So aku pun dpt idea la nak wat menu baru tuk bubur zahra guna buah kurma plak.
Mmg berselera betoi zahra makan, selalu 3oz jek bubur, da up jd 4oz kalu bubur kurma nih.
Kali ini aku tunjuk sekali step2 nye sampai tuk wat kiub2 beku.
Bahan2:
Beras 1 pot basuh bersih2
7 biji buah kurma, Buang lapisan kulit luar (aku guna kurma nabi dr mekah MIL beli masa p umrah ritu)
Isi Labu
Daging ikan tenggiri/ ayam, ikut suka
Air secukupnya.
3. Blend hancur bubur yg da siap masak.
7. Defrozz berapa kiub yg kalians kasi anak mamam.
Dulu masa feez, aku simpan stok bubur n puree dlm bekas cumel2.
Intai entri ini.
Tapi sekarang aku lebih selesa simpan dlm bentuk kiub2 plak.
Rasional nye wat kiub2 camni:
1. Jimatkan ruang freezer
2. Jimat duit xyah beli bekas2 cumel lg. :wink:
3. Jimat masa nak defrost Frozen bubur kalu bentuk kiub berbanding yg dlm bekas.
4. Jimat lektrik microwave sbb xguna time setting yg lama tuk defrost
Wahahaha...byk jimat kan!!!
Intai entri ini.
Tapi sekarang aku lebih selesa simpan dlm bentuk kiub2 plak.
Rasional nye wat kiub2 camni:
1. Jimatkan ruang freezer
2. Jimat duit xyah beli bekas2 cumel lg. :wink:
3. Jimat masa nak defrost Frozen bubur kalu bentuk kiub berbanding yg dlm bekas.
4. Jimat lektrik microwave sbb xguna time setting yg lama tuk defrost
Wahahaha...byk jimat kan!!!
