Bermakna sudah 5 bulan Reitoko berkhidmat untuk ku.
Sayang muahmuah!
Apabila reitoko tiba fasa sonata musim salju, maksudku reitoko bertukar menjadi gua berais, amat sukar aku nak tarik keluar laci2 perut reitoko bila nak akses EBM zahra.
Pintu laci pertama pun susah nak bukak & tutup.
Sampai pecah terhempas pintu laci tuh, gara2 ais sgt tebal.
Hohoho..bila dah mcm tu, nak tak nak kena la buat operasi Defrost/nyah ais!
Defrost penting untuk pastikan Freezer beroperasi dengan lebih efisyen, mengurangkan penggunaan tenaga elektrik & memudahkan kite nak akses brg2 dlm freezer.
Reitoko sudah menjadi gua berais.
Ais menyelaputi stok EBM zahra, melekat antara satu sama lain, jd sgt susah bila nak pisahkan
Ais menyelaputi stok EBM zahra, melekat antara satu sama lain, jd sgt susah bila nak pisahkan
Aku dah buat defrost ke atas reitoko 2kali.
Kali pertama, agak kelam kabut & masa diambil pun agak lama, 1jam lebih.
Oleh kerana teknik xberapa betul, reitoko tak defrost sepenuhnya, masih byk ais yg tertinggal.
Kali ke-2 ni aku da plan betul2, sediakan alatan secukupnya & strategi disusun cukup baik.
Maka aku berjaya defrost reitoko dlm masa 45 minit saja!
Bravooooo!
Kali pertama, agak kelam kabut & masa diambil pun agak lama, 1jam lebih.
Oleh kerana teknik xberapa betul, reitoko tak defrost sepenuhnya, masih byk ais yg tertinggal.
Kali ke-2 ni aku da plan betul2, sediakan alatan secukupnya & strategi disusun cukup baik.
Maka aku berjaya defrost reitoko dlm masa 45 minit saja!
Bravooooo!
Tu dia tebal nye salji reitoko! Botol susu pun bersalji !
Mudah2an cara aku ni boleh bantu kalians melakukan proses defrost dengan mudah dan senang hati!
Yela, apa yg merisaukan bila nak wat defrost ni, camne EBM2 tu nnt? Tak rosak ke ? Tak cair ke?
Alatan diperlukan:
1. Masak air panas terlebih dahulu.
2. Matikan suis freezer. On suis kipas letak ngadap freezer, bantu proses cair lebih cepat, aku on aje kipas siling, janji ade angin huhuhu.
3. Keluarkan satu persatu laci2 freezer.
Yela, apa yg merisaukan bila nak wat defrost ni, camne EBM2 tu nnt? Tak rosak ke ? Tak cair ke?
Alatan diperlukan:
- Tuala yg banyak
- Kain batik
- 3 Bekas lebar/ dulang
- Senduk kayu/ apa2 yg tidak tajam tuk kikis ais
- Cerek elektrik tuk masak air panas
- Suratkhabar lama!!!
1. Masak air panas terlebih dahulu.
2. Matikan suis freezer. On suis kipas letak ngadap freezer, bantu proses cair lebih cepat, aku on aje kipas siling, janji ade angin huhuhu.
3. Keluarkan satu persatu laci2 freezer.
4. Lindungi stok EBM/ frozen food.
Cara 1 : Alaskan sehelai kain batik kering dilantai di bahagian ruang rumah kalians yg bersuhu sejuk. Kain batik ini berfungsi untuk menyerap ais yg akan cair. Susun drawer di atas kain batik tadi.
Basahkan kain batik sehelai lagi, basah lembab yer bukan basah lencun. Tutupkan kain batik basah di atas drawer tadi. Ini tuk pastikan stok EBM & frozen food kekal bersuhu sejuk & lambat mencair.
Cara 2: Bungkuskan stok ebm/ frozen food dengan suratkhabar, dan pindahkan ke dlm cooler beg/ ice box, simpan ke bilik bersuhu sejuk. Cara ni perlu kalu kalians berniat nak bersihkan drawer, tapi timing defrost akan up skit la yer.
5. Letakkan tuala/ kain di keliling freezer supaya ais yg cair akan diserap segera. Kalu tak kang banjir oo banjir oo banjir umah kita naik air oo aaa air oo!!
6. Tuang air masak yg baru masak mendidih ke dalam bekas lebar dulang. Letakkan bekas2 berisi air panas ke dlm setiap rak drawer freezer. Wap panas akan mempercepatkan proses mencairkan ais. Sediakan tuala & bekas untuk bersihkan ais2 yg mencair dengan pantas.
7. Sementara tunggu ais mencair bolehla Kikis salji2 pada dinding freezer. Gunakan senduk plastik/ kayu yg tidak tajam dan tidak merosakkan dinding freezer.
8. Celupkan tuala ke dlm air panas & pekapkan kat bahagian ais yg keras beku. Tonyoh2 bhg ais keras tu berulang kali sampai lapisan ais tu nipis.
9. Tukar air panas ngan air baru kalu perlu, aku tukar 2 kali air panas. Biarkan wap air panas meneruskan proses mencairkan ais, sementara kalians terus kan kerja menyerap air ngan tuala supaya tiada kebanjiran berlaku.
10. Bila proses ais cair selesai, bersihkan ngan febreze atau 3 sudu kecil baking soda + 1 liter air untuk nyah bau kurang menyenangkan. Lap keseluruhan freezer hingga betul2 kering. Susun semula drawer ke dlm freezer & hidupkan kembali suis Freezer. Siap 45 minit defrost freezer anda!
Lapang... baru la nampak tali perut reitoko berlingkar2 tuh huhuhu. Line Clear!!
Defrost Freezer bukan lagi 1 penyeksaan ataupun menakutkan.
Stok EBM/ frozen food masih dlm keadaan sejuk beku & selamat.
Selamat mencuba!!
Stok EBM/ frozen food masih dlm keadaan sejuk beku & selamat.
Selamat mencuba!!