Monday, November 21, 2011

*Puteri Silat Gigit*

Sejak beranak 2 ni, 24 jam rase mcm x cukup jek.
Bila dikira darab bahagi tolak tambah, nurul dhia perlukan lg 4 jam menjadi 28jam sehari tu untuk wat aktiviti yg selalu x sempat aku nak buat contohnye ~ blogwalking, update blog, reply komen, blogwalking lg, update blog lagi, blog, blog, blog ekekek T_T

Masa feez dulu sgt rajin aku meng'update' proses tumbesaran nye.
Sian zahra, ibu bukan malas, tapi x sempat ler cayang.
Anak dara ibu sgt manja, selalu mau ibu duk lepak2 main guling sama2.
Ibu x yah wat ape2, rehat aje ngan zahra, biar abah yg masak, mengemas, basuh baju, jemur baju ekekekek.


Feez & zahra semakin mem'besar' dimata ibu.
Makin besar makin byk ragam, ragam yg paling wat ibu pening, bila dua2 anak ibu ni berebut brg.
wah, zahra cilik da pandai main rebut2 ngan abg!
Pening sebab xtau nak sokong sape, bole? huhuhu
Ikut logik, mmg la selalu minta feez mengalah ngan zahra, tapi bila...

Feez: ni car apis, apis punyer, nape nk bg adik?
Ibu: xper la, adik nak main sama, kongsi2 la, main sama2 yer
Feez: adik kecik lg, adik belum besar lagi (ayat yg selalu feez guna setiap kali menasihati adik)
Ibu: xper, adik dah pandai main.
Feez: adik girl, girl x main car
Ibu: errr

Ok, ibu belikan mainan versi girl, tapi zahra masih mau rebut ape yg abg main.
Ape yg abg main, yg tu la zahra nak jugak.
Bila aksi rebut2 berlaku, selalu yg jd mangsa abg feez bila zahra buka silat gigit.

Situasi 1 ~ berebut air vitagen

Feez: adik jgn, ni abg punyer (sambil tolak2 adik)
Zahra: aaaa...mam mam (sambil cuba rampas vitagen abg)
Feez: tak bole adik kecik lagi, belum besar lagi

Zahra berusaha merampas vitagen dgn cuba gigit tgn feez, feez sempat elak dgn sorok tgn ke belakang, zahra x puas hati cuba nak gigit idung mancung feez, feez sempat lg elak sambil mendongak kepala, tapi akhirnye NGAP! zahra gigit perut feez...

Feez: waaaa..!!
Ibu: nape?
Feez: adik gigit perut ~ sambil pegang perut

ibu selak baju abg, Ya ampun berdarah perut feez dgn lovebit dr zahra ngeee, Ibu pandang zahra sambil bebel

Zahra: taataatataaa (sambil tepuk2 tgn???)

Ibu nak ambil gambo kesan luka gigit kat perut tapi feez xbg.
kalu x bole wat kenangan2 huhuhu.
Tapi, balik kg, feez ngadu kat atuk, mak su, kat sume org yg perutnye digigit zahra, siap tunjuk kesan gigit kat sume org.
Sume org cam kagum giler ngan zahra muahahaha.



Situasi 2 ~ berebut lappy

Feez: Adik, jangan la kacau abg main race course (game car)
Zahra: ata tatata (tepuk2 lappy)
Feez: Pegi sana, pegi kat ibu. Ibu oo ibu, adik ni
Ibu: adik jgn kaco abg (terus menonton masterchef tanpa rasa bersalah)
Feez: eeee...adik. adik kecik lagi, belum besar lg.
Zahra: Aaaaaa!

Aksi tolak menolak terus berlaku, namun ibu masih wat dek khusyuk tonton masterchef.


Ibu: zahra mari dok ngan ibu sini..(ibu sudah nmpk zahra berusaha nak capai tgn feez, belum sempat ibu nak angkat adik tetiba..NGAP!)

Feez: uwaaaaa!(sgt nyaring hingga membingitkan telinga)
Ibu: ya allah dik, ape gigit jari abg !!

Zahra berjaya menggigit dengan sekuat hati sampai ketar2 kepala muka sgt geram!
Belek2 jari feez, fuh sib baik xde luka, cuma biru2 sikit huhuhu.
Agaknya jari feez digigit oleh zahra guna gusi, kalu gigi mau berdarah lg ngeee


Itu adalah antara situasi pergaduhan kecil 2 anak ibu.
Tapi setiap kali pergaduhan zahra buka silat gigit.
Kadang2 feez berjaya elak dengan buka silat tunjal kepala zahra...hadeih, maka menangis sedih zahra diperlaku sebegitu oleh abg feez.
kadang2 zahra berjaya gigit bila feez x sempat nak elak huhuhu, maka menangis la feez
Dan bila anak2 bergaduh, ibu rase nak menyorok dlm bilik diam2 ekekek
Bila dua2 nanis, ibu pun join nanis sbb xtau nak wat ape hahaha


Feez 3thn 6 bln

Suka makan : Nasi Goreng (mesti wana kuning) & apa2 nasi yg wana kunin, nasi putih letak kuah lemak kunin pun diambil kira, mee goreng (yg itam legam terlebih kicap direject), chicken ball goreng pastu wajib dicucuk kat lidi cam yg jual kat pasar mlm, KFC bhg drumstick saja, ape2 jenis sup, roti canai/murtabak, Burger xde sayur, iwak lele gigit2 (ikan keli yg digoreng garing)


Tak suka Makan : apa saja kuih/makanan yg lembik2 (cam puding, agar2 dll), daging ayam dipotong kecik2, kuning telur xkira yg rebus /goreng


Suka Minum : air masam2 (oren, mango, vitagen), air milo ais, teh o ais, ice blended


Tak suka Minum : air yg berwarna putih (soya, susu kultur yg berwana putih, susu tepung/segar) sbb feez da set kat otak wana putih ialah susu tepung, bekas air/ botol wana putih pun dia xmo minum. Dan feez xpenah minum susu tepung sejak dr dia stop susu badan. Air milo bancuh pun xpakai susu tepung, kalu campo feez xnak minum.


Kebanggaan Ibu & Abah Bila feez:

- sudah hafal baca surah al-fatihah dgn lancar
- sudah pandai baca doa makan sendiri
- tahu bila masa nak bagi salam & cara jawab salam dengan betul
- sudah hafal alif-ya
- sudah bole mengira 1-20 dlm BM, BI & Jawa!
- sudah hafal A-Z

Aktiviti feveret feez:

- main badminton ngan abah
- main bola sepak ngan abah
- main game car
- main ngan berpuluh2 koleksi toys car
- main golf (terbaru)
- main lumba2 ngan adik - adik naik tolocar, abg naik motor, dah macam litar sepang umah dibuat nye
- main pondok ngan mak su, kdg2 kalu da teringin sgt, mak su xde, adik jd mangsa feez ajak main pondok2 hahaha


Zahra 1 tahun

Suka makan : bubur nasi ibu masak, paling suka bubur nasi campo ikan tenggiri, apa2 jenis biskut


Tak Suka Makan : x dpt dikenal pasti, sume benda zahra bedal huhuhu


Suka Minum : SUSU IBU!!, vitagen wana putih wana lain x berapa


Tak Suka Minum : EBM kalau ibu ade depan mata.


Kebanggaan Ibu & Abah bila Zahra:

- sudah ade 4 batang gigi kuat dan sihat (2 atas 2 bawah)
- pandai salam & cium tangan bila bersalam
- pandai memanjat tangga hingga kemuncaknye...huuhuhu
- tepuk tgn setiap kali terima pujian "pandai!"
- rajin berlatih bertatih..cepat2 pandai jalan yer
- ambil tisu dr kotak, lap kat hidung, buang..ambil lg tisu, lap kat idung & buang...dan seterusnya sampai nak abih 1 kotak tisu

Aktiviti Feveret Zahra:

- Tarik bulu kaki mangsa utama ialah kaki abah ler kihkihkih
- kutip2 masuk mulut ~ penah sekali zahra kutip kumbang itam kecik yg busuk tuh masuk mulut sib baik ibu nampak cepat2 korek2 keluarkan
- kemas cawan2 kat rak dapo
- panjat sofa, meja, tangga
- main kuda2 atas badan ibu, kdg2 selamber naik atas badan feez yg tgh tido..pastu lompat2 cam org tunggang kuda hahaha



video


Nurul Dhia: Penat melayan karenah anak2, tapi berbaloi baloi :)