Monday, December 5, 2011

* Dup Dap..Dup Dap.. Dup Dap*

Semua orang sedia maklum dengan keputusan UPSR balqis.
Orang lain mungkin da lega ngan result masing2.
Tapi tidak balqis, cikgu2 & kami sekeluarga.
Kami semua masih dalam debaran dup dap..dup dap.., rasa nak melantun keluar jantung ni.
Kertas BM Penulisan balqis sedang dlm proses semakan semula.
So, masih debar2 jantung ni tunggu result semakan semula.

Ada cerita menarik di sebalik tabir masa keputusan UPSR keluar ritu.
Aku copy paste dr yana chomot aje cerita nye ni.
Sebelum ni aku ade cerita kan yang Balqis menghadapi UPSR. And, seperti diketahui umum, result UPSR telah diumumkan. Apekah result Balqis?

Result Balqis konsisten dari awal tahun hingga lah ke percubaan UPSR, 5A. Maka tak hairanlah kalau semua cikgu meletakkan Balqis sebagai calon yang akan dapat 5A UPSR. Harapan sekolah gitew. Aku pon 80% percaya yang Balqis akan dapat 5A. 20% hilang lepas tengok keupayaan die dalam matematik sedikit lemah. Huhuhu...

Tapi, amatlah mengejutkan ramai orang bila Balqis tak dapat 5A. Beliau cuma dapat 4A 1B. Apekah yang B? Subjek yang dia paling master dan terer, BM Penulisan. Aku tergamam kejap bile tau die B penulisan.

Meh aku nak cerita flow kejadian hari result UPSR hari tu sepertimane yang diceritakan oleh mak.

MALAM :
Balqis sungguh keluh kesah berdebar. Aku tak tahu lah ape yang jadi kat rumah tu, tapi name aku boleh pulak naik. Chessss~~~~ Nak tenangkan balqis, kisah aku plak yang diungkit2. Huhuhu... aku takmo cite pasal aku.

PAGI:
Sebelum keluar kereta di sekolah

"Mam, pernah tak ade orang pengsan mase ambik keputusan?"

Mak gelak. "Kalau ade pon, Balqis la orangnye"


Kat pejabat. Cikgu2 sume berdebar. Mak cite la pasal soalan Balqis pagi tu, semua cikgu gelak. Lepas tu, cikgu2 ni dah dapat tahu yang ade 4 orang dapat 5A.

"Sape ye yang dapat 5A tu yek? Balqis... lagi 3 tu sape la agaknye"

Semua cikgu meletakkan Balqis salah seorang daripada 4 orang yang dapat 5A tu. Memang yakin betul lah. Tiba2 guru besar yang baru balik dari PPD masuk, muka tak ceria. GB pergi kat cikgu2, lepas tu cakap dekat mak

GB : Cikgu Normah, mintak maaflah cikgu.
Mak : Kenapenye?
GB: Balqis, Balqis dapat 4A 1B je
Mak : Cikgu ni, jangan la gurau2 pulak.
GB : (Muka serius) Tak, betul ni. Saya tadi pon tak percaya bile tengok name yang 5A. Ingatkan salah tengok. Pakai spek pon same jugak. Terduduk saya bila tengok Balqis dapat 4A 1B.
Mak : (terduduk. diam jap. ) Takpe lah cikgu. Bukan rezeki die lah tu.

Cikgu semua diam. Terkejut.

"Macam mane ni? Macam mane nak bgtau Balqis ni? Habis pengsan budak tu nanti (merujuk pertanyaan Balqis pada mak pagi tu)"

Semua cikgu risau. Tak tahu nak bagitau Balqis macam mane. Ngan staff2 pejabat pon risau.

Mase bagi result, mak pergi membusykan diri dengan hal ehwal murid. Agihkan duit saguhati. Mak takde di tempat kejadian. Ini cikgu2 cerita kat mak;

Guru Besar yang bagi result kat murid2. Bile tibe turn Balqis, semua cikgu tengok je Balqis. Risau kan Balqis.

GB : Balqis, Balqis jangan sedih ye.
Balqis : Tak pon

Balqis ambil result, buka. Dia tengok, diam. Pastu senyum. Macam takde ape2.

Cikgu terkejut. Eh budak ni....biar betul. Ye lah, mase tu, budak2 yang tak dapat 5A ramai yang menangis2. Pastu, sebab tak puas hati, ade cikgu ni pergi kat Balqis tanye;

Cikgu : Balqis, Balqis tak sedih ke?
Balqis : Buat ape nak sedih2. Kalau menangis pon, dah tak berguna~~~

Jawab Balqis sambil meneruskan aktiviti menangkap gambar kawan2 nye yang lain yang sedang menangis guna phone mak. Bila orang tanye, itulah yang dijawabnye. Aku tanye pon, itu yang dijawabnye.

Hari tu, Balqis sikit pon tak tunjuk yang die sedih. Cikgu2 naik hairan.

"Balqis ni tak matang lagi agaknye....."

Ade la sorangcikgu ke staff tah, tak ingat, Die buat kad kertas A4 khas untuk balqis. kad tu ade gambo kucing. Tertuli di kad tu;

"Balqis jangan sedih ye. Ni UPSR saje. PMR ngan SPM kan ade lagi"

Balqis bace, die senyum je. Bile die bukak kad tu, menjerit lompat2 sambil kate "Comelnyeeee!!!"

Cikgu2 tengok, geleng kepla. Tak sedih lalu ye Balqis tu. Tak matang lagi agaknye.

Sepatutnye, Balqis dapat anugerah tokoh pelajar. Tapi sebab die tak dapat 5A, maka last minit cikgu tukar orang.

Cikgu2 yang sedih hari tu. Balqis tak pon.

Cikgu yang ajar penulisan BM macam tergamam sungguh la ngan result Balqis. Anak die dapat 5A tapi cikgu tu tak hepi 100% pon. Cikgu tu jumpa mak, mintak maaf ngan luahkan ke-tak-puas-hati-an-nye dan mintak mak buat semakan semula. Mak ngan Balqis ni dua2 dah terima hakikat. Bukan rezeki Balqis dapat 5A. Tapi ramai yang tak puas hati.

Cikgu2, bagi duit kat Balqis senyap2. Bukan depan murid lain. Sebab bagi diorang Balqis tetap layak dapat 5A. Diorang tahu Balqis memang terer BM Penulisan. Cikgu BM pon salute sama bahasa Balqis, sampaikan kat sekolah tu cikgu suka guna "Bahasa Balqis", cakap sedikit baku, ada penanda wacana, imbuhan sume. Tengok video aritu? Macam tu la die cakap biasa. Bukan depan kamera pon, gitu la cara die cakap. Aku kalau borak ngan Balqis pon akan TERguna Bahasa Balqis.

Cikgu2 desak mak buat semakan semula. Mak malas. Leceh kot.

Cikgu2 ni gi pulak kat Balqis, cakap kat Balqis mintak mak buat semakan semula. Balqis akhirnye setuju and pegi kat mak

"Mam, bile nak buat semakan semula?"

Bila dengar sendiri dari mulut Balqis, barulah mak semangat nak buat semakan semula. So, sekarang tengah tunggu result semakan semula.

Abah pon terkejut anak kesayangan beliau dapat 4A 1B. Abah kate "Tu la Balqis, tulisan Balqis buruk sangat. Mesti pemeriksa tu tak paham. Tu yang dapat B tu. " Cuti ni abah nak buat latihan intensif menulis khas untuk Balqis. Comel betul! Hahahaha!!! Aku ni tulisan buruk gak, takde pon latihan intensif. sobbbsss.... ;p


Cikgu2 bukan saje sedih dan terkejut dengan result juga reaksi Balqis, tapi sebab lepas ni dah takde Balqis kat sekolah tu. Kalau tak, hari2 ade je cerita pasal Balqis yang diorang cerita n gelakkan. Pernah sekali tu cikgu pendidikan seni die tergamam bila mendapati Balqis menunggu beliau untuk 'memarahi' beliau sebab tak masuk kelas semalamnye;

"Cikgu! Kenapa cikgu tak masuk kelas semalam?" sambil bercekak pinggang. Kihkihkihkih!!! Kalau ngan Che'gu Sahri (P Ramlee) ni, mesti kene marah ngan Balqis sokmo kan. kihkihkih!!!

OH! Bukan cikgu2 dan staff2 saje yang sedih ngan ketiadaan Balqis lepas ni, yang paling ketara sedihnya adalah adik2 angkat Balqis, kuceng2 terbiar kat sekolah tu. Dah die bahasakan diri die 'kakak' ngan kuceng2 tu, kuceng2 tu adek die la kan. Hehe.... Mak kate, mengiau2 kucing tu menangis carik Balqis.

Balqis selalu la lepak kat pejabat sementara tunggu mak siap keje. Kuceng2 tu tahu kot Balqis selalu lepak situ.

Tu yang bile start cuti sekolah, agaknye tunggu punye tunggu Balqis tak datang2 jumpe diorang, diorang pegi ke pejabat mengiau2. Terpaksa mak tutup pintu pejabat takmo bagi kucing masuk. huhuhu..... Bukan mengiau lapar, sebab pekerja situ dah bagi makan kat kuceng2 tu seperti yang dipesan oleh Balqis. Mengiau mencari kakak diorang la tu agaknye.

Balik kepada result Balqis yang memberi impak, dapat kite lihat di sini, result akhir kita tak boleh nak predict dengan begitu yakin. Semuanya Allah jua yang menentukan. Yang penting usaha kita. Usaha Balqis, Usaha cikgu yang ajar Balqis dan usaha orang2 skeliling yang mensupport Balqis. Bila kita semua dah berusaha, result nye tak seperti yang diharapkan, redha.

Note : Kakak2 n abang2 Balqis takleh nak tarik napas lega lagi selagi result semakan semula tak keluar. Kena berdebar2 buat kali ke-2 pulak menunggu result budak ni. Fufufufufu~~~
Masa baca citer balqis ni, sambil bergenang2 kolam mata ku.
Sedih & terharu sebab:
~ membayangkan perasaan terkilan mak aku masa GB bgtau result balqis.
~ membayangkan perasaan terkejut kecewa sedih cikgu2 bila tahu result balqis
~ membayangkan kesukaran mak aku & cikgu2 yg berusaha memikirkan cara terbaik nak bgtau result UPSR pd balqis, sbb masing2 risau balqis akan pengsan (bunyi mcm lucu juga sebenanya)
~ terharu dengan perhatian cikgu2 berikan tuk balqis adik kesayanganku sekeluarga.
~ membayangkan betapa sedihnye cikgu2 & kucing2 merangkap adik2 balqis terpaksa kehilangan balqis mulai tahun depan.

Kalau ade rezeki balqis mungkin masuk sekolah berasrama.
Tapi aku sure mak aku x sedia nak berpisah ngan puteri bongsu ni.
Kalau bole mak abah nak sekolah tu sebelah umah kitaorg jek kot.
Ye la, dr tadika lg balqis 1 sekolah ngan mak, depan mata sokmo.

Mungkin org lain pikir "ek eleh..Baru UPSR tu pun nak kecoh nak wat semakan bagai..."
Ek Eleh, ada aku kisah, ko jeles ngan balqis ke??
Bukan suka2 nak wat semakan pun.
Demi nak puaskan hati cikgu2 yg tak puas hati ngan result balqis.
Ikutkan balqis dah redha ngan result dia dpt tu.
Kita tunggu jela camne result semakan tu....doakan yg terbaik

Oh, ade org tanya aku camne mak abah berjaya membesarkan kami 12 beradik.
Bole terjah SINI tuk tau rahsia cikgu sahri :wink:

Nota Dhia: Debar2 jantung tunggu result semakan semula, semput2 nafas kira2 duit dlm tabung pink cukup dok nak beli novel banyak tuk balqis nih???