma, kacau kejap jek lepas masuk kurma tu, jgn lama2 sbb xmau khasiat kurma ilang.

3. Blend hancur bubur yg da siap masak.

4. Sudukan bubur blend tadi ke dlam acuan ais cam diatas.

5. Bekukan bubur tadi dlm freezer.

6. Bila dah beku baru kuarkan dr acuan, simpan dlm storage beg atau tupperware.
7. Defrozz berapa kiub yg kalians kasi anak mamam.

Dulu masa feez, aku simpan stok bubur n puree dlm bekas cumel2.
Intai entri ini.
Tapi sekarang aku lebih selesa simpan dlm bentuk kiub2 plak.
Rasional nye wat kiub2 camni:
1. Jimatkan ruang freezer
2. Jimat duit xyah beli bekas2 cumel lg. :wink:
3. Jimat masa nak defrost Frozen bubur kalu bentuk kiub berbanding yg dlm bekas.
4. Jimat lektrik microwave sbb xguna time setting yg lama tuk defrost

Wahahaha...byk jimat kan!!!